Üni-Per-Sen ADÜ'de Yasanan Sorunlara Dikkat Çekti

Üniversite Idari Personel Sendikasi, (Üni-Per-Sen) Aydin Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Kampüsünde düzenledigi basin bildirisiyle ADÜ idari personelinin yasadigi sorunlari mercek altina aldi. Sendika Genel Baskani Ibrahim Güzel, açiklamasinda ADÜ’de bankamatik memurlari oldugunu da dikkat çekti.

Üni-Per-Sen ADÜ'de Yasanan Sorunlara Dikkat Çekti
Etkinlige Üni-Per-Sen Genel Baskani Ibrahim Güzel, Üni-Per-Sen Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Sendika temsilcileri, sendika üyeleri ve basin mensuplari katildi.

Üniversitelerde idari personelin yasadigi ayrimciligi ve sikintilari vurgulayan Üni-Per-Sen Genel Baskani Ibrahim Güzel, yaptigi açiklamada yapilan liyakatsiz atamalarla ve 13/b gibi maddelerle üniversite idari personelinin vasfina uygun islerde çalistirilmadigi ve “Kariyer Hakki’nin” elinden alindigina dikkat çekti.

Baskan Güzel, açiklamasinin devaminda “Yüksekokul Sekreteri, Fakülte Sekreteri, Enstitü Sekreteri, Daire Baskani, Genel Sekreter kadrolarina Üniversite için yillarca özveri ile disini tirnagina takarak çalisan, öz personelimiz yerine, baska kurumlarda çalisan kisiler getirilip, Üniversitemizde yönetici kadrolarina atandiklari ve bu atamalarin ‘Liyakatsiz’ atamalar oldugu sendikamiza bildirilmistir. Bu atamalar ile ilgili olarak ADÜ’de yasanan atama islemlerini tek tek anlatmak gerekirse, ADÜ bünyesinde yer alan Genel Sekreter kadrosuna 2019 yilinda, belediyede baskan yardimciligi yapmis olan bir kisi atanmistir. Sonrasinda ilgili kisi pasif göreve alinarak bu kadro, akademik personel eliyle vekaleten yürütülmektedir. Idari bir kadro olan Genel Sekreterlik görevini, hala neden akademik personel ile yürütülmesinde israr edilmektedir? Genel Sekreter Kadrosunun Idari bir kadro oldugunu, ve idari personel tarafindan yürütülmesi gerektigini, tekrar buradan bildiriyoruz. Üniversiteniz hastanesinde görev yapmakta olan doktor unvanli personel daire baskani olarak atanmistir. Üniversite çalisma geçmisi olmayan SGK çalisani, diyanet islerine mensup imam ve milli egitimde ögretmen unvanli kisiler ADÜ bünyesindeki Fakülte Sekreteri kadrolarina atanmistir. Üniversitenizde 5 avukat görev yaparken mevcut hukuk müsaviri kadrosuna neden kurum disindan atama yapilmistir. Üniversite disinda Ankara’da görev yapan bir kisi, SKS Daire baskani kadrosuna asaleten atamasi yapilmistir. Bunun öncesinde de yine ayni kadroya Ankara’dan asaleten atama yapildigi, atanan kisi üniversitenize hiç gelmeden üniversite disi görevlendirme yapilarak 3 yil boyunca Daire Baskani maasini almistir. ADÜ bünyesine genel sekreter, genel sekreter yardimciligi, daire baskani, fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreteri kadrolarina yapilan atamalarin adalet, liyakat ve kariyer ilkelerinden yoksun oldugu görülmektedir. 657 sayili Devlet Memurlari Kanunun 3. Maddesinin ’Kariyer’ ilkesi, ’devlet memurlarina siniflari içinde en yüksek derecelere kadar ilerleme imkani’ tanimistir. Disaridan yapilan bu atamalarla, üniversiteniz idari personelinin kariyer yapma imkani ve hakki yok sayilmistir. Bu tür atamalar, kurum içi çalisma barisini ve huzurunu bozmaktadir.” diye konustu.

“13 b/4 görevlendirmeler de magduriyet olusturmaktadir”

Idari personele istegi disinda yapilan 13b/4 görevlendirmeler ile idari personelin görev ve unvanina uygun olmayan birimlerde çalistirildigini dile getiren Baskan Güzel, asli unvanlarina sahip kisilerin farkli sebeplerle pasif görevlere çekilmesi, yerine vekaleten görevlendirmeler yapilmasi üniversiteniz tarihi boyunca süre gelen bir sorun olmakla birlikte, bu durumun kurum içi çalisma barisini ve idari yapinin iç isleyis düzenini, olumsuz etkileyerek kurumsallasma sürecini sekteye ugrattigini söyledi.

Güzel, Idari personelimizin ihtiyaç disinda, yöneticilerin keyfi uygulamalari ile ceza amaçli farkli birimlere görevlendirildigini ve keyfi uygulamalar yerine, üniversite ihtiyaçlari dogrultusunda görevlendirmeler yapilmasi gerektigini belirtti.

“AÖF, ATAAÖF, ADÜZEM, ÖSYM sinavlarinin görevlendirmelerinde adaletsizlik var”

ADÜ’de yapilmakta olan AÖF, ATAAÖF, ADÜZEM, ÖSYM sinavlarinin görevlendirmelerinde, uzun zamandir adaletsiz bir dagitim yapildigi, adaletsiz görev dagilimindan dolayi da, birçok idari personel tepkisel olarak görev talebinde bile bulunmadiginin altini çizen Güzel, sendika olarak adaletli dagitim yapilmasi konusunda hassas davranilmasini talep etti.

“Sube Müdürlügü Kadrolarina sinavla atama yapilmalidir”

Kadrolara yapilan usulsüz atamalarin kamu vicdanini olumsuz etkiledigini dile getiren Güzel, “Sube Müdürlügü kadrolarina kanuna göre sinavla atama yapilmalidir. Hülle yoluyla önce fakülte, enstitü veya yüksekokul sekreterligi kadrosu verilip, oradan sube müdürlügü kadrosuna yapilan atamalar kanuna ve kamu vicdanina aykiridir.” dedi.

Baskan Güzel, Üniversitelerde idari personele karsi yapilan adaletsizliklere dikkat çekerek yapilan hukuksuzluklarin karsisinda durmaya devam edeceklerini ve her kulvarda üniversite idari personelinin haklarini savunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA