Depremde Yikilan Is Yerinden Geriye Kalan Üç Boyutlu Keçe Tablosu Hayata Bagladi

Depremin vurdugu Hatay’da yasayan el sanatlari egitmeni Çigdem Faki, açtigi ‘Dekoratif ev aksesuarlari’ kursuyla afetzede kadinlara keçeden üç boyutlu tablo yapimini ögretiyor. Faki’nin asrin felaketinden kurtarmayi basardigi tabloysa kursiyerlere örnek oldu.

Depremde Yikilan Is Yerinden Geriye Kalan Üç Boyutlu Keçe Tablosu Hayata Bagladi
Kahramanmaras merkezli depremlerde yikimin en çok oldugu yer Hatay’da yaklasik 25 bin insan vefat etmisti, binlerce bina yerle bir olmustu. Asrin felaketi olarak nitelendirilen depreme Iskenderun ilçesi Ismet Inönü Mahallesi’nde yakalanan 42 yasindaki Çigdem Faki’nin, depremde evi ve el sanatlari atölyesi agir hasar aldi. Faki, Iskenderun’un Ismet inönü Mahallesi’nde açilan bir kursta afetzede kadinlara ‘Keçeden üç boyutlu tablo’ yapimi egitimi vermeye basladi.

Kisa sürede ilgi odagi olan kursta Faki, 12 depremzede kadina egitim veriyor. 12 yildir el sanatlari egitimi veren Faki; depremzede kadinlari sanatla bulusturarak, daha iyi hissetmelerini ve sosyallesmelerini sagliyor. Keçeler afetzede kadinlarin elinde adeta sanat eline dönüsüyor. Faki’nin depremde yikilan is yerinden geriye kalan hasar almis tablosuysa kursiyerlere örnek oluyor.

Depremde hasar alan keçe tablosunu tamir ettirmedigini dile getiren Faki, “6 Subat depreminde agir hasar alan atölyemde kurtarabildigim tek ürün keçe tablomdu. Keçe tablomu da tamir ettirmedim çünkü o günün aci hatirasi da olsa atölyemden bana kalan tek üründü. O yüzden keçe tablomu tamir ettirmeden benimle birlikte tekrardan yeni is yerimde sergiliyorum. Dekoratif ev aksesuarlari kursumuzun adi burada keçeden tablolar yapiyoruz. Keçe göçebe kültüründe önemli bir yeri vardir konaklamada ve barinmada daha önce hamamlarda pisirerek yapilirmis fakat günümüzde sanayide makinalarda pisirerek yapiliyor. Biz keçenin tamamini el islemesiyle üç boyutlu tablolar halinde yapiyoruz. Kaplumbaga terbiyecisini yaptim. Kaplumbaga terbiyecisini üç boyutlu olarak çalistim tamami el islemedir. Saz çalan kizimizi çalistim o da zaten depremde agir hasar alan atölyemdeydi kirilan ve sadece kurtarabildigim tek üründür. Keçe tablosunu Iskenderun’da yapan ilk ve tek benim burada üçüncüsü yapiliyor bir ben yaptim bir kursiyerim yapti bir de geçmisteki halk egitim müdürümüze hediye olarak ben yapmistim. Tabii ki çok fazla emek isteyen sabir isteyen bir çalismadir tamami el islemeciligidir. Terzi gibi düsünün kiyafetlerini giydiriyoruz elyafla kabartiyoruz daha sonra çerçevelenme asamasi harika evladiyelik bir sanat eserine dönüstürüyoruz. 12 tane kursiyerim var aktif olarak gelen hepsi de severek yapiyorlar bu isi ve sonucunda maddi olarak ev ekonomisine de katkilar saglaniyor. Özel siparisler alabiliyoruz disariya çalisabiliyoruz kisiye özel tablolar yapabiliyoruz kursiyerlerim de severek kurslarima katiliyorlar” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA