Üniversiteli Olmak Hayal Degil

Hayalindeki üniversiteye yerlesmek isteyenler için son basamak olan tercih dönemi ile ilgili önemli tavsiyelerde bulunan IAÜ Genel Sekreteri Sebahattin Kutlu, “Her bir puan ve basari sirasi çok kiymetli. Dogru degerlendirilir ve analiz edilirse gençlerimiz kesinlikle bir üniversiteye girecektir. Mesele bunlari dogru okumaktan geçiyor” dedi.

Üniversiteli Olmak Hayal Degil
YKS sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan ögrenciler için de tercih telasi basladi.

Bu anlamda 16 Temmuz’dan itibaren 81 ilde 500’den fazla noktada danismanlik hizmeti verdiklerini aktaran Istanbul Aydin Üniversitesi Genel Sekreteri Sebahattin Kutlu tercihlerle ilgili kritik degerlendirmelerde bulundu. Basari siralamalarinin ve puanlarin çok iyi analiz edilmesi durumunda her ögrencinin kendisine uygun bir üniversiteye yerlesebilecegini söyleyen Kutlu, “Mesele bunlari dogru okumaktan geçiyor” dedi.

“Dogru analiz yapmak gerekir”

Öncelikli olarak alinan her puanin ve siralamanin çok degerli oldugunu hatirlatan Sebahattin Kutlu, “Yillardir bekledikleri, okuyacaklarini hayal ettikleri, üniversiteye girmelerine, o bölümün kimligini ceplerine koymalarina çok az zaman kaldi. Aldiklari puani ve basari siralamalarini degerlendirirken sunun altini hep çizmeliyiz; Bu puanlar ve siralamalar kolay alinmadi. Hepsinde emek var. Basarili ya da basarisiz olarak nitelendirmek son derece yanlistir. Beklentimizin altinda ya da üstünde olabilir. Ama arkadaslarimiza verecek oldugumuz ilk mesaj su; Her basari sirasi ve puan çok kiymetli. Mesele bunlari dogru okumaktan geçiyor. Bu zamana kadar verilen emeklerin bosa gitmemesi için bu puanlarin ve siralamalarin dogru okunmasi ve analiz edilmesi gerekiyor. Bu da rehberlik uzmanlari ile birlikte yapilabilir. Sonuçta bu isin uzmanlari onlar” seklinde konustu.

Kontenjan sayisinin çok yüksek olduguna da dikkat çeken Kutlu, “Tercih yapacak arkadaslarimizin rehber ögretmenlerinden, uzmanlardan, çevrelerinden duyduklarini kendi istekleri, arzulari ve yetenekleri ile örtüstürüp bir araya getirmeliler. O zaman gerçekten dogru bölümler ortaya çikacaktir” dedi.

“Bölüm ve üniversite önemli”

Istenilen bölümden sonra diger önemli konunun “hangi üniversite” sorusu oldugunu da aktaran Kutlu, “Bu dogru bölümleri de hangi üniversitede okuyacagimizi tespit etmeliyiz. O yüzden de üniversitelerin imkanlarina, bölümle ilgili alt yapisina, verdikleri egitimlere, kadroya ve sonrasindaki istihdam oranlarina bakmak gerekiyor. ‘Oüniversitenin oldugu sehir benim bölümüme uygun mu, bana okurken dogru staj imkanlarini saglayabilecek mi, bitirdigimde ben o sehirde kalabilecek miyim, o meslegi yapabilecek miyim’ gibi sorularin cevaplarini aramaliyiz. Kampüs ve uluslararasi imkanlari, degisim programlari, Erasmus gibi konulari yerinde konusmaliyiz. Mümkünse fiziki olarak akademisyenlere bir araya gelmeli üniversiteyi ve kampüsü yerinde görmeliyiz. Biz Istanbul Aydin Üniversitesi olarak aday ögrencilerimize uzmanlarimiz ve akademik kadromuzla hizmet verecegiz” dedi.

Kaynak: İHA