Yaz Mevsiminde Saglikli Olduguna Inanilan Bu Besinlere Dikkat

Yaz mevsiminde saglikli beslenme için uyarilarda bulunan Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, karpuz ve peynirin birlikte fazla tüketilmesinin göbek çevresi yaglanmasina ve kilo alimina sebep olabilecegini söyledi.

Yaz Mevsiminde Saglikli Olduguna Inanilan Bu Besinlere Dikkat
Artan asiri sicakliklar, yaz mevsiminde beslene aliskanliklarini da etkiliyor. Yaz mevsiminde saglikli beslenme için uyarilarda bulunan Çankiri Il Saglik Müdürü Dr. Hüseyin Sarikaya, saglikli olduguna inanilan birçok besinin zararlarinin olabilecegini ifade etti.

Porsiyon büyüklügüne dikkat edilmesi gerektigini belirten Sarikaya, birlikte tüketilen karpuz ve peynirin yüksek protein ve seker sebebiyle vücuda zarar verebilecegine dikkat çekti. Yaz mevsiminde tok tutan besinlerin tercih edilmesini öneren Sarikaya, meyve tüketimine de dikkat edilmesi gerektigini vurguladi.

“Karpuz-peynir ikilisine oldukça dikkat edilmesi gerekir”

Karpuz-peynir ikilisinin, fazla tüketildiginde sebep olabilecegi saglik sorunlarini aktaran Dr. Sarikaya, “Yaz aylarinin vazgeçilmezi olan karpuz ve peynir ikilisine oldukça dikkat edilmesi gerekir. Uzun süreli tokluk saglamayan karpuzun yaninda iyi bir protein kaynagi olan peynir tüketmeniz kan sekerini dengeleyerek doygunluk, dolayisiyla porsiyon kontrolü sagladigi için ayni zamanda da faydalidir. Karpuz, seker orani yüksek oldugundan insülin salgisini artirip göbek çevresi yaglanmasina sebep olur. Peynirin fazla tüketilmesi de vücuda gereginden fazla yag ve tuz alinmasi yani kilo anlamina gelebilir. Bu nedenle karpuz-peynir ikilisinde porsiyon miktari göz önünde tutulmali. Bunlar dikkate alinmadiginda ise çesitli saglik sorunlariyla karsilasilabiliyor” dedi.



“Yaz meyvelerine dikkat”

Meyve tüketimi ile ilgili tavsiyelerde bulanan, Sarikaya, “Yaz meyveleri, iyi birer vitamin, mineral ve enerji kaynagidir. Büyüme ve gelismeye yardim eder, hücre yenilenmesini ve doku onarimini saglar. Meyveler yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bagirsaklarin düzenli çalismasinda ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadir. Özellikle yaz mevsiminde kilo vermek için dogru bilinen yanlislardan birisi de tüm gün yemek yemek yerine meyve yiyerek daha az kalori almaya çalismaktir. Oysa ki gün boyu tüketilen meyve de günlük almamiz gereken kaloriyi karsilamaya yetebilir. Tek basina basit karbonhidrat alimi vücutta hizlica harcanmaktansa depolanmayi tercih ederek özellikle adipoz doku üretimine sebep olur. Yani bel çevresi basta olmak üzere yaglanma artabilir. Yani kilo verme istegi hüsrana dönüserek kisi kilo veriyor gibi tarti ibresinin düstügünü görse de yaglanmasi degismez. Meyvenin çok çabuk aciktirdigi da unutulmamali. Meyveler içerigindeki karbonhidratin türü basit olmasi sebebi ile daha bilinçli tüketilmelidir” diye konustu.



“Yogurtlu yiyecekler olmadan sofraya oturmama aliskanligi edinin”

Yogurt tüketiminin önemine deginen Dr. Sarikaya, “Yogurt tek basina bile bir ana ögün olabilir. Hafif, soguk, ferah, tok tutan, kan sekerini düzenleyen bir kimyaya sahiptir. Yogurt ya da yogurtlu yiyecekler olmadan sofraya oturmama aliskanligi edinin. Mümkünse önce 1 kase yogurt tükettikten sonra ana yemege geçin” diye konustu.

Kaynak: İHA