Özel Birey Anneleri Hem Meslek Ögreniyor Hem De Çocuklariyla Hosça Vakit Geçiriyor

Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje sayesinde özel birey anneleri, hem atölyelerde meslek ögreniyor hem de çocuklariyla hosça vakit geçiriyor.

Özel Birey Anneleri Hem Meslek Ögreniyor Hem De Çocuklariyla Hosça Vakit Geçiriyor
Kastamonu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Psikiyatri Hemsireligi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan’in yürütücülügünde hayata geçirilen “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi, engelli bireylerin annelerine umut oluyor. Kastamonu’da hayata geçirilen “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi çerçevesinde engelli çocuklarin anneleri, üniversite bünyesinde kurulan ve zamanla unutulmaya yüz tutmus cografi isaretli igne oyasi, ahsap boyama, taki, çarsaf bagi, tas baski gibi atölye çalismalarina katiliyor. Proje ile annelerin hem meslek ögrenmeleri saglaniyor hem de bos vakitlerini degerlendirerek özel birey çocuklariyla vakit geçiriyor. Ayrica, aldiklari egitimler sayesinde de yasadiklari sorunlarin üzerinden gelmeyi ögreniyor. Proje ile annelerin ruhsal saglamliklari arttirilarak çocuklarinin bakimlarina katkida bulunmasi amaçlaniyor. Atölye çalismalarina katilmak istemeyen özel bireyler ise uzmanlar esliginde film izleme, boyama ya da resim yapma gibi çesitli aktivitelere katilabiliyor.

Gelirlerine katki saglayacaklar

6 ay sürecek “Güçlü Anne Güçlü Özel Birey” projesi kapsaminda engelli çocuk sahibi 30 anneye 15 farkli konuda egitim veriliyor. Dicle Üniversitesi’nden Doç. Dr. Funda Gümüs ve Istanbul Üniversitesi Istanbul Tip Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Eren’in arastirmaci olarak yer aldigi proje, TÜBITAK tarafindan destekleniyor. Proje isitme yetersizligi, görme yetersizligi, fiziksel yetersizlik, otizm spektrum bozuklugu, çoklu yetersizlik, dil ve konusma bozuklugu, ögrenme güçlügü ve davranis bozuklugu teshisleri koyulan çocuklarin annelerini kapsiyor. Egitimler sayesinde engelli ya da özel birey çocuga sahip annelerin psikodrama egitimi ile hedef kitlenin psikolojik iyi oluslari saglaniyor. Ayrica proje ile annelerin çocuklariyla serbest zaman geçirmeleri amaçlaniyorken, annelerin çocuklarina sefkatli yaklasimlar atölyesi, etkili iletisim kurma, özel çocuklarin davranis problemleri ile basa çikma, sanatin ruh sagligina yaralarina yönelik egitimler ile ebru, tas baski, ahsap boyama, çarsaf baglama, taki tasarimi, seramik sanati ve teknoloji pazarlama egitimleri veriliyor. Özel birey annelere yönelik çesitli etkinliklerin de düzenlenecegi proje çerçevesinde özel birey anneleri, atölyelerde ögrendiklerini evlerinde uygulayarak kendilerine gelirde saglayabilecekler.

“30 özel birey annesi ile çalisiyoruz”

Proje yürütücüsü Kastamonu Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Hemsirelik Bölümü Psikiyatri Hemsireligi Anabilim Dali Ögretim Üyesi Doç. Dr. Havva Kaçan, projenin önemine deginerek, “TÜBITAK 4008 tarafindan desteklenen, özel bireyler ve aileleri için yapmis oldugumuz ‘Güçlü Anne Güçlü Özel Birey’ projesi için atölyelerimizi kurduk. Projemiz 6 Agustos tarihine kadar devam edecek. Su anda ahsap boyama ve taki atölyesi var. Atölyelerimize annelerimiz çok özverili bir sekilde katiliyorlar. Ortaya güzel ürünler çikartiyorlar, ahsap boyama tepsisi, taki tasarimi yapiyorlar. Ayrica atölyelerde çalismalar yaparken dinlenme firsati buluyorlar. Bunlar özel birey annelerinin ruhlarina iyi geliyor. Mutlu oluyorlar, bizlerle isbirligi içerisinde oluyorlar. Diger anneler ile paylasim içerisinde oluyorlar. Bunlar da bizleri mutlu ediyor. Projemizin amaci özel bireye sahip olan anneyi ruhsal anlamda rahatlatmak. Onlarin bakim yüklerini bir nebze olsa azaltabilmek. Proje su anda çok iyi gidiyor, katilim çok iyi. 30 özel birey annesi ile çalisiyoruz. Annelerimiz bazi islerini aksamlari yapiyor ve üniversitemizde ki atölyelere katilim gösteriyorlar” dedi.



“Annelerimizin bu ürettiklerine yönelik e-pazarlama atölyelerimizde olacak”

Özel birey annelerinin atölyelerde ögrendikleri ürünleri pazarlayabilmek için e-pazarlama atölyelerinin de kurulacagini söyleyen Kaçan, “Annelerimiz proje bittikten sonra da evlerinde devam edecekler. Tasarimlarini evlerinde yapacaklar. Bu yaptiklari taki tasarimlarinda tas baski, iplik baglama, igne oyasi gibi el emegi ürünlerimiz olacak. Bunlarin evlerde sürekliligini saglamak hedeflerimizden bir tanesi. Annelerimiz bu ürettiklerini, satabilmeleri için e-pazarlama bilgisayar atölyelerimiz olacak. Bunlarla web tasarimi üzerinden annelerimiz bu ürünlerinin tanitimini yapabilecekler. Isterlerse buradan kazanç elde edebilecekler. Amacimiz sadece ruhsal anlamda annelerimizi rahatlatmak degil, ayni zamanda annelerimizin kendi farkindaligini arttirabilmek. Ürettikleriyle, kendi yapabilecekleri becerilerinin farkina saglamak temel amacimiz” diye konustu.



“Atölye çalismalarina katilirken çok mutlu oluyorum”

Özel birey Merve Kirisoglu’nun annesi Semra Kirisoglu ise projeden duydugu memnuniyeti dile getirerek, “Bu proje bizim için gerçekten güzel oldu. Hiç tereddüt etmeden kabul ettik. Bizim için bulunmaz bir velinimet oldu. Ben lise mezunuyum, üniversitenin kapisindan ilk kez girecek olmanin heyecaniyla bu duyguyla atölye çalismalarina geldik. Çok heyecanliyim. Dersler de aliyoruz. Atölye çalismasi yaparken çocuklarimizla da ilgileniyorlar. Bizler de elimizden geldigi kadariyla hocalarimizin gösterdiklerini yapmaya gayret ediyoruz. Çok mutlu oluyorum. Üniversitede olmak daha güzel bir duygu” diye konustu.



“Kastamonu Üniversitesi, bizlere bir kez daha engelsiz bir üniversite olduklarini kanitladi”

Özel Bireyler ve Aileleri Danisma Dernegi Baskani Huriye Boyraz ise, “’Güçlü Anne Güçlü Özel Birey’ projesiyle yaz döneminde, okullarimizin kapanmasiyla birlikte annelerimiz ve özel bireylerimiz, atölye çalismalarina katiliyorlar. Güçlü anne, her zaman güçlü özel birey demektir. Annelerimiz evlerinden alinarak özel bireylerle birlikte ahsap atölyesine geldiler. Çok heyecanlandik. Annelerimizin bazilari aksamdan islerini bitirdi. Çünkü bütün gün üniversitedeki atölye çalismalarina destek olalim istediler. Onlar çok heyecanli, mutlular, bizler de heyecanli ve çok mutluyuz. Yetenekli olan çocuklarimiz, annelerimizin yaninda atölye çalismalarina katiliyorlar. Katilmak istemeyen özel bireylerimiz de özel ögretmenlerimiz esliginde baska bir çalisma alaninda resim yapip film gibi etkinlikler yapiyorlar” seklinde konustu.



“Annelerimizin mutlu oldugunu görmek beni ayricalikli yapti”

Halk Egitimi Merkezi Usta Ögreticisi Aynur Palabiyik da, “Özel birey annelerimizin bu tür etkinliklere ihtiyaçlarinin oldugunu bugün daha çok fark ettim. Özel birey annelerimizle bugün etkinlik yapmak benim için mutluluk verici oldu. Hem terapi açisindan hem de onlarin mutlu oldugunu görmek beni de ayricalikli yapti. Ahsaptan olan tepsilerimizi boyadik. Kendileri tepsileri boyayip güzel desenlerle süslediler. Bu yaptiklari tepsileri de evlerinde kullanacaklardir. Çarsaf bagi atölyemiz de var. Bu etkinlikler devam etmelidir. Annelerimizin özel olduklarini burada bir kez daha gördük. Onlarin bu özel ilgiye gerçekten ihtiyaçlari var” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA