Üniversitelerde Düsen Kontenjanlara Ve Kapatilan Ikinci Ögretim Programlarina Dikkat

Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) sonuçlarinin açiklanmasinin ardindan üniversite ögrenci adaylarini tercih heyecani sardi. Istanbul Kongre Merkezi’nde baslayan Üniversite Tercih Fuari’na akin eden adaylar, 25 Temmuz’da baslayacak tercih dönemi öncesi destek aldi. Dr. Ögretim Üyesi Duygu Kotan Türkden, tercih yapacak gençlere önemli tavsiyelerde bulunarak bir üniversitede nelere dikkat etmeleri gerektigini anlatti.

Üniversitelerde Düsen Kontenjanlara Ve Kapatilan Ikinci Ögretim Programlarina Dikkat
YKS sonuçlarinin 16 Temmuz’da açiklanmasiyla birlikte, ögrenciler için tercih maratonu basladi.

Egitim yasamlarinin önemli bir dönüm noktasinda olan üniversite ögrencisi adaylari için tercih fuarlari düzenlendi.

Istanbul Kongre Merkezi’nde 19 Temmuz’da baslayan ve 3 gün sürecek olan Üniversite Tercih Fuari’na katilan ögrenciler, birçok devlet ve vakif üniversitesinin stantlarini gezerek bilgi aldi. Fuara katilan Altinbas Üniversitesi’nden Ögrenci Dekani Dr. Ögretim Üyesi Duygu Kotan Türkden de üniversite tercihi yapacak ögrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Basari siralamasinin önemine dikkat çeken Kotan Türkden, su ifadeleri kullandi:

Ikinci ögretim seçeceklere kontenjan uyarisi

“Tercih asamasinda sayisal degerler için her zaman sunu söylüyoruz; basari siralamasina bakmalari gerekiyor. Barajli bölümler var. Bunlari mutlaka dikkate almalilar. Tip, dis hekimligi, hukuk, mühendislik, egitim ve mimarlik gibi bölümlerin hepsinde basari siralamasi var. Bunlarin disinda da zaten sistem tercih yapmalarina izin vermiyor. Kontenjan da çok önemli. Bu yil biliyorsunuz ki ikinci ögretim kadrolari devlette su an düstü ama vakiflarda devam ediyor. Burada da tercih yaparken kendi tercih etmek istedikleri bölümlerdeki kontenjan azalmasindan olumsuz etkilenebilirler. Siralamalar biraz daha yukari çikabilir. Ama özellikle mühendislik alanlarinda alternatif bölümler de açildi. Bunlar tercih edilebilir” dedi.



“Sosyal imkanlar sunan üniversiteleri tercih etmeliler”

Okul tercihinde üniversitelerin sundugu sosyal imkanlarin önemini de vurgulayan Kotan Türkden, “Biz her zaman ögrencilere diyoruz ki ’alacaginiz sadece diploma degil.’ Dolayisiyla diplomanin altini dolduracak, bir takim sosyal ve teknik yetkinlikler kazandiracak üniversiteleri tercih etmeliler. Su anda herkes yapay zekâ konusuyor. Özellikle suna baksinlar; üniversitenin teknoloji okuryazarligi alaninda destekleyici ücretsiz programlari var mi? Ücretsiz spor, sehrin farkli noktalarindan sportif imkanlardan, kariyer imkanlarindan ücretsiz faydalanmalarini saglayacak imkânlar sunuluyor mu? Bence bunlara mutlaka baksinlar. Çünkü biliyorsunuz bunlar için hem ekstra zaman harcamak gerekiyor hem de bir ücret vermek gerekiyor. Üniversiteler bunlari ücretsiz olarak sunuyorlarsa mutlaka egilimlerini bu tarafa dogru yöneltmeliler” seklinde konustu.

Altinbas Üniversitesi Ögrenci Dekani Dr. Ögretim Üyesi Duygu Kotan Türkden son olarak ögrencilere çok istedikleri bölüm yerine, hiç istemedikleri alternatif bölümleri yazmamalarini önerisinde de bulunarak sözlerini sonlandirdi.

"Üniversitenin sadece akademik basarisina bakilmamali"

Dis Hekimligi Fakültesi 2. sinif ögrencisi Tugçe Su Memis ise yasadigi deneyimlere dayanarak üniversite ögrencisi adaylarina, “Tercih yaparken üniversitelerin akademik kadrosuna çok dikkat etmeliler tabii ki. Ama bununla birlikte sosyallesebilecegin, arkadas edinebilecegin, kulüp aktivitelerine katilabilecegin bir yer olmali. O yüzden tercih yaparken sosyallige de çok önem vermeliler” mesajini verdi.
Kaynak: İHA