Diyetisyenden Kavurucu Sicaklarda Sivi Kaybina Karsi 2 Buçuk Litre Su Tüketilmeli Uyarisi

Hatay’da görevli Diyetisyen Tugçe Öntürk, kavurucu sicakliklarin etkili oldugu bu günlerde insanlarin sivi kaybini önlemek için günlük 2 buçuk litre su içmeleri gerektigini söyledi.

Diyetisyenden Kavurucu  Sicaklarda Sivi Kaybina Karsi 2 Buçuk Litre Su Tüketilmeli Uyarisi
Yaz aylarinin gelmesiyle sicakliklar ülke genelinde arttigi gibi Hatay’da da 40 derecenin üzerine çikti. Yüksek sicakliklar açik alanda çalisan tarim isçileri basta olmak üzere çesitli meslek gruplarini olumsuz etkiliyor. Hatay Egitim Arastirma Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Tugçe Öntürk, sivi kaybinin gazli içeceklerin yerine sade maden suyu veya ayran gibi içeceklerle dengelenebilecegini ifade etti.

Çay ve kahve tüketiminde asiriya kaçinilmamasini söyleyen Diyetisyen Öntürk, yeteri kadar sivi alinmadigi takdirde; mide bulantisi, bas agrisi ve halsizlik gibi sikayetler meydana geldigini belirtti.

“Sivi kaybini önlemek için günlük 2,5litre su alimini önermekteyiz”

Artan sicakliklarla birlikte vücudumuzdaki sivi kaybi arttigina dikkat çeken Diyetisyen Öntürk, “Yeteri kadar sivi alinmadiginda mide bulantisi, bas agrisi, halsizlik gibi sikayetler meydana gelebilmektedir. Bu sikayetleri önlemek için günlük en az 2,5 litre su alimini önermekteyiz. Sekerli ve gazli içecekler yerine sade maden suyu, ayran, evde yapilmis limonata gibi saglikli içecek alternatifleri tercih edilmelidir. Çay ve kahve tüketiminde asiriya kaçinilmamalidir. Sindirimi zor olan çok yagli, baharatli besinlerden uzak durmamiz gerekmekte. Bunlar yerine kolay sindirilen, sivi, vitamin, mineral yönünden zengin, mevsimine uygun sebze meyve tüketimini artirmaliyiz. Ayrica sicak havalarda besinler daha çabuk bozulabileceginden besinlerin saklama sartlarina da dikkat etmemiz gerekmektedir” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA