Vali Çiftçi; 'Vatandasimiz Uyarilari Dikkate Alsin'

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi baskanliginda AFAD Kriz Merkezi’nde, asiri yagislardan dolayi meydana gelen sel felaketinden etkilenen bölgelerin degerlendirmesini yapmak üzere ilgili kurumlarin katilimiyla bir toplanti gerçeklestirildi.

Vali Çiftçi; 'Vatandasimiz Uyarilari Dikkate Alsin'
Toplantida; sel bölgesinde son durum degerlendirmesi ve müdahalede bulunan ilgili kurumlarin çalismalari ve koordinasyonu görüsüldü. Vali Mustafa Çiftçi, son olarak Ayvali Mahallesi’nde yogun yagistan dolayi sel afeti meydana geldigini belirterek, “Yapilan ilk incelemeler neticesinde 10 tane evin zarar gördügünü, 10 aracin hasar aldigini tespit ettik. Bunun disi da yine köy okulumuz ve üç lojmanin da sel felaketinden etkilendi. Hatta ögretmenlerimiz bile canlarini son anda kurtardi. Sel afetinin olmasiyla birlikte Devlet Su Isleri Müdürlügü, ESKI Genel Müdürlügü, AFAD Il Müdürlü, Kaymakamligimiz, Büyüksehir Belediyesi, Oltu Belediyesi ve devletin diger kurumlariyla çalismalara basladilar. Çalismalarimiz devam ediyor. Zarar, ziyana ugrayan evlerimizde, okulumuzda hasar tespit çalismalari devam ediyor. Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü ekiplerimiz, Defterdarligimizin ekipleri, Tarim il Müdürlügü ekiplerimiz zirai açidan tespitlerini yürütüyor. Insallah kisa sürede buradaki çalismalarimizi tamamlayacagiz. Ben afetten etkilenen tüm vatandaslarimiza geçmis olsun dileklerim iletiyorum. Ayrica gece gündüz demeden sahada çalisan devletimizin tüm kurumlarina tesekkür ediyorum. Yine Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügümüz psiko-sosyal ekipleri, müftülügümüzün, Saglik Il Müdürlügü’müzün ekipleri yogun bir çalisma yürütüyor. Vatandaslarimizi ziyaret edip onlarla yakini ilgileniyorlar gerekli destekleri veriyorlar.” seklinde konustu.

“Normal bir yagistan bahsetmiyoruz “

AFAD Il Müdürlügü Kriz Merkezi’nde Vali Yardimcisi baskanliginda ilgili tüm birim temsilcileri ile beraber her gün toplanti yapildigini ve meteorolojiden her gün bilgileri anlik olarak aldiklarini ifade eden Vali Çiftçi, “Sari kodlu uyari afet durumu oldugu zaman arkadaslarimiz ilçe belediyelerimizle irtibata geçiyor, vatandaslarimizi uyariyoruz ki, derelerden zarar, ziyan görebilecek yerlerden uzaklassinlar, böylece can ve mal kayiplarinin en aza indirmeye çalisiyoruz. Su ana kadar hamdolsun aldigimiz tedbirlerin neticesinde tüm afet bölgeleri ile ilgili fazla bir can kaybimiz olmadi. Bunda da mutlaka bir saat öncesinden gerekli uyarilari yapiyoruz. Vatandaslarimizin tedbir almalarini istiyoruz. Ama sunu da ifade etmek istiyorum. Oltu ilçemize Temmuz ayi içerisinde uzun yillar aldigi yagis ortalamasi 37 kilogram 1965’ten 2024 yilina kadar uzun yillarin yaris ortalamasinda bahsediyorum. Fakat Temmuz ayinda su 15 gün içerisinde toplamda Oltu’ya 70 kilogram metrekareye yagis düsmüstür. Uzun yillarin hem 2 kati hem de 15 gün içerisinde bu miktar düsmüstür. Normal bir yagistan bahsetmiyoruz, çünkü toprak tamamen yagmura doymus durumda, en ya ufak bir yagis düstügü zaman afete dönüsebiliyor.” seklinde konustu.

Kaynak: İHA