Rektör Alma, Agri Dagi'nda Incelemelerde Bulundu

Igdir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakki Alma, 5 bin 137 metrelik yüksekligiyle Türkiye’nin çatisi olan Agri Dagi’nin eteklerinde fosil, bitki florasi, maden ve Nuh’un Gemisi ile ilgili incelemelerde bulundu.

Rektör Alma, Agri Dagi'nda Incelemelerde Bulundu
Agri Dagi’nda Igdir Üniversitesi ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlügü is birliginde resmi çalismalar hiz kesmeden devam ediyor. Bu çerçevede Igdir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakki Alma, Agri Dagi Uygulama ve Arastirma Merkezi ile MTA Genel Müdürlügü’nün Agri Dagi’nin farkli yükseltilerinde yürüttügü fosil, bitki florasi, maden ve inanç turizmi üzerine yapilan çalismalara katildi.

Rektör Alma ile birlikte MTA Genel Müdür Yardimcisi Veli Altundag ile MTA Müze Müdürü Korhan Çakir da yer aldi.

Agri Dagi’nin dag turizminin yani sira inanç turizmi açisindan da önemli bir bölge oldugunu hatirlatan Rektör Alma, bölgede erisim ve ulasim ile ilgili gerekli çalismalarinin yapilmasinin öneminden bahsetti. Rektör Alma, "Türkiye’nin çatisi olarak bilinen Agri Dagi, yil boyunca karla kapli zirvesi ve büyüleyici manzarasiyla her yil Türkiye’den ve dünyanim dört bir yanindan gelen binlerce ziyaretçiyi agirliyor. Iran, Ermenistan ve Nahçivan’dan da görülebilen 5 bin 137 metre yükseltili dagin Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un gemisine ev sahipligi yaptigina inaniliyor. Bu yaniyla Agri Dagi pek çok açidan büyük bir potansiyel tasiyor. Dagin turizme yönelik alt yapisinin gelistirilmesi, hiç süphesiz bölge ekonomisi için önemli bir kazanim olacaktir." dedi.

Üniversitemiz bünyesinde 2011 yilinda kurulan Agri Dagi Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin bu noktada aktif olarak faaliyetlerine devam ettigini belirten Rektör Alma, "Igdir Üniversitesi olarak her yönüyle Agri Dagi’nin potansiyelini gün yüzüne çikarmak adina çalismalarimizi sürdürüyoruz. Arastirma Merkezimiz ile Maden Tetkik Arama’nin 2021 yilindan Agri Dagi ve yakin çevresinde sürdürdügü ’Türkiye Jeolojik Miras Arastirmalari Projesi’ çalismalarina da destek veriyoruz." diye konustu.

Kaynak: İHA