Tarihi, Dogal Güzelligi Ile Büyüleyen Yayla Ve Gölet; Tabiat Parki Olmaya Aday

Kastamonu’da 3 ilçenin kesistigi bin 500 rakimdaki Egriceova Yaylasi ve Egriceova Göleti’nin tabiat parki ilan edilmesi için Kastamonu Üniversitesi tarafindan çalisma baslatildi.

Tarihi, Dogal Güzelligi Ile Büyüleyen Yayla Ve Gölet; Tabiat Parki Olmaya Aday
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafindan Kastamonu’nun Merkez, Araç ve Daday ilçelerinin kesistigi noktada bulunan Egriceova Yaylasi ve Egriceova Göleti’nde çalisma yapildi. Çalismalar çerçevesinde Kastamonu Üniversitesi Araç Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu ögrencileriyle birlikte bölgeye kurulan fotokapanlar yaban hayati incelendi. Ayrica Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Görevlisi Hikmet Haberal tarafindan bölgeye teknik gezi düzenlenerek Turizm Fakültesi ögrencileriyle birlikte çalisma yapildi. Yaban hayati ve bitki örtüsü basta olmak üzere dogal güzellikleri ile tarihi kalintilariyla ön plana çikan bölgenin tabiat parki olarak ilan edilmesi hedefleniyor. Bu çerçevede Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi tarafindan yapilan çalisma ve incelemeler neticesinde Egriceova Yaylasi ve Göleti’nin tabiat oparki ilan edilmesi için hazirlanan dosya Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü (DKMP) Kastamonu Il Sube Müdürlügüne teslim edildi. DKMP Kastamonu Il Sube Müdürlügü ekipleri de bölgede incelemelerde bulundu. Bölgenin tabiat parki ilan edilmesi için yapilan çalismalar Tarim ve Orman Bakanligina gönderildi.

“Bölgede tarihi bir kilise ile antik bir kale de mevcut”

Bölge ile ilgili bilgi veren Kastamonu Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Ögretim Görevlisi Hikmet Haberal, “Egriceova Yaylasi ve göletimiz Kastamonu’nun Merkez, Araç ve Daday ilçeleri sinirlarinda kaliyor. Egriceova Yaylasi, bölgede meshurdur. Ayrica üzerinde yapay bir göleti de bulunmaktadir. Bu gölet sayesinde de bölge ayri bir güzellik kazaniyor. Ayrica gölet ve yaylalarda bitki ve yaban hayati çesitligini var. Bitkilerden çiçeklerden tutup, sariçam ormanlari, diger endemik bitki çesitliligini içerisinde barindiriyor. Ayrica bölgede tarihi bir kilise bulunuyor, antik bir kale mevcut. Ayrica bölgede tarihi mezarliklarda bulunuyor. Bu yüzden hem kültür hem doga hem de tarih bu yaylamizda da mevcut. Bu yaylanin üç ilçenin merkezi durumunda olmasi sebebiyle insanlar, bu bölgeye özellikle yaz aylarinda Nisan ayindan Kasim ayina kadar çesitli faaliyet ve etkinliklerde bulunabilirler. Egriceova Göleti’nin etrafinda çesitli yaylalar mevcuttur. Ayrica bu bölgede hayvancilik ve bazi bölgelerde tarim yapiliyor” dedi.



“Bölge kamp yapmaya müsait, bu yüzden yürüyüs, bisiklet ve kamp rotalari olusturduk”

Bölgenin kamp yürüyüs, bisiklet etkinliklerine uygun oldugunu belirten Haberal, “Kastamonu Üniversitesi, Ormancilik ve Tabiat Turizmi alaninda ihtisaslasan bir üniversitedir. Bu sebeple bizler, Kastamonu’da turizm alaninda neler yapilabilir diye arastirmalarimizi sürdürüyoruz. Bu kapsamda hem Araç hem de Daday ilçelerinden Egriceova Yaylasina ve Göletine yönelik her iki ilçemizden de rotalama çalismasinda bulunduk. Ayrica etrafta bulunan yaylalari Egriceova Göleti’ne yönelik rotalar belirledik. Bölgede kamp yapmaya çok müsait bir bölge, bu yüzden yürüyüs, bisiklet ve kamp rotalari olusturduk. Bu bölgeye çok rahatlikla dagcilar, yürüyüs guruplari gelebiler, eglenceli vakitler geçirebilirler. Egriceova Göleti’nin üzerinde bisikletlerle ya da botlarla gezinti, sportif olta balikçiligi yapilabilir. Araç ve Daday üzerinden bölgeye gelirken otantik köylerimiz bulunuyor. Bu köylerin otantik kültürünü ve mimarisini yasayabiliriz. Bölgedeki sariçam ormanlarini görebilirler. Dogaya hakim bir noktada bulunuyor” diye konustu.



“Egriceova Yaylasi ve Göletinin, Tabiat Parki ilan edilmesi noktasinda büyük bir asama kat edildi”

Bölgede kurduklari fotokapanlarla yaban hayatini incelediklerini belirten Haberal, "Bölgede ayi, kurt, elik ya da karaca, tilki, domuz, tavsan gibi birçok yaban hayatina ait hayvan türlerini gözlemledik. Ayrica bunlari envanter olarak inceleme imkani bulduk. Egriceova Yaylasi ve Göletine birkaç yol güzergahindan ulasilabiliyor. Ulasim gayet kolay. Hem Daday hem de Araç istikametinde yollarin biraz bakima ihtiyaci var. Bizler, bu bölgenin de turizme kazandirilacagini düsünüyorum. Bu çalisma ve inceleme gezileriyle birlikte rotalama çalismalarinin ardindan DKMP 10. Bölge Müdürlügü Kastamonu Il Sube Müdürlügüne müracaatta bulunduk. Bölgenin korunan alan ilan edilmesini talep ettik. Öncelikle bölgeyi koruma hedefimiz var. Koruyarak ayrica turizme de kazandirilmasi için çalisma yürütüyoruz. Bu yüzden tabiat alani ilan edilmesi noktasinda basvuruda bulunduk. DKMP 10. Bölge Müdürlügü Kastamonu Il Sube Müdürlügü ekipleri de yapilan basvuru üzerine bölgeye gelerek incelemelerde ve çalismalarda bulundular. Bölgeden görseller çekip envanter çalismasi yaptilar. Bizler de elimizdeki envanterleri kendilerine verdik. Egriceova Yaylasi ve Göletinin, tabiat parki ilan edilmesi noktasinda büyük bir asama kat edildigini düsünüyorum” seklinde konustu.



“Kastamonu, çok zengin bir cografyaya sahip, birçok bilinen ya da bilinmeyen yerleri bulunuyor”

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatlari ögrencisi Kübra Sarikaya ise, “Turizm Fakültesinde Hikmet Haberal hocamizla birlikte Egriceova Yaylasi ile Göletini gezme imkani bulduk. Bölgede doga yürüyüsü yaptik, ayni zamanda çevrede bulunan tarihi ve cografi yapilari inceleyerek görme imkani bulduk. Bununla birlikte bölgedeki yasamlari inceleme firsati bulduk. Hep beraber topluluk halinde gittigimiz bu gezide Kastamonu’nun cografyasi hakkinda özellikle Turizm Fakültesi ögrencileri olarak bilgiler edindik. Bölgede ayrica yaban hayatini da gözlemledik. Kuslar basta olmak üzere yaban hayvanlarini kurulan fotokapanlarda inceleme imkani bulduk. Fotograflar çekinip doga gezilerinde bulunduk. Bitki örtüsünü inceleme firsati bulduk. Zaten Kastamonu bu açidan çok zengin bir cografya. Birçok bilinen ya da bilinmeyen yerleri var. Tanitim yapilmasiyla meshur olmaya aday birçok bölgesi bulunuyor. Ben, Boluluyum. Abant ile Kastamonu’yu kiyasladigimda, Kastamonu daha az dokunulmus bir cografya. Abant, biraz fazla reklaminin yapilmasindan ötürü ülkece biliniyor. Kastamonu, Abant’a göre çok daha dogal, daha dokunulmamis dogal haliyle çok daha güzel görünüyor. O yüzden Kastamonu’nun bu bakir kalmis bölgelerini gelip görmek, gezmek gerekiyor" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA