Kuraklik Göleti Vurdu, Yüzlerce Balik Telef Oldu

Yagislarin azalmasiyla birlikte göletlerdeki su miktari tehlikeli seviyelere düserken, Kocaeli’nin Kandira ilçesindeki Sarniçlar Köyü Göleti’nde yüzlerce balik telef oldu.

Kuraklik Göleti Vurdu, Yüzlerce Balik Telef Oldu
Kocaeli’nin Kandira ilçesi Sarniçlar Köyü Göleti’nde havalarin isinmasiyla birlikte sular çekilmeye basladi.

Koca Dere’nin akarak olusturdugu gölette yüzlerce balik telef oldu. Bölge sakinlerinin tarimsal faaliyetlerinde kullandigi Kocakaymaz Köyü Kaymaz Baraji’ndan, Sarniçlar Barajina kademeli olarak su veriliyordu. Yagislarin azalmasiyla birlikte Sarniçlar Barajina su verilemezken, baraj neredeyse kuruma noktasina geldi. Sularin çekildigi gölette toprakta yariklar olusurken, büyük sazan, tatli su kefali gibi yüzlerce balik ölüsü bulundu.

Yaklasik 2 bin metrekarelik alani kapsayan Sarniçlar Göleti’ne gelen Kocaeli Kandira Ilçe Tarim Müdürlügü yetkilileri ölen balik ve gölet suyundan numune aldi. Yüzde 80’e yakin balik ölümünün gerçeklestigi göletten alinan numuneler incelenmek üzere Veteriner Kontrol Merkez Arastirma Enstitüsüne gönderilecegi ögrenildi.

"Kurakliktan meydana geldi"

Balik ölümlerinin tamamen kurakliktan meydana geldigini ve bu sene yagmurlar fazla yagmadigi için kuraklik olduguna dikkat çeken Sarniçlar Mahalle Muhtari Zeynel Bayrakdar, "Kaymaz barajimiz var. Oradan su bu baraja geliyor. Oradaki kapaklar açildigi zaman su geliyor ama orada da yetersiz oldugu zaman kapaklari kapatiyorlar. Burada da kuraklik meydana geliyor. Bu baraj Kandira’ya sel kapani olarak koruma amaçli kuruldu. Kandira’ya yüksek sellerde toplu halde su gitmemesi için suyu kesip az sekilde gönderiliyordu. Onun için kurulmustur. Daha önce bu kadar su çekilmemisti. Bu sene çok kuraklik oldu. Yukari barajdaki sular kesildi. Geriden de su gelmeyince, yagmurlar da yagmayinca sular kesildi" dedi.



"Belki 10 çesit balik vardir"

Sürecin yaklasik 10 günden beri böyle devam ettigini anlatan Bayrakdar, "Sular bir hafta öncesi vardi ama baraja ulasmiyordu. Dere yataklarinda su bitiyordu. Çiftçilerin de yogun sulamasindan dolayi az geldigi için yollarda su bitiyordu. Burada sazan baliklari var. Bir sürü çesit balik var. Belki on çesit balik vardir. Burada daha önceden balik tutuluyordu ama burayi çok tercih etmiyorlar. Balikçilar Namazgah baraji daha dolu oldugu için orayi tercih ediyorlar. Biz baliklari kurtardik diye bakiyoruz ama gelen su Kaymaz Baraji’ndandir. Kandira Belediye Baskanimiz ile irtibata geçtik. Baskanimiz Kaymaz Baraji’nin kapaklarini açtirdi. Bugün de su buraya ulasti. Bir saate kadar su yoktu. Kandira Belediyesi’nin sayesinde suyu aldik. Buradaki kalan baliklari kurtardik. Digerleri oksijensizlikten öldü. Diger baliklara su gelince oksijen aldiklarina inaniyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA