Zonguldak'ta 8 Isçinin Öldügü Maden Kazasinda 6 Saniga Beraat, 3 Saniga 11 Yil 1 Ay 10 Gün Hapis

Zonguldak’ta Türkiye Taskömürü Kurumu’na ait Kozlu Müessese Müdürlügü’nde 2013 yilinda meydana gelen maden faciasinda 8 isçinin hayatini kaybetmesine iliskin dosyalari birlestirilen dönemin TTK yöneticisi 6 sanik hakkinda beraat karari verildi. Biri dönemin TTK sube müdürü olmak üzere 3 sanik ise 11 yil 1 ay 10 gün hapis cezasina çarptirildi.

Zonguldak'ta 8 Isçinin Öldügü Maden Kazasinda 6 Saniga Beraat, 3 Saniga 11 Yil 1 Ay 10 Gün Hapis
7 Ocak 2013 günü kurumun Kozlu Müessesesinde yüklenici firma Star A.S.’nin galeri açma çalismalari sirasinda metan gazi püskürmesi sonucu 8 sirket çalisani madenci hayatini kaybederken 8’i de yaralandi. Zonguldak 1. Agir Ceza Mahkemesi’nde bu gün görülen durusmaya tutuksuz saniklardan dönemin TTK Yönetim Kurulu üyesi Mehmet A. ile diger tutuksuz saniklarin avukatlari, ölen isçilerin yakinlari ve avukatlari katildi.

Olayin ardindan yargilanan 3 sanik ile aralarinda eski TTK yöneticilerinin de bulundugu 6 sanigin dosyalarinin birlestirildigi davada mahkeme heyeti kararini açikladi.

Durusmada dönemin kurum yöneticisi Mehmet A. beraatini talep etti.

Sanik Safak Sirri D.’nin avukati ise TTK yöneticilerinin kusursuz sayildigini dolayisiyla müvekkiline de kusur aktarilamayacagini öne sürerek, "Is güvenligi uzmani bulundurma zorunlulugu kaza meydana geldikten 7 ay sonra yürürlüge girmistir. Raporu düzenleyen bilirkisiler bu düzenlemelere vakif olmadan rapor düzenlemislerdir" ifadelerini kullandi.

Ölen ve yaralanan isçilerin yakinlari ise saniklarin cezalandirilmalarini talep etti. Mahkeme ise tutuksuz saniklardan proje sorumlusu Ersin K, dönemin yüklenici firmasi olan Star Insaat Genel Müdürü Safak Sirri D. ve dönemin TTK Kozlu Sube Müdürü Ahmet A’ya "taksirle öldürme suçu"ndan 10’ar yil hapis cezasi verdi. Mahkeme heyeti; saniklar hakkinda "bilinçli taksir" hükümleri uygulayarak cezalarini 3 yil 4’er ay daha arttirdi. Ancak takdiri indirim uygulayarak 11 yil 1 ay 10 gün hapis cezasina karar verdi.

Mahkeme heyeti; eski TTK genel müdürü Rifat D., olay tarihinde TTK Genel Müdürü olan Burhan I. ile kurum yöneticileri Mustafa S., Mahmut Y., Mehmet A. ve Çetin O. hakkinda herhangi bir kusurlari bulunmadigi gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

"11 yil üzerine verilen kötü bir karar"

Durusma sonrasi gazetecilere açiklamalarda bulunan ailelerin avukati Murat Kemal Gündüz, "Ne yazik ki mahkeme Star Insaat yetkilisi iki sanik ile TTK yetkilisi sözlesmeli sahalar sorumlusu A.A’yi mahkum etti. Bilinçli taksir hükümlerini uyguladi ama diger TTK yöneticisi 6 kisiyi herhangi bir kusurlari bulunmadigi gerekçesiyle beraat etti. 11 yil geçti, 11 yil üzerine verilen karar kötü bir karar. Kabul etmiyoruz. Elbette temyize götürecegiz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA