Sarimsak Ve Isirgan Otundan Tedavi Destekleyici Ürün Gelistirdiler

Giresun Üniversitesi Tip Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dali Ögretim Üyesi ve Giresun Egitim Arastirma Hastanesi Klinik Arastirmalar Etik Kurulu Baskani Prof. Dr. Selçuk Takir, sarimsak ve isirgan otundan birçok hastaligin tedavisinde iyilestirici özelligi bulunan ürünler gelistirdiklerini duyurdu.

Sarimsak Ve Isirgan Otundan Tedavi Destekleyici Ürün Gelistirdiler
Takviye edici ürünler hakkinda dogru bilinen yanlislara deginen Prof. Dr. Takir, bu ürünlerin ilaç olmadigini, ancak hekim ve eczaci tavsiyesiyle kullanilabilecegini belirtti.

Deney hayvanlari üzerinde yapilan klinik çalismalarda, sarimsak ve isirgan otunun kireçlenme, eklem agrilari, idrar yolu enfeksiyonlari ve prostat gibi birçok hastaligin tedavisinde destekleyici ürünler olarak etkili oldugunu gördüklerini belirten Prof. Dr. Selçuk Takir, “Kireçlenme hastaliginin tedavisi ile ilgili çesitli çalismalar yaptik. Deney hayvanlarinda kireçlenme hastaligi olusturduk daha sonra sülfür bilesenlerinin bu hastaligin ilerlemesinde ne gibi etkisi oldugunu inceledik. Sülfür birlesenlerinin vücudumuzun dogal olarak ürettigi bilesenlerdir. Bitkiler arasinda sarimsak ,sogan, isirgan otu, kara lahana, turpgiller gibi benzer bitkiler de sülfür bilesenleri bulunur. Bu sülfür bilesenleri çesitli bakterin, virüslerin, kanser hücrelerinin yok edilebilmesinde önemli rol oynamaktadir. Bunun disinda hücre yenilenmesinde, kalp ve damar sagliginda önemli rol oynar. Bunlarin basinda da sarimsak ve isirgan otu bulunmaktadir. Sarimsagin çesitli ürünleri piyasada hem bitkisel ilaç, hem de takviye edici ürün olarak üretilmistir. Isirgan otu da çok bilinen bitkilerdir. Isirgan otunun idrar söktürücü, ödem giderici özellikleri iyi bilinir. Bunun disinda kanserleri kan sekeri düzenleyici ve kan basincini düzenleyici özelligi belirlenmistir” dedi.



Deney hayvanlariyla klinik çalisma yapilarak gelistirildi

Gelistirilen iki ürünün hekim ve eczaci tavsiyesiyle kullanima sunuldugunu belirten Prof. Dr. Selçuk Takir, “Trabzon Teknokent’te kurdugumuz sirket bünyesinde ürün gelistirme yapmaktayiz. Bu çalismalarimiz sonucunda iki ayri ürün gelistirerek, hekim ve eczaci tavsiyesiyle kullanma sunduk. Bunlardan birisi sarimsak bileseni içeren ürünümüzdür. Bu ürünümüz kireçlenme, kas, tendon, eklem rahatsizliklarinda agrilarin giderilmesi ve hastaligin seyrinin iyi olmasi amaçlamaktadir. Diger isirgan bileseni içeren ürünümüz ise idrar yolu enfeksiyonlarda, prostat rahatsizliklarinda gerek Avrupa gerekse Asya tibbinda kullanilmaktadir. Bununla ilgili deney hayvanlarinda gerekse insanlarda yapilmis çalismalar vardir. Bizim kendi çalismalarimiz deney hayvanlari klinik düzeydedir” ifadelerini kullandi.

"Tedavi destekleyici ürün ilaç degildir"

Tedavi destekleyici ürünle ilaç arasindaki farki da anlatarak, uyarilarda da bulunan Prof. Dr. Selçuk Takir, “Hekim uygun gördügü takdirde tedavi tedaviye yardimci olmak amaciyla tedavinin gidisatini hizlandirmak amaciyla bu ürünleri tavsiye etmektedir. Ürünlerimiz Tarim ve Orman Bakanligi Gida ve Kontrol Genel Müdürlügü üzerinden ruhsatlandirilmis ürünlerdir. Çünkü takviye edici ürünlerin ruhsatlandirilmasi Tarim ve Orman Bakanligindadir. Bu ürünler ilaç degildir, Hekimin uygun gördügü, eczaci tavsiye ettiginde tedaviyi destekleyici, tedavinin gidisatini olumlu yönde iyilestirme potansiyeli olan ürünlerdir. Takviye ürünlerinde en önemli husus ruhsatli olmasidir. Çünkü çok büyük kirliligin oldugu bir alandir. Burada en belirleyici ayrim Saglik Bakanligina tabi ürünler ilaçtir, Tarim ve Orman Bakanligina tabi ürünleri ise tedaviye takviye edici üründür ancak hekim uygun görürse eczaci tavsiye ederse kullanilir. Bu nedenle bu ürünleri en dogru hekim tavsiyesi ile eczanelerden almaliyiz. Bunun disinda üniversite hocalarinin bilimsel ve altyapisi olan kisilerin üretip üretmedigine dikkat edilmelidir. Bu sekilde ancak güvende olabiliriz” diye konustu.

Kaynak: İHA