Osmanli Mutfagindan Günümüze Uzanan Lezzet; 'Meyan Kökü Surubu'

Osmanlinin mutfak kültürüne kadar uzanan ’Meyan kökü surubu’ günümüzde de özellikle yaz aylarinda vatandaslar tarafindan tercih ediliyor. Uzmanlar, su, meyan kökü, limon, feslegen ve nar çiçeginden olusan karsimin serinlik içecegi olarak tüketilmesinin yani sira, çocuklarda bagisiklik sistemini arttirirken kronik akciger, akciger enfeksiyonu, yutaktaki enfeksiyon ve iltihap olan kisilere de faydali olduguna dikkat çekiyor.

Osmanli Mutfagindan Günümüze Uzanan Lezzet; 'Meyan Kökü Surubu'
Osmanli döneminde mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan ve misafirlere ikram edilen ’Meyan kökü surubu’ günümüze kadar uzanarak yaz aylarinda vazgeçilmez lezzetler arasinda yer aliyor. Su, meyan kökü, limon, feslegen ve nar çiçeginden olusan karsim, bunaltici sicak havalarda serinletici özelliginin yani sira kronik akciger rahatsizliklarina, akciger enfeksiyonuna, yutaktaki enfeksiyona ve iltihaba faydali olmasiyla dikkat çekiyor.

"Akciger rahatsizligi olanlar ve öksürük problemi çeken kisiler bu surubu tercih edebilirler"

Meyan kökü surubunun meyan kökü bitkisinin ekstresinden elde edilen bir karisim oldugunu anlatan Tibbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Aysen Çebiç, "Meyan kökü surubumuz, meyan kökü bitkisinin ekstresi seklinde elde ettigimiz bir suruptur. Içerigi tamamen saf ve dogaldir. Kronik akciger rahatsizliklarina, akciger enfeksiyonuna, yutaktaki enfeksiyona ve iltihaba birebirdir. Kiside eger öksürük varsa, akcigerleriyle alakali sikinti varsa KOAH, astim hastalari tercih edebilirler. Simdi meyan kökünün akciger temizligi konusunda çok büyük önemi vardir. Akciger konusunda bizim birçok müsterimize önerdigimiz bir surup cinsidir. Bunun hazirlanisi meyan kökü surubumuzun içerisine saf su, limon, taze nane yapragi olabilir, feslegen olabilir, nar çiçegi olabilir nar çiçeginin de akciger üzerinde çok büyük etkisi vardir. Bununla birlikte C vitamini içerir ve surubumuzu renklendirmeye yarar. Ikisinin birlikte kullanimi da çok güzel olur. Kisinin bagisikligini güçlendirir. Hastaliklara karsi direnci arttirir ve en önemlisi gögüsteki hiriltiya ve bogaz enfeksiyonuna bogazdaki iltihaba çok iyi gelir. Akciger rahatsizligi olanlar ve öksürük problemi çeken kisiler bu surubu tercih edebilirler. Yaz aylarinda serinletici etkisi vardir ve içimi çok keyiflidir" dedi.



"Bitkilerimizi sekerle degil balla tüketilmesini öneriyoruz"

Bazi bitkilerin tüketimini kolaylastirmak için dogal balin tercih edilmesi gerektigine dikkat çeken Bitki Teknikeri Aysen Çebiç, "Bazi bitki gruplari vardir birinci sinif, ikinci sinif, üçüncü sinif ve dördüncü sinif bitkiler çok acidir. Tüketmesi oldukça zordur. Biz o bitkilerimizi sekerle degil balla tüketilmesini öneriyoruz bitkinin kullanimi çok önemlidir. Aci bitkilerin sekerle degil, balla içilmesi çok daha keyifli bir hale getirir. Bununla birlikte papatya, melisa, bu tarz bitki gruplarinin da tüketilmesini ve tatlandirilmasini, tatlandirilirken de organik bal kullanilmasinin taraftariyiz. Kisi bitkiyi aliyor, kaynatiyor, içiyor ve tadi aci oldugu için tiksinme oluyor içemiyor ve kullanamiyor. Bununla birlikte yapilacak formülasyonu verdigimiz zaman, bitkinin nasil kullanildigini anlattigimiz zaman hem kisinin hosuna gidiyor içimi, hem de daha saglikli bir yol izlemis oluyoruz" seklinde konustu.



"Anneler gazli içecekler, hazir paketli gidalar yerine evde yapilmis dogal ürünler tercih edebilirler"

Hazirlanan surubun 2 yas grup çocuklara da içirilebilecegini söyleyen Çebiç, "2 yas grubunda bir çorba kasigi kadar tüketilmesi normaldir. Bir çorba kasigini geçmemek gerekiyor. Bununla birlikte 7 yas grubundaki çocuklarimiza günde 1 çay bardagi, 1 su bardagi seklinde verebiliriz. Yaslilarimiz bunu günde 1 su bardagi seklinde tüketebilirler. Orta yas grubu 2 ila 3 su bardagi içebilirler. Ürünümüz tamamen saf ve dogaldir. Içerisinde herhangi bir kimyasal madde içermez. Bununla birlikte hem dogal olmasi hem de bitkisel olmasi kisinin formuna ve vücut sagligina çok iyi gelmektedir. Ben de bir anneyim, benim de bir kizim var 7 yasinda çocugumu daha dogal yollardan beslemeyi daha dogal tüketimi elimden geldigi kadariyla özen gösteriyorum. Okul çagindaki çocuklar için annelerimiz gazli içecekler ya da hazir paketli gidalar yerine bu tarz evde yapim dogal ürünler tercih edebilirler. Bu hem çocugun vücudu hem bagisiklik kazanir, hem de büyüme hormonlarina katki saglar" diye konustu.

Kaynak: İHA