Arkeopark, Bursa Turizmine Güç Katacak

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey, 8 bin 500 yillik Arkeopark’ta yapacaklari çalismalarla Bursa turizmine güç katacaklarini söyledi. Baskan Bozbey, “Turistlerin 1.4 olan geceleme süresini en az 3 güne çikartmak istiyoruz. Bunun için de ören yerleri önem arz ediyor” dedi.

Arkeopark, Bursa Turizmine Güç Katacak
Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin destekleriyle Bursa Arkeoloji Müzesi ve Istanbul Üniversitesi’nin is birliginde, Aktopraklik Arkeoloji Okulu kapsaminda bu yil 9.’su düzenlenen Arkeoloji Atölyeleri, Aktopraklik Höyük Arkeopark Açik Hava Müzesi’nde gerçeklestiriliyor. 13 farkli üniversiteden 30 arkeoloji ögrencisinin katildigi atölyelerde, tarih öncesi teknolojilere yönelik deneysel uygulamalarin yani sira teorik dersler veriliyor. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Bozbey de Aktopraklik Arkeoloji Okulu’nu ziyaret ederek Aktopraklik Höyük Kazi Baskani Prof. Dr. Necmi Karul’dan çalismalar hakkinda bilgi aldi. Büyüksehir Belediyesi Basin Yayin ve Halkla Iliskiler Dairesi Baskani Güney Özkilinç, BURULAS Genel Müdürü Fahrettin Besli ve arkeoloji meraklilariyla birlikte alani gezen Baskan Mustafa Bozbey, atölyelere ugrayarak arkeoloji meraklilariyla sohbet etti.

"Insanlik harika bir ören yeri kazanacak"

Arkeopark’ta yapilacak çalismalarin Bursa turizmine güç katacagini söyleyen Baskan Mustafa Bozbey, kentte ziyaretçi sayisinin ve gecelik konaklama sürelerinin arttirilmasinda ören yerlerinin büyük önem tasidigini belirtti.

8 bin 500 yil önce insan yerlesimlerinin oldugu, evlerin nasil yapildigi, yasamin nasil oldugu, kullanilan ev ve el aletlerinin bölgedeki kazilarla ortaya çikarildigini anlatan Baskan Bozbey, "Buradaki degerleri turizme ve insanliga kazandirma çabamiz artarak devam edecek. Arkadaslarimizin çalismalariyla birlikte bölgeyi önce Bursalilarin, ardindan disaridan gelecek ziyaretçilerin gezmesini hedefliyoruz. Turistlerin 1.4 olan geceleme süresini en az 3 güne çikartmak istiyoruz. Bunun için de ören yerleri önem arz ediyor. Ayrica burada elde edilen bulgu ve buluntularin bir kismi sergileniyor. Arkeopark’i egitim almak isteyenlere destek olabilecek bir yer haline de getirmek istiyoruz. Kültürümüzü gelecek kusaklara aktarmayi önemsiyoruz. Gelecek yildan itibaren burayi daha iyi, daha nitelikli ve daha iyi tanitilabilir duruma getirecegiz. Bursa, hatta Türkiye, hatta insanlik harika bir ören yerini daha kazanmis olacak" dedi.



"Arkeopark esin kaynagi oldu"

Aktopraklik Höyük Kazi Baskani ve Istanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Arkeolojisi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Necmi Karul, Aktopraklik mevkiinin 2010 yilindan bu yana açik hava müzesi olarak hizmet verdigini dile getirdi. Bu yil 9.’su yapilan arkeoloji okulunun ve atölyelerin çok genis yelpazede gerçeklestigini belirten Prof. Dr. Karul, “500 kisinin atölyelerden yararlanmasini sagladik. Açik Hava Müzesi’nde yil boyu anaokulundan yetiskinlere kadar egitim atölyeleri gerçeklestiriyoruz. Bu egitimleri Bursa Büyüksehir Belediyesi ve Bursa Arkeoloji Müzesi ortakliginda yapiyoruz. Bilimsel çalismalari basta Büyüksehir Belediyesi olmak üzere yerel kurumlarin katkisiyla toplumun farkli kesimlerine ulastiriyoruz. Aldigimiz geri dönüsler bizi mutlu ediyor. Burada olusturulan sinerji ülkenin farkli yerlerindeki çalismalara esin kaynagi oldu” diye konustu.

Öte yandan, Aktopraklik Arkeoloji Atölyeleri kapsaminda Prof. Dr. Ahmet Arslan’in konusmaci oldugu ’Antik çag felsefesinin dogusu’ konulu söylesi programi düzenlendi.

Felsefenin, Hitit ve Misir uygarligi varken neden Antik Yunan medeniyetinde çiktigini katilimcilara anlatan Arslan, felsefenin antik Yunan’da çikmasini saglayan faktörleri derinlemesine dinleyenlerle paylasti.
Kaynak: İHA