Çocukluk Hayali Pilotluk Meslegini Yapmak Için Tip Fakültesini Birakti

Izmir’deki bir üniversitenin tip fakültesinde egitim alirken çocukluk hayali olan pilotluga atilmak için Eskisehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Pilotaj Programina yatay geçis yapan üniversite 4’üncü sinif ögrencisi Serkan Deniz, "Tip fakültesinde 1’inci sinifi bitirdikten sonra oranin bana göre olmadigini, daha çok uçmak ve pilot olmak istedigime karar verdim" dedi.

Çocukluk Hayali Pilotluk Meslegini Yapmak Için Tip Fakültesini Birakti
Su anda ESTÜ’de egitim gören Serkan Deniz, yüksekögretim hayatina ilk olarak Izmirde bir üniversitede tip fakültesinde basladi.

Girdigi fakültede 2 yil boyunca egitim gören Deniz, bir süre sonra bulundugu alanin kendisine hitap etmedigini fark etti. Çocuklugundan beri pilot olmayi hayal eden genç ögrenci, asil istedigi meslege ilk adimini atmak için ESTÜ Pilotaj Programina yatay geçis yapti. Dünyada uluslararasi bir havalimanina sahip tek üniversitede pilotluga dair tüm incelikleri ögrenmekte olan Serkan Deniz, ilk baslarda zorluk çekmesine ragmen kisa sürede programa adaptasyon sagladi. Genç pilot adayi ESTÜ’de gördügü nitelikli egitim ile her geçen gün bilgi birikimini daha da genisletirken; Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cem Çetek, iyi ögrencilerin kendilerini tercih etmesinin gurur verici oldugunu belirtti.



"Hep uçmak ve gökyüzünde özgür olmanin hissiyatini yasamak istiyordum"

Izmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tip Fakültesinde 2’nci siniftayken Eskisehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Pilotaj Bölümü’ne yatay geçis yapan üniversite 4’üncü sinif ögrencisi Serkan Deniz, "Ben normalde tip fakültesine ailemin ve kendi istegimle gitmistim. Doktor olmak istiyordum. Aslinda içimde hep pilot olma istegi vardi. Hep uçmak ve gökyüzünde özgür olmanin hissiyatini yasamak istiyordum. Tip Fakültesinde 1’inci sinifi bitirdikten sonra oranin bana göre olmadigini, daha çok uçmak ve pilot olmak istedigime karar verdim. Ailemle bu konuda konustum ve ESTÜ’ye yatay geçisimi yaptim. Pilotaj programinda yer derslerimizde oldukça kaliteli hocalarimiz var. O yüzden yer dersleri konularinda çok güzel bir sekilde bize egitim verdiler. Ama söyle bir sey de vardi, ben tip fakültesinden geçtigim için biraz zorlandim çünkü tip fakültesi kendi basina dag gibi bir meslek. Bir sürü bilgiye sahip olmak gerekiyor. Oradan buraya gelince burasi, farkli bir sektör olarak çok farkli bilgi birikimi ve kisilik özellikleri isteyen bir program oldugu için basta biraz zorlandim ama sonrasinda hizli bir sekilde adapte oldum" dedi.



"ESTÜ, dünyada uluslararasi bir havalimanina sahip tek üniversite olma unvanini tasiyor"

Eskisehir Teknik Üniversitesinde kendilerine sadece uçmanin ögretilmedigini ve nitelikli bir egitim verildigini dile getirerek sözlerine devam eden Deniz, "Üniversitemiz bize sadece bilgi vermiyor. Bir pilotun ve kisilik özelliklerinin nasil olmasi gerektigiyle ilgili de egitim veriyor. Bir pilotun hayatini nasil planlamasi gerektigi hakkinda bilgi aktariyorlar. Aslinda biz burada sadece teorik veya uçusa dayali degil, hayatimiza dayali bir egitim aliyoruz. Her gün sabahin erken saatlerinde saat 08.00 gibi kisa bilgilendirmelerimiz oluyor. Ona göre sabah 07.00 gibi okul için kendimizi planlamamiz, 06.30 gibi yemegimizi yememiz ve o sekilde okula gelmemiz gerekiyor. Okulumuzun verdigi bu sorumluluk bize havayollarina geçtigimizde çok yardimci oluyor çünkü havayollarinda da ayni sistem var. Bir sürü sorumlulugunuz oluyor ve onlari gerçeklestirmek için plan yapmalisiniz. Hayatiniz her daim bir plan içerisinde gerçeklesiyor. Pilot olmak zaten bunu gerektiriyor. Bu okulda, bu egitimi aldigim için de ekstradan avantajli bir sekilde meslek hayatina atilacagimi tahmin ediyorum. ESTÜ, dünyada uluslararasi havalimanina sahip tek üniversite olma unvanini tasiyor. Sadece bunu söylemem bile zaten bizim Üniversitemizin ne kadar köklü ve kaliteli bir egitim verdigini gösteriyor. Yaklasik 35 yildir pilot yetistiren bir Üniversite. Havacilik camiasinda da zaten adindan sikça bahsediliyor. Bizlerin en büyük sansi Üniversitemizin bir devlet üniversitesi olmasi. Devlet üniversitesi oldugu için de egitim ücretsiz ve hocalarimiz tamamen bize bu okulda en iyi sekilde nasil pilot olunacagini ögretecek sekilde egitim veriyorlar" seklinde konustu.



"Iyi ögrencilerin ESTÜ’yü tercih etmesi gurur verici bir sey"

ESTÜ Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekani Prof. Dr. Cem Çetek ise Tip Fakültesini birakan iyi ögrencilerin kendilerini tercih etmesinin gurur verici oldugunu ifade ederek sunlari söyledi:

"Pilotaj isin görünen kismi. Maalesef 5 kontenjanimiz var. Onun için, diger basarili ögrencilerimize de sunabilecegimiz, en az pilotaj kadar güzel kariyer imkânlari ve is tatmini verecek bölümlerimiz var. Hava trafik kontrolü olsun, uçak, gövde ve motor, havacilik elektrik-elektronik veya havacilik yönetimi gibi programlardaki ögrencilerimiz çok kisa zamanda istihdam edildiler ve su anda gerçekten güzel yerlerdeler. Havacilik zaten Türkiye’de gelisen bir sektör. Ögrencilerimizin tümüne çok çok iyi kariyer imkânlari verecegine inaniyorum. Bunun için basarili ögrencilerin fikirlerini sadece pilotaja sinirlamalarini degil, diger programlarla da ilgilenmelerini isterim. Gelecek hafta da hava trafik kontrol özel yetenek sinavlarimiz var. Onlari da gözden kaçirmadan incelemelerini tavsiye ederim."
Kaynak: İHA