Milyonlarca Üniversite Adayina Uzmaninda Önemli Tercih Uyarisi

2024 YKS sinavinin ardindan adaylarin kazanamama korkusuyla asil gitmek istemedikleri bölüm tercihinden kaçinmalarina dikkat çeken Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Arti Kariyer Merkezi Koordinatörü Ögretim Görevlisi Ali Bozgedik, “Tercih robotuna güvenip tercih yapmak, ‘uçagi otomatik pilota baglamak gibidir’ tercih robotlari tercih yapmaz, filtreleme yapar. Ögrencilerin yeteneklerini bilmez” dedi.

Milyonlarca Üniversite Adayina Uzmaninda Önemli Tercih Uyarisi
Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) sonuçlarinin açiklanmasi ile beraber ögrenciler de üniversite arastirmasi yapmaya basladi.

Üniversite adaylarinin tercih zamani nelere dikkat etmesi gerektigiyle ilgili degerlendirmelerde bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Arti Kariyer Merkezi Koordinatörü Ögretim Görevlisi Ali Bozgedik, bu yil 3 milyon 120 bin adayin sinava basvurdugunu söyledi.



Ögretim Görevlisi Ali Bozgedik, “2024 YKS’de geçtigimiz yila göre, 400 bin kisi azaldigini söyleyebilirim. Kilavuzu inceledigimizde bu yil geçtigimiz yila göre sinavi geçerli aday sayisi AYT için 200 bin, TYT için 176 bin kisi azaldigini söyleyebiliyorum. Ayrica genel kontenjan 55 bin kisi sehit, gazi yakini ve 34 yas üstü kadinlar kontenjaniyla birlikte 67 bin kontenjan geçtigimiz yila göre azaltildi. Ögrenciler genel kontenjanin azaltilmasini sinavda tercih ederken üzücü gibi düsünse de, aslinda sinavi geçer aday sayisinin 200 bin kisinin az olmasi ögrenciler açisindan sevindiricidir. 2024 AYT matematik sorulari zordu nispeten zor olan bu sinavda ögrencilerin yigilmali tablolari etkilendi. Dolayisiyla sayisal, esit agirlik ve yabanci dil ögrencilerinin yigilmali tablolarda kendi diliminde geçtigimiz yila göre ögrencilerin daha az bulundugunu gözlemlemekteyiz. Bu da ögrencilerin tercihi açisindan nispeten daha kolay tercih olacagini, geçen seneye göre gidemeyecegi bir yere bu yil gitme ihtimalinin arttigini gözlemlemekteyiz” dedi.



“Toplamda14 yeni bölüm açildi, bölümler bilisimle ilgilidir”

Tercih yaparken yeni açilan bölümlere dikkat çeken Bozgedik, “2024yili YKS kilavuzundaki farkliliklara göz atacak olursak eger devlet üniversitelerindeki ikinci ögretim programlari kapatildi. Bazi bölümlerin kontenjanlari azaltildi. Örnegin mimarlik, eczacilik, psikoloji, beslenme ve diyetetik ve bazi Temel bilimlerin kontenjanlari azaltildi. Yaklasik 55 bin kontenjan azaltildigini söyleyebilirim. Ayrica kilavuzda, çocuk gelisimi, felsefe, sosyoloji, tarih ve Türk dili edebiyati gibi açik ögretim programlarinin ikinci üniversite programi kapsamindan çikarildigini söyleyebiliriz. Yine kilavuzdaki farkliliklarda son olarak bilisimle ilgili ikisi lisans, 12’si ön lisans olmak üzere toplamda14 yeni bölüm açilmistir. Bu yeni bölümler bilisimle ilgilidir. Dolayisiyla ögrencilere ve velilere yönlendirme açisindan 21. yüzyilin yapay zeka ve bilisim çagi oldugunu hatirlatarak ögrenciler tercih noktasinda bu yeni açilan bölümlere yönlenmesi faydali olacaktir. Istihdami pozitif etkileyecek bu yeni bölümlere veli ve ögrencilere dikkat çekmek isterim” seklinde konustu.



“Yerlestirme puanina göre degil, basari sirasina göre tercih yapsinlar”

YKS tercihlerinin 25 Temmuz 2 Agustos arasinda yapilacagini söyleyen Ali Bozgedik, “Aday islemlerim sisteminden tercihlerini bildirebilirler. Ögrencilere tavsiyemiz yerlestirme puanina göre degil, basari sirasina göre tercih yapsinlar. Basari sirasini dikkate alarak istek sirasi olustursunlar. Gitmek istedikleri bölüme öncelik versinler. Kazanamam korkusuyla asil gitmek istemedikleri bölümü tercihlerini almasinlar. Esnek tercih yapsinlar. Örnegin kendi bulunduklari dilimden yüzde 50, önden tercih yapsinlar Ardindan düsebilecegi son yere kadar tercihlerini geriye dogru listelesinler. Ailelerinden ve tercih danismanlarindan muhakkak destek alsinlar. Sadece tercih robotuna güvenip tercih yapmak ‘uçagi otomatik pilota baglamak gibidir’ dolayisiyla tercih robotlari aslinda tercih yapmaz, filtreleme yapar. Ögrencilerin yeteneklerini bilmez. Profesyonel destek almak sizin bilinçli tercih yapmaniza yardimci olur. Her tercih bir firsattir. Bu firsatlari en iyi sekilde degerlendirmek sizin elinizde tercihleriniz. fark olusturmak, geleceginizi aydinlatmak istiyorsaniz muhakkak profesyonel destek alin” diye konustu.

Kaynak: İHA