Kocaeli'de Mor Tarlalarda Lavanta Hasadi Basladi

Kocaeli Büyüksehir Belediyesince katma degeri yüksek tibbi ve aromatik bitki üreticiligini tesvik amaciyla yetistirilen lavantalarin hasadina baslandi.

Kocaeli'de Mor Tarlalarda Lavanta Hasadi Basladi


Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin katma degeri yüksek ürünler yetistirmeye tesvik ettigi çiftçilerin hem gelir düzeyini artirmak, hem de tarimsal kalkinmaya destek saglamak amaciyla hayata geçirdigi "Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciligi Projesi" (TABIP), il genelinde ilk etapta yaklasik bin 140 dekar alanda 5 milyon tibbi ve aromatik bitkiyi toprakla bulusturdu. Bu kapsamda yetistirilen lavantalarin ilk hasadina baslandi. Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin’in büyük önem verdigi, Kocaeli’nin en önemli kirsal kalkinma hamlelerinden biri olan TABIP ile katma degeri yüksek biberiye, tibbi nane, lavanta ve ogul otu yetistiricilerine destek saglaniyor. Kirsaldan kente göçü durdurulmasi ve kentten kirsala geri dönüsün tesvik edilmesinin de hedeflendigi proje ile ayrica kadin çiftçilere de istihdam saglaniyor.

"Lavanta çiçeklerinden ekonomik degeri yüksek uçucu yaglar elde ediliyor"

Derince ilçesi Tahtali Mahallesi’nde Ibrahim Turan’in 13 dekarlik tarlasina ekilen lavanta çiçeklerinin hasadi, büyüksehir tarafindan istihdam edilen kadin personel ve ayni zamanda tasarimi ile üretimi tamamen milli, yerli imkanlarla büyüksehir belediyesince yaptirilan römork yüklemeli aromatik bitki hasat makinasiyla yapiliyor. Hasadi yapilan lavanta çiçeklerinden büyüksehirin Ekstraksiyon ve Distilasyon Merkezi’nde ekonomik degeri yüksek uçucu yaglar elde ediliyor. Bu yaglar, kozmetik ve temizlik malzemeleri ile ilaç ve takviye gida sektöründe kullaniliyor. Ayrica agri kesici, sakinlestirici ve uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapi uygulamalarinda da kullanilan lavanta çiçegi, çay olarak da tüketiliyor.

Dikim yapilan alanlar sigortalandi

Büyüksehir Belediyesi Sekapark AS’nin kontrolörlügünde 5 üretim yili boyunca tüm tarimsal faaliyetler, çiftçilere ait sertifikalandirma süreci, egitimler ve saha uygulamalarinin takibi, uluslararasi standartlara uygun olarak organik bitki sertifikalandirma dogrultusunda yapiliyor. Fide dikimi gerçeklestirilen arazilerin yillik bitkisel ürün sigorta poliçeleri Sekapark AS tarafindan karsilaniyor. Proje dogrultusunda büyüksehir ziraat mühendisleri ve Sekapark AS teknik ekibi dikim yapilacak tarlalarda gerekli kontrolleri saglarken, çiftçilere teknik konularda danismanlik hizmeti de veriyor. Proje ile çiftçilere satin alma garantisi sunuluyor.

"Lavanta ve biberiye daha karli ürün"

Tarlasinda lavanta hasadi yapilan Derinceli üretici Ibrahim Turan, Büyüksehir’in TABIP projesine katilarak, 13 dekarlik tarlasinda lavanta ve 22 dekarlik alanda da biberiye yetistirdigini, bu yilin en güzel mahsulünü elde ettiklerini söyledi.

Tibbi ve aromatik bitki yetistiriciligi yaptigi için memnun oldugunu ifade eden Turan, "Daha önce arpa, bugday, misir ekiyorduk. büyüksehir belediyesinin katkilariyla Tibbi ve Aromatik Bitki Yetistiriciligi Projesi ile tanistim. Lavanta ve biberiye daha karli ürün. Üstelik alim garantili. Ürünlerimizi zarara ugramadan ve kazançli sekilde satabiliyoruz. Katma degeri yüksek ürünler bölgemize uyum sagladi. Üreticilere tavsiye ediyorum. Bu ürünler daha çok yetistirilmeli. Bu desteklerin artmasini istiyorum. Kocaeli Büyüksehir Belediye Baskani Tahir Büyükakin’a verdigi desteklerden dolayi tesekkür ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA