Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Biz Müzakereye, Kibris'ta Kalici Barisi Ve Çözümü Saglamaya Haziriz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, 20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami dolayisiyla düzenlenen törende yaptigi konusmada, “Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varilmaz. Kibris’ta federal bir çözümün mümkün olmadigina inaniyoruz. Biz müzakereye, Kibris’ta kalici barisi ve çözümü saglamaya haziriz. Çözüm yolunda uzatilan hiçbir eli havada da birakmayiz. Kibris Türk tarafi, Rum tarafiyla her alanda esit olarak müzakere masasina oturmali" dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Biz Müzakereye, Kibris'ta Kalici Barisi Ve Çözümü Saglamaya Haziriz'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Lefkosa’daki Dr. Fazil Küçük Bulvari’nda 20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami kapsaminda düzenlenen törende konustu.

Ada’nin dört bir yanindaki vatandaslara sahsi selamlari ile 85 milyon vatandasin selam ve sevgilerini ileten Cumhurbaskani Erdogan, "Bizleri bagriniza bastiginiz, muhabbetle kucakladiginiz için her birinize ayri ayri tesekkür ediyorum. Yurdu yasatmak için can veren kahraman sehitlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Vatan, bayrak, istiklal ve istikbalimiz için topraga düs yigitlerin aziz ruhlari sad olsun" ifadelerini kullandi. Cumhurbaskani Erdogan, Kibris Türkü’nün varligi, haklari ve hürriyeti için cesaretle savasan gazilerin ellerinden öptügünü belirterek her birine sükranlarini sundu, saglikli, hayirli ve bereketli ömürler diledi. Cumhurbaskani Erdogan, Kibris Baris Harekati’nin mimarlari olan dönemin Basbakani Bülent Ecevit’i, Basbakan Yardimcisi Prof. Dr. Necmettin Erbakan’i ve son nefesine kadar Kibris davasi için mücadele eden Alparslan Türkes ile diger devlet ve siyaset adamlarini rahmetle andi. Kibris Türklerinin egemenlik ve özgürlük mücadelesinin önderleri merhum Dr. Fazil Küçük ve merhum kurucu Cumhurbaskani Rauf Denktas’a Allah’tan rahmet dileyen Cumhurbaskani Erdogan, Kuzey Kibris’in hürriyeti için "Allah Allah" nidalariyla omuz omuza çarpisan, kanlari kanlarina karisan Mehmetçikleri ve mücahitleri kemali edeple yad ettigini anlatti.

20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami’ni yürekten tebrik eden Cumhurbaskani Erdogan, sunlari söyledi:

"Burada öncelikle bir hususu ifade etmek isterim. Bugün, tipki yarim asir önce oldugu gibi yine tek yüregiz, tek bileginiz. Anavatan Türkiye ve Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti olarak sirt sirtayiz. Iktidar, muhalefet ayrimi olmadan bugün burada bulunmamiz, Türkiye’nin ve Türk milletinin Kibris davasina verdigi önemin göstergesidir. Kuzey Kibris bizim göz bebegimizdir, canimizdan bir parçadir. Burasi bize sadece sehitlerimizin degil, ayni zamanda Hazreti Osman’in, sahabenin, bu topraklari fetheden kahraman ecdadimizin da emanetidir. Insallah bu emanete siki sikiya sahip çikmayi sürdürecegiz. Varliklariyla, Kibris Türkü’ne cesaret asilayan, ortak gururumuzu paylasan 85 milyonun, sizlerin yaninda oldugunu haykiran tüm siyasetçilere, siyasi partilerimizin genel baskanlarina da hassaten tesekkür ediyorum. Milli meselelerde ortaya koydugumuz ortak dayanisma tablosunu insallah güçlendirerek devam ettirecegiz. Rabbim birlik ve beraberligimizi daim eylesin."

"Birlesmis Milletler Baris Gücü bile cinnet furyasini durduramadi"

Cumhurbaskani Erdogan, bugün sadece kahramanca bir mücadeleyi anmak için degil, ayni zamanda tarihi gerçekleri bir kez daha haykirmak için de burada bulunduklarini dile getirdi. Kibris, Baris Harekati’nin ne için yapildigini, Türkiye’nin böyle bir karari niçin aldigini daima akilda tutmak zorunda olduklarina dikkat çeken Cumhurbaskani Erdogan, "1963-1974 yillari, Kibris Türkleri için adanin yüzde 3’lük bir kismina hapsedildikleri, kan, gözyasi, zulümle dolu bir dönem demektir. Kibris Türk halki hem kurucusu ve ortagi oldugu devletten dislaniyor hem de eli kanli EOKA’nin insanlik disi baski ve saldirilarina maruz kaliyor. Adaya konuslandirilan Birlesmis Milletler Baris Gücü bile cinnet furyasini durduramadi, katliamin önüne geçemedi. 1974 yilina gelindiginde Kibris Türkü’nün varligina kasteden, insanlik disi saldirilar zirveye ulasmistir. Tam 50 yil önce bugün kahraman Mehmetçik, Kibris Türkü’nün istiklaline vurulmak istenen hançeri sökmek üzere tarihi bir adim atti. 20 Temmuz 1974 Anavatan ve garantör ülke olarak uluslararasi anlasmalardan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerimiz ile tarihin omuzlarimiza yükledigi sorumlulukla harekete geçtigimiz tarihtir" ifadelerini kullandi.

"Türkiye olarak bu sorumlulugu geregini yerine getirdik"

Cumhurbaskani Erdogan, "Insan olmak, vicdan sahibi olmak bize ne sorumluluk yüklüyorsa Türkiye olarak bu sorumlulugun geregini yerine getirdik. O gün tüm dünyaya Kibris Türkü’nün yalniz olmadigini ve asla yalniz birakilmayacagini gösterdik" dedi.

Erdogan, "Rumlarin atese verdigi ekin tarlalarina, gül bahçesine girer gibi parasütle indirme yapan Mehmetçigimiz, mayin dösenmis sularda Barbaros misali ilerleyen denizci leventlerimiz cesaretlerini bir kez daha tarihe kazimistir. Kibris Baris Harekâti, Kibris Türkü’nün zulümden kurtararak özgürlük ve refaha kavusturmus, gelecege güvenle bakmasini saglamistir. Doktor Fazil Küçük, o tarihi günü söyle anlatiyor; ’20 Temmuz sabahi dogan günes, Kibris Türkü’nün 11 yillik karanligini silip götürmüs, özgürlügü getirmistir.’ Kurucu Cumhurbaskani Rauf Denktas ise ’20 Temmuz ömrümün en mutlu günü’ diyerek yasadigi duygu selini ifade ediyor. Sunun bilinmesini isterim, o gün burada hangi cosku, sevinç ve gurur hakimse Türkiye’de ayni bayram havasi hakimdir. Bugün de bayram olarak kutladigimiz 20 Temmuz’u Kibris Türk halkinin baris ve istikrar özlemi ve idealleri dogrultusunda egemenlik haklarinin ve esit statüsünün korunmasinin sembolü olarak görüyoruz" seklinde konustu.



"Yunanistan Savunma Bakani, yine akla ziyan açiklamalar yapti"

Cumhurbaskani Erdogan, “Adanin güneyinde ise maalesef kendilerini Kibris adasinin tek hakimi olarak gören simarik bir zihniyet var. Öyle bir vahametle karsi karsiyayiz ki Rum lider, EOKA teröristlerini anma törenlerine katiliyor, Kibris Türk’ü kardeslerimizi güneye geçtiklerinde saldiriya ugruyor, tutuklaniyor, güneydeki camiler kundaklaniyor. Rumlar, Kibris Türkü’yle, siyasi gücü ve adanin dogal kaynaklari da dahil ekonomik refahi paylasma niyetlerinin olmadigini açikça ortaya koyuyor. Geçenlerde maalesef Yunanistan Savunma Bakani (Nikos Dendias), yine akla ziyan açiklamalar yapti. (Yunanistan Basbakani) Sayin Miçotakis ile yurt disinda bir araya geldik ve kendilerine ’Ayin 20’sinde biz Kuzey Kibris’tayiz. Duydum ki sen de güneydesin. Herhalde oradan Dendias gibi bizlere satasma yapmazsin.’ Böyle bir sey düsünmedigini söyledi.

’Böyle bir sey düsünmüyorsan mesele yok’ dedik, yola devam” ifadelerini kullandi.

"Biz müzakereye, görüsmeye, Kibris’ta kalici barisi ve çözümü saglamaya haziriz"

Bölgede devam eden çatismalar karsisinda tüm adanin güvenligini tehdit etme riski olan son derece sorumsuz adimlar atildigina dikkati çeken Cumhurbaskani Erdogan, "Ayni suda iki kez yikanilmaz. Adadaki gerçekleri görmezden gelerek hiçbir yere varilmaz. Kibris’ta federal bir çözümün mümkün olmadigina inaniyoruz. ’Müzakerelere, yillar önce Isviçre’de biraktigimiz yerden devam edelim’ demenin kimseye faydasi yoktur. Bakin biz müzakereye, görüsmeye, Kibris’ta kalici barisi ve çözümü saglamaya haziriz. Çözüm yolunda uzatilan hiçbir eli havada da birakmayiz" diye konustu.



"Kibris Türk tarafi, Rum tarafiyla her alanda esit olarak müzakere masasina oturmali"

Cumhurbaskani Erdogan, tarih boyunca bu konudaki hüsnüniyetin defalarca gösterildigini ifade ederek, "Bugüne kadar çözümü samimiyetle isteyen, bunun için fedakarlikta bulunan, riski alan, irade sergileyen taraf Kibris Türkü ve Türkiye olmustur. Cumhurbaskani Sayin Tatar’in 2023 Nisan ayinda Cenevre’de yapilan toplantida ortaya koydugu iki devletli çözüm vizyonu çok kiymetlidir. Kibris Türk tarafi, Rum tarafiyla her alanda esit olarak müzakere masasina oturmalidir. O yüzden ’çözüm istiyorsaniz Kibris Türkü’nün müktesep haklarini tescil edin’ diyoruz. Adanin garantör ülkelerinin liderlerinin her iki devleti de beraberce ziyaret edecekleri günleri de görecegimizi ümit ediyorum" dedi.

Bu içten temenniyi Washington’daki NATO Zirvesi’nde görüstügü Yunanistan Basbakani Kyriakos Miçotakis’e de bizzat söyledigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, Türkiye ile Yunanistan arasindaki diyalog zemininin güçlendirilmesinin, Kibris meselesinin çözümüne de süphesiz katki yapacagini söyledi.



"Adanin kadim ve asli unsuru Kibris Türklerinin yok sayilmasi mümkün degildir"

Cumhurbaskani Erdogan, uluslararasi alanda etkin iç hukuk yolu olarak taninan Tasinmaz Mal Komisyonu’nun Ada’da mülkiyet konusunda çözümün yegane adresi oldugunu vurguladi. Erdogan, "Bunun disinda baska yollara tevessül edenler, Kibris Türkü’nü baski altina alarak hedeflerine ulasacagini zannedenler büyük bir yanilgi içindedir. Ne biz oldu bittilere müsaade ederiz, ne de Kibris Türk halki tehditlere boyun eger. Ada’nin kadim ve asli unsuru Kibris Türklerinin yok sayilmasi mümkün degildir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin taninmasi ve iki devletli çözümün hayata geçmesine yönelik gayretlerimizi kararlilikla sürdürüyoruz. Susa’da düzenlenen Türk Devletleri Teskilati Gayriresmi Zirvesi’ne, Cumhurbaskani Tatar’in istiraki bunun en son örnegi oldu. Bu süreçte sergiledigi dirayet için Azerbaycan Cumhurbaskani kardesim Aliyev’e de buradan bir kez daha tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi. Kibris Türkü’nün haksiz ve hukuksuz sekilde maruz birakildigi izolasyonun kirilmasi, ambargonun kaldirilmasi için çabalarinin daha da artacagini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, sehitlerin kanlari üzerine kurulan Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin güçlü, müreffeh, itibarli bir devlet hâline gelmesi için desteklerinin baki oldugunu söyledi.



"Her alanda Kibris Türk halkinin yanindayiz"

Cumhurbaskani Erdogan, 2024 Iktisadi ve Mali Isbirligi Anlasmasi’nda yer alan bütün hususlarin süratle uygulanmasi için gereken destegi verdiklerini, sonuna kadar da vereceklerini vurguladi. Erdogan, "Belediyelerimiz ve resmi kurumlarimiz genis bir yelpazede pek çok projeyi Kuzey Kibris’in dört bir yaninda hayata geçiriyor. Ulastirmadan tarim ve sulamaya, turizmden güvenlige, konuttan afetlere hazirliga kadar her alanda Kibris Türk halkinin yanindayiz ve destekçisiyiz. Bu vesileyle Kibrisli genç kardeslerimle su müjdeyi paylasmak istiyorum. Temmuz ayi itibariyla artik Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti vatandasi ögrencilerin katki payi ve ögrenim ücreti bakimindan Türkiye Cumhuriyeti vatandasi ögrencilerle ayni esaslara tabi olmasini kararlastirdik. Aldigimiz bu kararin Türk üniversitelerinde egitim görmek isteyen Kibris Türkü ögrencilerimize hayirli olmasini diliyorum. Türkiye olarak Kibrisli kardeslerimizle ekmegimizi de suyumuzu da gelecegimizi de paylasmaya devam edecegiz. 50 yil önce bu topraklarda tesis ettigimiz baris ve huzur ortamini insallah muhafaza edecek, bunun zedelenmesine izin vermeyecegiz" ifadelerini kullandi.

20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami’nin Kibris Türk halkina ve Türk milletine hayirli olmasini dileyen Cumhurbaskani Erdogan, "Baris Harekati’nda sehit olan Mehmetçik ve mücahitleri tekrar rahmetle, gazilerimizi sükranla aniyorum. Kuzey Kibris’in özgür, bagimsiz, güvenli ve huzur dolu bir devlet olarak gelecege yürümesi için mücadele eden, ter döken herkesi, tüm devlet ve siyaset adamlarimizi rahmetle yardim ediyorum" dedi.

Kaynak: İHA