Sultan III. Mustafa Ve Sultan III. Selim Türbelerinin Restorasyonu Tamamlandi

Kültür ve Turizm Bakanligi, Osmanli mirasinin önemli eserlerinden olan Sultan III. Mustafa ve Sultan III. Selim türbelerinin restorasyonunu basariyla tamamladi. Açilis töreni, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Gökhan Yazgi’nin katilimiyla gerçeklesti.

Sultan III. Mustafa Ve Sultan III. Selim Türbelerinin Restorasyonu Tamamlandi
Osmanli mimarisinin barok üslubunu yansitan türbeler, dis cepheleri ve iç mekanlari ile dikkat çekiyor. Özellikle Sultan III. Selim’in türbesi, Osmanli türbe mimarisinde ilk kez görülen kus evleri ve 16. yüzyila ait çinilerle süslenmis durumda. Türbede ayrica Hz. Muhammed’in "Kadem-i Saadeti" (ayak izi) bulunuyor.

Bu türbeler, Kültür ve Turizm Bakanligi’nin "Ecdada Vefa Sanati Ihya" projesi kapsaminda restore edildi. Proje çerçevesinde, toplamda 124 türbeden 48’inin restorasyonu tamamlandi, 19 türbenin eksik projeleri bitirildi. 2026 yilina kadar tüm türbelerin bakim ve onarimlarinin tamamlanmasi hedefleniyor.

Restorasyon çalismalari sirasinda dis cephe temizligi, çini konservasyonu, kitabe temizligi ve genel temizlik isleri uzman ekipler tarafindan titizlikle gerçeklestirildi.

Bu çalismalar, kültürel mirasin korunmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi amaciyla yürütüldü.

Sultan III. Mustafa ve Sultan III. Selim’in yani sira, türbede Sultan III. Mustafa’nin çocuklarinin sandukalari da yer aliyor. Türbenin bitisiginde, Sultan III. Mustafa’nin baskadini Aynül Hayat ile Sultan III. Selim’in baskadini Sefizar Kadin’in medfun oldugu Aynül Hayat Türbesi bulunuyor.

Açilis töreninde, ziyaretçilere tarih bilincini asilamak ve kültürel mirasi yasatmak amaciyla yapilan çalismalar tanitildi. Türk tarihine ve kültürüne sahip çikmanin bir ifadesi olarak gerçeklestirilen bu restorasyon çalismasi, gelecek nesillere önemli bir miras birakmayi amaçliyor.
Kaynak: İHA