Türkiye 53'Üncüsü Olan Ögrenci Hikayesiyle Duygulandirdi

Sivas’ta köyde yasayip her gün 40 kilometrelik yol giderek devlet okulunda egitim gören YKS Türkiye 53’üncüsü Fadime Demir, 9. siniftan itibaren hep düzenli çalismaya gayret ettigini, yapamayacagini hissettigi zamanlarda bile pes etmedigini söyledi.

Türkiye 53'Üncüsü Olan Ögrenci Hikayesiyle Duygulandirdi
Sivas’in Gürün ilçesi Yolgeçen köyünde ikamet eden Fatma Demir, geçtigimiz günlerde açiklanan sonuçlara göre Yüksekögretim Kurumlari Sinavi’nda (YKS) sözel dalinda Türkiye 53’üncüsü oldu. Sivas’in en ücra köylerinden birinde hem çiftçilik yapan ailesine yardim edip hem de Gürün ilçe merkezindeki Anadolu Lisesi’nde egitim gören Demir, imkânsizliklara ragmen kendisini basariya tasiyan hikâyesiyle dikkat çekti. Köyü okuluna 40 kilometre mesafede oldugu için her gün 40 kilometre yol gidip dönmek zorunda kalan Demir, okula geç kalmamak için her gün gün agarmadan yola çikti. Bir saatten fazla zaman alan okul yolcugunda sürekli kitap okuyan Demir, hafta sonlari hem ders çalisti hem de tarimsal faaliyetlerde ailesine yardim etti.

40 kilometre boyunca kitap okudu

Köyü ile okulu arasindaki mesafenin 40 kilometre oldugunu belirten Fatma Demir, her gün gidis ve dönüs yolunda kitap okudugunu belirterek, “Sivas’in Gürün ilçesine bagli Yolgeçen köyünde yasiyorum. Gürün Anadolu Lisesi’nden mezun oldum. Ben köyde yasiyorum. Bu nedenle de tasimali egitim görüyordum. Sabah 6’da kalkip, günlük 40 kilometre yol gidiyordum. Servise bindigimde yol uzun oldugundan dolayi zamanimin çogunu kitap okuyarak geçiriyordum. Ben hep istikrarli sekilde çalistim. 9. siniftan itibaren hep düzenli çalismaya gayret ettim. Sakince sinava çalistim. Tabii bazen çok stres yaptigim dönemler oldu. Yapamayacagimi hissettigim zamanlar da oldu. O zamanlarda bile pes etmedim. Annem, babam arkadaslarim hep bana destek oldu. Sinava girince ayri bir heyecan hissettim ama sonucu güzel oldu” dedi.

Demir, ders çalisirken bag bahçe islerinde de ailesine yardimci oldugunu ifade ederek, “Babam çiftçidir, ayni zamanda hayvancilikta yapar. Babamin elinden her is gelir. Annem ev hanimi. Beni okula bir gün olsun kahvaltisiz göndermezdi. Annem ve babamin özellikle yaz aylarinda tarlada, bag bahçede en büyük yardimcilari bendim. Sinavdan çiktiktan sonra iyi bir sonuç alacagimdan emindim ama bu kadarini beklemiyordum. Esit agirlikta 384, sözelde ise 53. siradayim. Puanim diploma notumla beraber 500’ü geçkin. Küçüklükten itibaren hayalim hep hukuk okumakti. Çalismaya baslarken Ankara Hukuk’a gidecegim diye hedef koymustum. Gelecegin hukukçusuyum. Ailem, akrabalarim, arkadaslarim, ögretmenlerim hepsi çok sevindi. Sinava girecek herkese istikrarla çalismayi ve emek vermeyi öneririm” diye konustu.



"Kizimin basarisiyla gurur duyduk"

Kiziyla gurur duydugunu belirten baba Battal Demir ise, kizinin egitim almak için her gün 40 kilo metre yol gidip dönmek zorunda kaldigini vurgulayarak, “Çiftçilikle ugrasiyorum. Kizimin basarisiyla gurur duyduk. Kendi istegi, çabasi, gayretiyle yapti. Hiçbir destek almadi. Kar kis, yagmur çamur demeden içindeki okuma sevdasiyla her gün 40 kilometre gitti geldi. Servise biner binmez kitap okuyordu. Her hafta bir kitap bitiriyordu. Biz de bu azmi görünce elimizden geldigince destek olduk. Hep çok düzenli belirli saatlerde ders çalisti. Bu sonucu bekliyorduk. Her hafta deneme sinavina götürünce ögretmenleri hep övgüyle bahsederdi. Ögretmenlerinin emekleri de çok fazla. Kizim bize her iste destek olur. Yaz aylarinda balya çeker, nohut toplariz. Bag bahçe her ise gireriz. Zorluk görmeden rahatlik bulunmuyor. Özellikle kiz çocugum okudugu, böyle bir basari elde ettigi için çok mutluyum. Bir önceki esimden 9 çocugum var, 2’si kiz. Onlari okutamadim. Imkânlar el vermedi, servis yoktu. Içimde uhde kalmisti. Simdiyse Allah devlete zeval vermesin servis devletin servisiydi, onunla gitti geldi. Bizim gücümüz yetmezdi, devletin imkanlariyla oldu” seklinde konustu.

Anne Vesile Demir, kizinin karanlikta okula gidip, hava kararinca döndügünü anlatarak, onunla gurur duyduklarini söyledi.



Basariyi çok okuma, azim ve kararlilik getirdi

Sivas Il Milli Egitim Müdürü Necati Yener, Fadime’nin basarisinda okumanin önemine deginerek, “Haziran ayi denilince bu zamana kadar ektiklerimizi simdi biçme vakti demektir. Süreç içindeki yönetimimizin neticesini aldik. Bunlarin öncüsü de Fadime oldu. Bu süreçte Fadime’nin farkli bir hikayesi var. Fadime’nin hikâyesine gelmeden önce hem LGS’de hem de YKS’de geçen yillara oranla ilimizdeki basari artisi, egitim camiamiz ve buradaki temsilcileri olarak bizleri ziyadesiyle mutlu etti. Fadime’nin hikâyesine gelince kendisi de söylemistir. 40 kilometrelik bir yolu günlük olarak asindirarak gelmis olmasi ve bu süreçte kar kis demeden azimle, gayretle çalismasinin neticesini almis durumda. Fadime’yi, annesini, babasini ve oradaki fedakârca emek sarf eden egitimci arkadaslarimizi tebrik ediyorum. Fadime’nin hikâyesindeki iki basliga dikkat etmek lazim. Bunlardan bir tanesi günlük 40 kilometrelik yolu tasimali egitim vesilesiyle gidip gelmesi. Ikincisi ise bakanligimizin da çok önem verdigi bolca kitap okumasi. Fadime’nin bu süreçte bol kitap okumasi ve kitap okumalarla ilgili düzenlenen yarismalarda derece yapmasi bu basariyi kaçinilmaz hale getirmistir. Yavrumuzun bahti yolu açik, basarilari daim olsun” dedi.

Kaynak: İHA