Yozgat'ta Sicak Havada Çiftçilerin Hasat Mesaisi Sürüyor

Türkiye’de yesil mercimek üretiminde birinci sirada yer alan Yozgat’ta çiftçiler, hem kendi ihtiyaçlarini hem de hayvanlarinin kislik yem ihtiyacini karsilamak için sicak havaya ragmen harman yerlerinde mesailerini sürdürüyor.

Yozgat'ta Sicak Havada Çiftçilerin Hasat Mesaisi Sürüyor
Geçen yil 171 bin dekar alanda 20 bin ton yesil mercimek hasadinin yapildigi Yozgat’ta bazi bölgelerde yagis yetersizligi nedeniyle düsük rekolte bekleniyor. Çekerek ilçesine bagli Bayindirhüyük köyünde yesil mercimek hasadina baslayan çiftçiler, yagis nedeniyle verimin düstügünü belirtti.

Yesil mercimek hasadina baslayan çiftçiler, bir yandan tarladan ürünleri toplarken, diger yandan da topladiklari mercimegi patosa atarak saman ve ürünü ayiriyor. Küçükbas hayvanciligin yaygin olarak yapildigi kentte erken saatlerde tarlalarin yolunu tutan çiftçiler, kavurucu sicakta kendilerinin ve hayvanlarinin ihtiyaçlarini karsilamak için mücadele ediyor. Elde ettikleri samani traktörlerle köylerine tasiyarak istifleyen çiftçiler, kis boyunca bu otlarla hayvanlarini besliyor.

“Ürünümüz vatandasa daha uygun fiyata ulassin”

Bayindirhüyük köyünde çiftçilikle ugrasan Osman Baskan, bu yil 30 dekar alana yesil mercimek ekimi yaptigini söyleyerek, 1 ton verim elde edecegini belirtti.

Baskan, “Biz Tarim Kredi Kooperatifi marketleriyle entegre çalismak istiyoruz. Onlara ürünü ucuz verelim, onlar da vatandasa ürünü ucuza versin. Bizi tüccarin eline düsürmesinler. Biz ülke ekonomisine katma deger saglayalim. Devletimizden bize destek vermelerini istiyoruz” dedi.

“Devletimiz yanimizda olsun”

Mercimek hasadina basladiklarini anlatan çiftçi Musa Ünaç ise geçen yillara oranla bu yil mercimek veriminin düstügünü belirtti.

Ünaç yesil mercimek hasadi sirasinda hayvanlarinin da kislik yem ihtiyaçlarini karsiladiklarini söyleyerek, “Geçen seneye oranla verimimiz çok düstü. Biz devletimizden akaryakit destegi istiyoruz. Biz devletimizin yanindayiz. Devletimiz de çiftçilerimizin yaninda olursa daha iyi verim olur, elimiz güçlenir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA