Malatya'da Kibris Baris Harekati'nin 50. Yil Dönümü Etkinlikleri

Malatya’da, Kibrisli Türklerin özgürlügünü ve güvenligini saglayan Kibris Baris Harekati’nin 50. yili düzenlenen törenle kutlandi.

Malatya'da Kibris Baris Harekati'nin 50. Yil Dönümü Etkinlikleri
Yunanistan destekli darbenin ardindan Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te Kibris’a yaptigi müdahalenin yarim asri geride biraktigi bu anlamli gün, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin 20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami kapsaminda Malatya’da düzenlenen etkinliklerle anildi.

Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Malatya Sube tarafindan Kanalboyu’ndaki Atatürk Aniti’na çelenk sunmasiyla baslayan etkinliklerde saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasi ile devam etti. Daha sonra burada bir konusma yapan Türkiye Muharip Gaziler Dernegi Malatya Sube Baskan Ibrahim Cengiz, “Bundan 50 sene önce Kibris’i ilhak ederek, Türkiye’yi batidan güneye kusatmak ve bu suretle Türkiye’nin yasam alanini daraltmak isteyen Yunanistan, 15 Temmuz 1974’de, EOKA’ci katillere darbe yaptirarak adaya kan ve gözyasi getirmistir” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Enosisi gerçeklestirilmek üzere planlanan darbe girisimine gereken karsiligi vermek üzere derhal harekete geçtigini belirten Cengiz, “Londra ve Zürih antlasmalari geregi garantör devlet olan Türkiye; Kibris’ta barisi tesis etmek, soydaslarimizin can ve mal güvenligini saglamak, Türkiye’ye yönelik tehdidini bertaraf etmek maksadiyla adaya müdahale karari almistir. Türk Ordusu, 20 Temmuz 1974 sabahi denizden ve havadan Kibris’a basarili bir harekat icra ederek, Kibris Türk’ünü yok olmaktan kurtarmis, Kibris Türkü’nün 1878 yilindan beri hasret duydugu özgürlügüne kavusturmustur. Böylece Yunanistan’in enosis hayali de Akdeniz’in karanlik ve derin sularina ebediyen gömülmüstür. Senelerdir Kibris’ta her türlü siddet ve zulme ugrayan Kibris Türk’ü, hiçbir zaman pes etmemis; 20 Temmuz’da, Mehmetçik’le kucaklasana kadar, kimligini ve varligini gerektiginde canini ortaya koyarak korumasini bilmistir” ifadelerine yer verdi.

20 Temmuz’un Kibris Türkü’nün esaretten kurtuldugu bir gün oldugunu dile getiren Cengiz, “20 Temmuz, yavru vatanin anavatana kavustugu bir gündür. Kibris adasi 50 yildir baris ve huzur içindedir. Kibris Türk’ünün can ve mal emniyeti saglanmistir. Kibrisli Türkler kendi öz vatanlarinda hür ve bagimsiz yasamaktadirlar. Türkiye cumhuriyeti gibi, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti de, sonsuza dek, hür ve bagimsiz yasayacaktir. Kibris’ta geri dönüs asla düsünülmemelidir, kanla alinan toprak artik vatan topragidir, düsmana terk edilemez. Kibris’ta Türk varligini yasatmak; gelecek nesillere ve bu topraklar ugruna sehit düsenlere karsi bir namus borcudur. Türk ordusu ve onun kahraman askeri cumhuriyet tarihi boyunca kendilerine verilen her türlü savunma ve savas görevini, üstün cesaret ve kahramanlik örnekleri sergileyerek basariyla yerine getirmistir. Iç ve dis terör örgütleri, tüm vatan hainleri her zaman ve her yerde Türk ordusunun demir yumrugu ile ezilmis ve ezilmeye mahkûmdur. Kurtulus Savasi’nda, Kore Savasi’nda ve Kibris Baris Harekati’nda destana imza atan Türk ordusu, yurt içinde ve yurt disinda her zaman güç ve kudret sembolüdür. Türk ordusu bagimsizligin, üniter yapinin ve toprak bütünlügünün tek teminatidir. Kahraman Kibris gazileri, 50 sene önce Kibris’ta caninizi ortaya koyarak fedakârca ve cesaretle savastiniz. Türk Devleti’nin iradesini, kararliligini ve hakliligini düsmana kabul ettirdiniz. Sizler, 50 yil önce kahramanca savasarak soydaslarimizin can ve mal güvenligini saglayarak Kibris Türk’ünün lideri Rauf Denktas’in kurucu cumhurbaskani oldugu KKTC’nin kurulusunda kale taslari oldunuz. Bu vesileyle gazi olmanin hakli gururunu yasiyorsunuz. Sizleri, gösterdiginiz kahramanlik ve cesaretinizden dolayi kutluyorum” seklinde konustu.

Atatürk Aniti önünde gerçeklesen törene 2. Ordu Kurmay Baskani ve Garnizon Komutani Tümgenerale Tuncay Altug, Il Emniyet Müdürü Arif Çankal, Il Jandarma Komutani Ercan Altin, Kibris gazileri ve askeri erkan katildi.

Buradaki törenin ardindan katilimcilar Sehir Mezarligi’nda bulunan sehitligi de ziyaret etti.
Kaynak: İHA