Fotograf Sanatçisi 100 Yillik Makinesiyle Tarihe Taniklik Etti

Kirsehir’de çalismalariyla sevilen fotograf sanatçisi Arif Çoban, 100 yillik fotograf makinasiyla sehrin ve ülkenin kültürel tarihine isik tuttu.

Fotograf Sanatçisi 100 Yillik Makinesiyle Tarihe Taniklik Etti
Antika makineyle çektigi siyah beyaz fotograflarla aralarinda merhum bozlak ustasi Neset Ertas’in da ilk yurt disina çikarken pasaportu için kullandigi vesikalik fotografta yer aliyor. Yillar boyunca olusturdugu fotograf arsivi, sehrin en önemli ve degerli koleksiyonlarindan bir tanesi haline geldi. Kirsehir’in kollektif hafizasina etki sunan Çoban’in objektiflerinden çikan her kare geçmise dair anilari ve duygulari yeniden canlandiriyor.

100 yillik makinesini satma karari alan Çoban, "Kirsehir tarihine damga vurmus bir makineye sahibim. Yeni projelerim nedeniyle makinemi canimi acitiyor da ola satmak istiyorum. Hatiralarin gömüldügü nadide parçadan ayriliyor olmak benim için de çok zor" dedi.



4 daire teklifi almisti satmadi

100 yillik antika siyah beyaz fotograf makinesine geçmis dönemlerde 4 daire teklifi alan ve satma kararindan vazgeçen Çoban, "Makinenin tarihi degeri çok yüksek, teknoloji de hizli gelismeler olusturuyor. Benim de ihtiyaçlarim ve bazi projelerim nedeniyle makinemi satisa çikarmam dogru degil ama talebim yerine gelirse vermeyi düsünüyorum. Bu tarihi makineyle çekmedigim ünlü kalmadi diyebilirim. Sehirde görev yapan eski doktorlar, bakanlar, milletvekilleri, cumhurbaskanlari, belki de benim için en önemlisi Neset Ertas’in Almanya’ya giderken kullandigi pasaport resmi de bana ait" diye konustu.



Orijinalligini koruyor ve fotograf makinesi çalisiyor

Kirsehir’de, islettigi fotograf stüdyosunda tarihi fotograf makinelerini tutan Çoban’in yüzyil önce kullanilmis makinesinin bakimlarini düzenli yaparak çalisiyor halde tutmasi da tutkunlari için büyük bir degere sahip. Çoban, fotograf makinesinin hak ettigi degeri bulmasi ve yeni nesillere de isik olmasini istiyor. Kirsehirli sanatçi Arif Çoban geçtigimiz yil sehir ahisi olarak seçilmisti.
Kaynak: İHA