Babadan Ogula Geçen Antika Tutkusu 50 Yildir Sürüyor

Gaziantep’te yasayan 63 yasindaki Menderes Kaya, çocuklugundan bu yana topladigi antika esyalari tarihi Yeni Han’daki küçük dükkaninda sergiliyor.

Babadan Ogula Geçen Antika Tutkusu 50 Yildir Sürüyor
Sahinbey ilçesi Sekeroglu Mahallesi’ndeki tarihi Yeni Han’in üst katindaki dükkaninda baba meslegi olan antikaciligi sürdürmek için yogun çaba sarf eden Menderes Kaya, 50 yilini vererek topladigi yüzlerce esyaya gözü gibi bakiyor. Çocuklugundan bu yana hayatindan izler tasiyan esyalari saklayan ve farkli ürünler yapan Kaya, 13 yasindan itibaren biriktirdigi esyalari sergilemek ve bos zamanlarini da degerlendirecegi bir mekan olusturmak için kollari sivadi. Tarihi Yeni Han’in üst katindaki dükkanini “nostaljik müze”ye dönüstürmeye karar veren Kaya, dükkaninda bir yandan antika esya satiyor bir yandan da özellikle tarihi olan tüfekleri ve diger eski esyalari yeni tasarimlarla süslüyor.

Kaya, dükkaninda çocuk iken babasindan, annesinden, yakinlarindan ve arkadaslarindan hatira kalan ve çocuklugunun izlerini tasiyan duvar saatleri, çömlekler, kömürlü ütü, terazi, gaz lambasi, çömlek, tokmak ve havan gibi yüzlerce esyayi sergiliyor.

Zamaninin büyük bölümünü dükkaninda geçiren ve eski esyalari onaran Kaya’nin "müze"sini gün içinde hem dostlari hem de geçmise özlem duyan çok sayida kisi ziyaret ediyor.

Tek hayali küçüklügünden bu yana topladigi tarihi ve antika esyalari daha genis ortamda sergilemek olan Kaya’nin topladigi yüzlerce esyanin arasinda, Osmanli devleti ile Cumhuriyetin ilk yillarinda kullanilan tüfekler, tabancalar, süngü, kiliç, saat, kömürlü ütü ve gaz lambasi gibi esyalar bulunuyor.

Kaya’nin “müze” olarak nitelendirdigi dükkaninda Afrika ülkelerinden kendisine getirilen piton yilani ve timsah derisi de bulunuyor.

Çocuklugundan beri babasinin yaninda antika esyalar sattigini anlatan Kaya, 50 yildir baba meslegini sürdürerek topladigi eski esyalari harmanlayip satisa sundugunu söyledi.

Çocuklugundan bu yana memleketini seven, kendi kültürüne ve tarihine sahip çikan insanlari çok sevdigini söyleyen Kaya, antika merakinin da bu sekilde basladigini ifade etti.

50 yil önce eski esya biriktirme sevdasini zamanla degerli antika esyalara yönelttigini anlatan Kaya, koleksiyonunda aralarinda 150 yillik Osmanli dönemi esyalarda olmak üzere eski dönem paralari ve eski fotograflar gibi önemli esyalari sergiledigini belirtti.

Geçmisteki yasantiyi, kültürü anlatan ve temsil eden birçok esyayi topladigini aktaran Kaya, topladigi esyalarin Osmanli döneminden kalan esyalar oldugunu bildirdi.

“Genelde antik vasifli olan esyalari alip satiyorum”

50 yildir biriktirdigi esyalarla geçmisi gelecege tasidigini anlatan Kaya, “Genelde antik vasifli olan esyalari alip satiyorum. Osmanli döneminden kalan çakmakli kale tüfegi, çakmakli tabancalar, kiliç, kama ve hançer gibi antik özelligi olan malzemelerin üzerine altin ve gümüs kakma sanati yapiyorum. Antik esyalarin tamir islerini yapiyorum” dedi.

“Bu sanat bana merhum babamdan miras kalan bir sanattir”

Küçük yaslarda babasinin topladigi antika eserlerle tanistigini belirten Kaya, “Bu sanat bana merhum babamdan miras kalan bir sanattir. Ben aslinda emekliyim, emeklilik sonrasi da yine faaliyetlerimiz ve çalismalarimiz devam ediyor. Günlük mekanima geliyorum. Antik esyalarimin tamiratini yapiyorum. Müsterilerimizin hosuna giden eski antik vasfi özelligi olan malzemelerimiz var. Kama, kiliç, hançer, silah ve tüfek gibi birçok çesit var. Merhum babam savas silahlarinin imitasyonunu yapan bir ustaydi. Gaziantep’te de en eski ustalardan biriydi. Ben de sürekli babamin yanina gidip gelirdim ve bende de antika tutkusu basladi.

Babam vefat ettikten sonra da ben sanatimizi devam ettirdim, baba sanatimi bende evlatlarima birakmak istiyorum. Oglumun biri benim gibi antik meraklisidir” diye konustu.

Amacinin geçmiste kullanilan esyalari gelecek kusaklara tasimak oldugunu söyleyen Kaya, hobi olarak baslayan antika tutkusunu “ata yadigari” olarak nitelendirdigini belirtti.

Dükkaninda 150 yillik degerli malzemelerin oldugunu belirten Kaya, tamir ve bakimini yaptigi bazi antika esyalari da satarak geçimini sagladigini anlatti.
Kaynak: İHA