Iadesi Saglanan Eser Sayisi 12 Bin 139'A Ulasti

Kültür ve Turizm Bakanligi 2024 yilinda 19 eserin iadesinin saglandigini açikladi. Böylece, 2002 yilindan bu yana Türkiye’ye iade edilen eser sayisinin 12 bin 139’a, 2018 yilindan bu yana ise 7 bin 823’e ulasti.

Iadesi Saglanan Eser Sayisi 12 Bin 139'A Ulasti
Kültür ve Turizm Bakanligi’ndan yapilan açiklamaya göre, 2024 yili Türkiye’nin tarihi ve kültürel mirasina önemli katkilar saglayan eser iade çalismalariyla geçti. Açiklamada; Ingiltere, Italya ve Amerika Birlesik Devletleri’nden (ABD) geri getirilen eserlerin, Türkiye’nin kültürel hazinesine yeniden kazandirildigi kaydedildi.

Mustafa Dede’nin Kur’an-i Kerim’i

2017 yilinda Ingiltere’de satisa çikarilan ve Mustafa Dede tarafindan istinsah edilen Kur’an-i Kerim’in, yasa disi yollarla ülkemizden kaçirildigi tespit edilerek Türkiye’ye geri getirildigi bilgisi verilen açiklamada, “Sultan II. Abdülhamit’in koleksiyonunda yer alan bu eser, 5 Nisan 2023’te Istanbul Türk ve Islam Eserleri Müzesi’nde muhafaza altina alindi” denildi.

Boubon Antik Kenti Kökenli Bronz Imparator Heykeli

New York’ta Christie’s Müzayede Evi tarafindan 2011 yilinda satisa çikarilan bronz imparator heykelinin Türkiye’den yasadisi yollarla çikarildigi kaydedilen açiklamada, “ABD ve Türkiye tarafindan sürdürülen bir arastirma sonucu ortaya çikti. Eseri elinde bulunduran kisiyle irtibata geçilerek deliller sunuldu, heykelin yasadisi kökeninden bu yolla haberdar olan koleksiyoncu, iyi niyetli bir yaklasim sergiledi ve eserin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mali oldugunu kabul etti. Heykel, ülkemize iade edildi ve 2 Subat 2024 tarihinde Antalya Müzesi’nde kamuoyuna tanitildi” ifadeleri kullanildi.

Milet kökenli Kore Torsosu

Christie’s Müzayede Evi’nin 2021 tarihli müzayedesinde satisa sunuldugu bildirilen açiklamada, “Mermer Kore Torsosu, uzman incelemeleri sonucunda Türkiye kökenli oldugu belirlenerek iade edildi. Eser, 26 Ocak 2024 tarihinde Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde muhafaza altina alindi” bilgisi verildi.



Italya’dan iadesi saglanan 11 pismis toprak eserler

Bakanligin açiklamasinda, Floransa Savciligi’nin yürüttügü sorusturma kapsaminda, Türkiye’ye ait oldugu belirlenen 11 adet pismis toprak eserin, bilimsel raporlar ve hukuki süreçler tamamlanarak 24 Ocak 2024 tarihinde Türkiye’nin Roma Büyükelçiligine teslim edildigi kaydedildi.

Ayrica, 2002 yilindan bu yana Türkiye’ye iade edilen eser sayisinin 12 bin 139’a, 2018 yilindan bu yana ise 7 bin 823’e ulastigi bilgisi verildi.

Bakanligin titiz çalismalari ve uluslararasi is birlikleri sayesinde, Türkiye’nin tarihi ve kültürel degerleri bir kez daha ülke tarihine kazandirildigi bildirildi.

Bu yilin iade edilen eserleri, Türk ve Islam Eserleri Müzesi, Antalya Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi gibi prestijli kurumlarda sergilenmeye devam edecek.
Kaynak: İHA