Silah Arkadaslarina Okumayi Sevdirmisti, Çocuklarin Okumasina Vesile Olacak

Yazdigi ’Yollar Kesisince’ adli romaninda katildigi Pençe-Kilit operasyonunda el yapimi patlayicinin infilak etmesi sonucu sehit düsen Piyade Komando Üstegmen Tunahan Yavuz’un ismini yasatan yazar Ercan Çaliskan, kitabin gelirini sehidin isminin verildigi okula kütüphane yapilmasi için bagisladi. Katildigi zorlu operasyonlarda dahi kitap okumayi ihmal etmeyen ve silah arkadaslarina kitap okumayi sevdiren Sehit Tunahan Yavuz, çocuklarin kitap okumasina vesile olacak.

Silah Arkadaslarina Okumayi Sevdirmisti, Çocuklarin Okumasina Vesile Olacak
Kuzey Irak’ta katildigi Pençe-Kilit operasyonunda terör örgütü mensuplarinca kurulan el yapimi patlayici infilak etmesi sonucu agir yaralanan Piyade Komando Üstegmen Tunahan Yavuz, kaldirildigi Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde 15 Aralik 2022’de yapilan tüm müdahalelere ragmen hayatini kaybederek sehit düstü. Sehit üstegmenin ismi Mudanya Kaymakami Ayhan Terzi’nin girisimleriyle ailesinin de ikamet ettigi Mudanya’da yeni yapilan bir ilkokula verildi.

Ögretmenlikten emekli olan ve emeklilige ayrilmasiyla birlikte hikaye türünde kitap yazan Ercan Çaliskan, yayinladigi 3 kitabin ardindan arkadaslarinin da yönlendirmesiyle roman yazmaya karar verdi. Yazdigi romanda 2017 yilinda Batman’in Kozluk ilçesinde bölücü terör örgütü mensuplarinin saldirisiyla sehit düsen ögretmen Senay Aybüke Yalçin ve lisede ögretmenlik yaptigi 15 Temmuz hain darbe girisiminin kahraman komutanlarindan Emekli Albay Güven Sagban’a da yer verdi. Romandaki hikaye geregi sehit olacak bir üstegmen için isim arastiran Çaliskan, internette Sehit Piyade Komando Üstegmen Tunahan Yavuz’un ismine rastladi. Sans eseri ayni ilçede ve ayni mahallede oturduklarini ögrendigi sehidin ailesiyle, çocuklarinin ismini kullanmak için sehidin babasi Sadik Yavuz ile irtibata geçti. Romandan Sehit Tunahan Yavuz’un geçtigi bölümü gönderen Çaliskan, baba Yavuz’un duygulanarak kendisini geri aradigini ve memnuniyetle kabul ettigini söyledi.

Daha sonra Çaliskan ve Yavuz Sehit Tunahan Yavuz Ilkokulu açilisinda bir araya geldi. Sehidin hikayesinden etkilenen Çaliskan, adina açilan okula katkida bulunmak maksadiyla, kitaptan elde ettigi geliri okula kütüphane yapilmasi için bagisladi.

Sehit babasi kitabi okuduktan sonra gözyaslarina hakim olamadi

Kitabinda oglunun ismini geçirdigi kismi Sadik Yavuz’a göndermesinin ardindan aralarinda duygusal bir konusma geçtigini ifade eden Ercan Çaliskan, “3 tane hikaye kitabinin arkasindan ‘Yollar Kesisince’ adli romanimi yazdim. Çok ilginç bir hikayesi var ve nihayetinde geçtigimiz ay kitabimiz raflara yerlestirildi. Romanin 3 ana kahramani var. Bu 3 ana kahramandan biri sehit Aybüke ögretmen. Ögretmenimizin anisini yasatmak için bu adi kullandim. 2’inci kahramanimiz Avasin. Avasin Kürtçede deniz anlamina gelir. Avasin karakteri mezrada dogmus, babasi çok okutmak istiyor ama sartlar onu daga yönlendirmis. Iste burada bir empati devreye giriyor. 3’üncü kahramanimiz Güven. Güven benim ögrencimdi. Liseyi ben okuttum. Kendisi askerdi, kitap için danismanlik yapti. Bu 3 kahramanin yollari kesisti ve ‘Yollar Kesisince’ adli kitap ortaya çikti. Kitaba ekleyecegim bölümde 2 operasyon var. Bir üstegmen sehit olacak. Tipki Aybüke gibi internete girdim sehit üstegmen yazdim ve karsima Tunahan ismi çikti. Tunahan’in kismini çok begendim ve soyadini da kullanmak istedim. Yasal zorunluluk yok ama aileden de izin almak istedim. Arastirdigimda Mudanya’da Halitpasa Mahallesi’nde yasadigini ögrendim. Bende ayni yerde yasiyorum. Hizli bir sekilde sehidimizin babasi Sadik beye ulastim ve yapmak istediklerimi anlattim. Basta biraz mesafeli yaklasti ve ona bir bölüm gönderdim. Okuduktan sonra Sadik bey bana döndü, hem agladi hem anlatti ve ‘tabi ki kullanabilirsiniz hocam’ dedi.

