Asiri Sicaklar Sinirlendiriyor

Kayseri Sehir Hastanesi Psikiyatri Uzmani Muhammet Emin Dagüstü, asiri sicak ve bunaltici havalarin kisilerde öfkelenmeyi tetikledigini söyleyerek, “Mevsimlerin insanlarin ruh sagligini etkiledigi bir gerçek. Sicaklik sadece öfkelendirmek degil, ayni zamanda bütün psikiyatrik sikayetleri artiriyor” dedi.

Asiri Sicaklar Sinirlendiriyor
Kayseri’de hava sicakliklari 39 dereceye kadar yükseldi. Asiri sicaklardan kaçmak isteyen vatandaslar agaç altinda günesten korunurken, birçok vatandas da suyla sicakliktan korunmaya çalisiyor. Hava sicakliklarinin yüksek olmasinin vatandaslarin psikiyatrik durumunu da etkiledigini söyleyen Kayseri Sehir Hastanesi Psikiyatri Uzmani Muhammet Emin Dagüstü, sicak ve bunaltici havanin vatandaslarda siniri artirdigini dile getirdi.

Havanin sicak olmasinin insanlarda öfke problemini ortaya çikardigiyla ilgili gözlemlerinin oldugunu aktaran Muhammet Emin Dagüstü, “Bunaltici derecede sicak havalarla karsilasmak, insanlari öfkelendiriyor, sinirliligi artiriyor. Bunu gözlemliyoruz. Adana’da yapilan kisa videolarda, Adanali insanlarin günese ates ettigi, onlari öfkelendirdigiyle ilgili karsimiza sik sik çikan seyler var. Havanin fazla sicak olmasinin insani öfkelendirdigiyle ilgili bizim kendi gözlemlerimiz de var. Psikiyatrik çalismalarda da sunu gösteriyor; özellikle bunaltici derecede sicak olan havalarda bütün psikiyatrik rahatsizliklarin arttigi, sinirlilik ve saldirganligin arttigi, yaz aylarinda buna sicak öfkesi, sicak saldirganligi diye psikiyatride yeni çikan fenomenler olarak bahsediliyor. Biz havanin etkiledigi baska psikiyatrik alanlarin da oldugunu biliyoruz. Mesela bahar aylarinda daha ziyade manik dönemlerin arttigini kis aylarinda daha çok depresyonun görüldügünü yani havanin sicakliginin, mevsimlerin insanlarin ruh sagligini etkiledigi bir gerçek. Aslinda bu birçogumuzun gözlemledigi bir durum” seklinde konustu.

Anksiyete bozuklugunun esiginde olan bireylerin sicak havalarda birçok farkli davranis sergiledigini belirten Dagüstü, “Havanin sicakliginin insanlari öfkelendirdigini biliyor olmak baslangiçta herkeste ayni etkiye sebep olmayacagi için kisinin kendisi durumunun biraz daha farkinda olup, bu farkindalikla da gerekirse sicakliktan uzak durmak gerekirse öfkelenecegini bilmek ve sicakliktan korunamadigi durumlarda neden öfkelendiginin biraz bilincinde olmalidir. Sicak oldugu için ben her zaman sinirliyim deyip, günese ates etmekle olmuyor. Öfke genelde içerisinde bulundugumuz diger kisilere yansiyor. Çevremizdeki insanlar da bundan etkileniyor. Dolayisiyla sicakliktan dolayi öfkelendigimizin farkinda olmak, bizi bu konuda sicaktan bunaldigimiz için öfkeli oldugumuz ve bunun çevreye yansimamasi içinde elimizden gelen bir seyler varsa onlari yapmaliyiz seklinde bu bilgiyi kullanirsak, ise yarar. Yoksa evet sicaklik insani öfkelendiriyor. Hatta sadece öfkelendirmek degil, ayni zamanda bütün psikiyatrik sikayetleri artiriyor. Hatta öyle ki buna fazlaca maruz kalmak, öfkelenmek, saldirganlik anksiyete bozuklugunun belirtilerinden bazilari. Onun haricinde fazlaca sicaga maruz kalmak, anksiyetenin esiginde olan kisilerde ellerde ve ayaklarda uyusma, yanma, batma onun haricinde huzursuzluk, bunalti hali, nefes alamama ve kalp çarpintisi gibi seylere de sebep olabilir. Sicaklik arttikça nabiz yükseliyor. Vücut nabzi düsürmek için çalisiyor. Ayni zamanda vücut sicakligi artiyor ve terleyerek o sicakligi düsürmeye çalisiyor. Bunlarla ugrasirken de vücut ciddi anlamda strese giriyor. Bu strese girme hali tansiyonu yükseltiyor. Kisiyi öfkelendiriyor. Anksiyete bozuklugu belirtilerinin farkinda olmak anksiyetenin esiginde olan kisilerin hastaneye basvurmasini da sagliyor. Bu sikayetlerle gelen erkek hasta sayisi da yaz aylarinda artiyor. Anksiyete ile ilgili kis aylarinda daha çok kadin hastalar konusuyorken, yaz aylarinda biraz daha erkek hastalarin geldigini daha çok görüyoruz. Bunun içerisinde tabi ki kisi ya da cinsiyetle ilgili farkliliklar da yer aliyor. Sicaklik herkesi ayni düzeyde etkilemiyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA