Böcek, Sinek Isirigi Deyip Geçmeyin

Yaz aylarinda sikça artan ve hayati tehdit eden böcek sokmalarina karsi uyarida bulunan Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, "Insanlarin büyük bir çogunlugu hayatlari boyunca en az bir kez ari sokmasina maruz kalir ve bazen anafilaksiye yol açabilir. Arilar disinda, sivrisinekler, karincalar ve at sinekleri gibi böceklerin sokmalari daha az ciddi alerjik reaksiyonlara neden olur. Ancak bazi durumlarda, genis ve kasintili sislikler de gelisebilir" dedi.

Böcek, Sinek Isirigi Deyip Geçmeyin
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hikmet Tekin Nacaroglu, yaz aylarinda artan sivrisinek ve böcek alerjilerine karsi uyarida bulundu. Prof. Dr. Nacaroglu, “Böcekler, dünyanin en çesitli hayvan gruplarindan biridir ve bu yüzden böcek sokmalari oldukça yaygindir. Çogu böcek sokmasi, birkaç gün içinde kendi kendine geçen hafif cilt reaksiyonlarina yol açsa da, bazi durumlarda ciddi alerjik reaksiyonlar da görülebilir" diye konustu.

En sik karsilasilan ari sokmalaridir

Ari sokmalarinin ise en sik karsilasilan böcek sokmalari arasinda olduguna dikkati çeken Prof. Dr. Nacaroglu, söyle devam etti: Insanlarin büyük bir çogunlugu hayatlari boyunca en az bir kez ari sokmasina maruz kalir. Ancak, ari sokmalari bazen sistemik alerjik reaksiyonlara (anafilaksi) yol açabilir ve bu durum ciddi saglik sorunlarina neden olabilir. Anafilaksi, yasami tehdit edebilen bir durum oldugundan, acil müdahale gerektirir. Arilar disinda, sivrisinekler, karincalar ve at sinekleri gibi böceklerin sokmalari daha az ciddi alerjik reaksiyonlara neden olur. Bu böceklerin tükürük proteinlerine duyarli kisilerde, isirik sonrasinda genellikle hafif cilt reaksiyonlari görülür. Ancak bazi durumlarda, genis ve kasintili sislikler de gelisebilir. Örnegin, ates karincasi gibi bazi karinca türlerinin sokmasi, ciddi alerjik reaksiyonlara ve hatta anafilaksiye neden olabilir.

Sivrisinek isirigindan sonra kasinti ve sicak sisliklere dikkat

Prof. Dr. Nacaroglu, sivrisinek isiriklarinin, ciltte hafif lokalreaksiyonlara veya siddetli alerjik reaksiyonlara yol açabildigini belirterek, su bilgileri verdi: Isirik bölgesinde 20 dakika içinde belirginlesen kabariklik, kizariklik ve 24-36 saat içinde kasintili büyük kabartilar olusabilir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde geçer. Ancak, bazi kisilerde, sokmadan sonraki dakikalar içinde kasintili, kirmizi ve sicak sislikler gelisebilir. Özellikle açik alanlarda çalisanlar, bebekler ve küçük çocuklar gibi bagisiklik sistemi zayif olanlar, sivrisineklere karsi daha duyarli olabilirler. Sivrisinek alerjisi tanisinda deri testleri ve kan testleri kullanilabilir. Alerji tedavisinde ise, sivrisineklerin yogun oldugu alanlardan kaçinmak, kisisel koruyucular kullanmak ve kasintiyi azaltmak için antihistaminik suruplar tercih edilebilir. Siddetli cilt reaksiyonlarinda topikal kortikosteroid kremler kullanilabilir. Anafilaksi öyküsü olan kisiler adrenalin otoenjektörü tasimali ve kullanimi hakkinda bilgi sahibi olmalidir. Çocuk hastalarda da alerjik sok belirtileri gözlendiginde, adrenalin otoenjektörü reçete edilmeli ve ebeveynler ile bakicilara kullanimi mutlaka anlatilmalidir.Sagliginizi korumak ve böcek alerjilerine karsi önlem almak için bu bilgileri dikkate almaniz önemlidir. Unutmayin, ciddi alerjik reaksiyonlarda derhal tibbi yardim almaniz hayati önem tasir.
Kaynak: İHA