Biz Sadik bey ile bu sekilde tanistik. Ertesi gün de Tunahan Yavuz’un isminin verildigi okulun tabela asma töreni vardi. Yüz yüze de ilk kez bu okulda bir araya geldik” dedi.

“Kitaptan gelecek 1 kurusu bile harcamayi yediremezdim”

Yazdigi romandan çok etkilendigini ve gelirinin kendisine kalmasini uygun bulmadigini ifade eden Çaliskan, “Ben bu kitaptan gelecek 1 kurusu bile kendime harcamayi yediremezdim. Sadik bey ve yayincim ile görüstük. Yayincim da kendi hakkindan vazgeçti. Yayinladigimiz kitabin geliri ile Sehit Tunahan Yavuz Ilkokulu’nun kütüphanesini yaptirmak için elimizden geleni yapacagiz. Bu gün itibari ile 75 bin liraya ulastik. Insallah güzel seyler yapacagiz” seklinde konustu.

Tabur komutaniyla ayni magarada sehit düstü

Oglunun birçok sinir ötesi operasyona katildigini ifade eden Sehit Piyade Komando Üstegmen Tunahan Yavuz’un babasi emekli Jandarma Kidemli Basçavus Sadik Yavuz, “Kuzey Irak’ta yapilan bütün operasyonlara katildi.

2020’den itibaren Pençe-Kaplan, Pençe-Yildirim, Pençe-Simsek, Pençe-Kilit operasyonlarinda bulundu. 2021 yilinda komando ihtisas süreci basladi.

2022 yilinda bu kez farkli bir tabura bölük komutani olarak atandi. 5 Aralik 2022 tarihinde o aci haberi duyduk. Tabur komutani ile birlikte 5 Aralik 2022 tarihinde ayni magarada tabur komutani sehit oldu, Tunahan agir yarali olarak Ankara Gülhane Egitim ve Arastirma Hastanesi’nde tedavi altina alindi. 15 Aralik 2022 tarihinde sahadete yürüdü” diye konustu.

Oglunun sahadeti yeni bir dostlugun baslangici oldu

Romanda oglunun oldugu kisimlari okudugunda oldukça etkilendigini söyleyen baba Yavuz, “Evde oturdugum bir gün telefon geldi. Ercan bey kendisini tanitti ve kitap çalismasindan bahsetti. ‘Roman yaziyorum ve bu romanda da Tunahan’a yer vermek istiyorum’ dedi.

Kitaptan bir bölüm atmasini rica ettim. Daha sonra Tunahan’in oldugu kismi bize gönderdi. Zaten çocugumuzun isminin geçtigi her sey bizim için çok degerli. Beni etkiledi, içime isledi. Ercan beyi tekrar aradim ve memnuniyetle kabul ettigimi söyledim. O sira aramizda duygusal bir konusma da geçti. Mudanya Kaymakami Ayhan Terzi girisimleriyle ilçemizde yapilan bir okula oglumun ismi verildi.

Açilisina Ercan beyi de davet ettim. Birkaç ay geçtikten sonra kitabin bittigini söyledi ve kitabin gelirinin okula bagislayarak kütüphane olusturmak istedigini söyledi.

Bu bizi çok duygulandirdi. Su anda da devam eden bir dostlugumuz var” ifadelerini kullandi.

Silah arkadaslarina okumayi sevdirmisti, çocuklarin okumasina vesile olacak

Oglunun zorlu operasyon sartlarinda dahi kitap okudugunu ve arkadaslarina da kitap okumayi sevdirdigini söyleyen Yavuz, “Bu ise bizden çok sehidimiz sevinmistir. Kendisi okumayi o kadar çok seviyordu ki kaldigi o zor sartlarda bile kendine bir kütüphane olusturmus. Onun sayesinde yapiyoruz biz bunu, o bizi yönlendiriyor. Ercan bey de bu ise önayak olanlardan birisi. Çocugumuzun isminin unutulmayacak olmasindan dolayi çok seviniyoruz. Tunahan’in oturup bir televizyon dizisi izledigini hiç görmedim. Her zaman oturur okurdu. Su anki görev yaptigi arkadaslariyla da konusuyoruz, onlari bile okumaya alistirmis, okuma sevgisi asilamis. Sehit olmadan bir hafta önce çocuguma bir koli kitap gönderdim. O sirada Kuzey Irak’taydi. Gönderirken de ‘bu kitaplari nasil vakit bulup okuyorsun’ diyordum. Gerçekten de oradaki arkadaslarinin söylemleri arazide bile bos vakitlerinde oturup kitap okuyormus” dedi.

Kaynak: İHA