Malatya'da Kayisi Fiyatlarinda Istikrar Arayisi

Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, kuru kayisida fiyat istikrari için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile Tarim Kredi Kooperatif Marketlerinin devreye alinmasi gerektigini söyledi.

Malatya'da Kayisi Fiyatlarinda Istikrar Arayisi
Malatya’da, devam eden kayisi hasadina iliskin açiklamalarda bulunan Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan, “2020-2021 yillarinda Bakanlar kurulu karari ile ilk kez kuru kayisi alimi gerçeklestiren TMO piyasalarda olumlu bir durumun yasanmasini saglamisti. Kuru kayisi fiyatlarinda ciddi bir anlamda geri gitme söz konusu bu noktada Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) artik ürüne müdahale kararinin geldigini görüyoruz” dedi.



“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale kararinin geldigini görüyoruz”

Malatya’da yeni dönem hasadin devam ettigini aktaran Malatya Ticaret Borsasi (MTB) Baskani Ramazan Özcan,” Kuru kayisi fiyatlarini iki ay önceki fiyatlar ile karsilastirdigimiz zaman fiyatlarda önemli bir miktarda gerilme söz konusu. Bu durumun çesitli sebepleri var. Son üç yilda üretim maliyetlerinde bir artis söz konusu. Buna paralel olarakta üreticiden alinan hammadde fiyatlarina baktigimiz zamanda ciddi bir sikinti görüyoruz. Burada piyasalari regüle edecek, aktör Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO). 2020-2021 yillarinda Bakanlar kurulu karari ile ilk kez kuru kayisi alimi gerçeklestiren TMO piyasalarda olumlu bir durumun yasanmasini saglamisti. Kuru kayisi fiyatlarinda ciddi bir anlamda geri gitme söz konusu bu noktada Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) artik ürüne müdahale kararinin geldigini görüyoruz. Piyasayi regüle edecek bir güce ihtiyaç var. Geçmis yillara göre, üretim miktarlarimizda artis piyasadaki arz talep dengesini bozdu. Dolayisiyla piyasalari dengeleyecek güç Toprak Mahsulleri Ofisi’dir. Bu noktada en önemli husus Malatya’daki siyasi aktörlerdir. Milletvekilleri, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasalara müdahale ederek kuru kayisi alim karari almasini saglamalidir. Dolayisiyla bu noktada en büyük görev siyasilere düsmektedir“ ifadelerini kullandi.

“Tarim Kredi Kooperatif Marketleri kuru kayisi alimi yapmali”

Kayisi da fiyat istikrarini saglayacak önemli aktörlerden birinin de Tarim Kredi Kooperatif Marketleri oldugunu kaydeden Baskan Özcan,” Özellikle iç piyasada ürünü tüketiciye ulastiramiyoruz. Tüketicinin alim gücünü zorlayan rakamlarla karsilasiyoruz. Özellikle alisveris merkezlerinde kuru kayisi fiyatlarinin çok yüksek oldugunu görüyoruz. Burada piyasalari regüle etmesi gereken en önemli aktör olarak Tarim Kredi Kooperatif Marketleri görüyoruz. Tarim Kredi Kooperatif Marketleri bir çok farkli üründe bunu daha önce yaparak önemli bir görev üstelendi. Bizler bu yil kuru kayisi konusunda Tarim Kredi Kooperatif Marketlerinin devreye girmesini bekliyoruz. Suan Tarim Kredi Kooperatif Marketleri 4 bine yakin subesinde kayisi satislari yapiyor ama bizler özellikle bu yilki yeni mahsullerde alim yapilmasini bekliyoruz. Bizlerin ürütülen ürünleri tüketiciyle bulusturmamiz lazim. Dolasiyla Tarim Kredi Kooperatif Marketleri gibi kamu destegi ile yürüyen isletmelerin Malatya kayisini mutlaka kendi raflarinda tüketicilere sunmasini istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA