Skolyozda Üç Boyutlu Tedavi Dönemi

Çocukluk çaginda gelisen, ilerlediginde sirt agrisi, hatta nefes darligina sebep olabilen skolyozun tedavisinde, 3 boyutlu tedavi yöntemi Schroth ile basarili sonuçlar aliniyor. Çocukluk çaginda teshis edildiginde skolyozun daha kolay tedavi edilebildigini söyleyen Medicana Saglik Grubu Fizik Tedavi Uzmani Prof. Dr. Ömer Faruk Sendur, cerrahi gerektirmeyen skolyoz hastalarinda uygulanan Schroth yönteminin özel egitimli fizyoterapistler tarafindan uygulandigini söyledi.

Skolyozda Üç Boyutlu Tedavi Dönemi
Omurganin yana dogru olan egriligi anlamina gelen skolyozun tedavisinde son yillarda yeni yöntemler yayginlasmaya basladi.

Skolyoz omurgada kavis, sag ya da sol yana dogru egrilik, kalça ve omuz seviyelerinde farklilik, bir omuzun ya da kalçanin daha asagida olmasi, vücut ile kollar arasindaki mesafede farklilik, vücut dengesinde bozukluk ve kürek kemiklerinde tümsege neden olabiliyor. Medicana International Izmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Ömer Faruk Sendur, skolyozun nefes darligi, sirt ve bel agrilari, yürüyüs sirasinda bir omzun önde olmasi ve bir bacagin digerine göre daha uzun oldugu hissi ve kiyafetlerin bedene tam uymamasi gibi sikayetlere yol açtigini da söyledi.



Kiz çocuklarinda daha yaygin

Kiz çocuklarinda daha fazla görülen skolyozun bebeklik ya da çocukluk döneminde gelisebildigine deginen Sendur, erken teshisinin önemine dikkati çekerek egriligin derecesine göre cerrahi müdahale, fizik tedavi gibi seçeneklerin oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Sendur, cerrahi gerektirmeyen skolyoz hastalarinda son yillarda uygulanan güncel bir tedavi yöntemi olan Schroth hakkinda su bilgileri verdi: “Schroth yöntemi, bu konuda özel egitilmis fizyoterapistler tarafindan uygulanan egzersizlerdir. Deformiteleri olan hastalar için üç boyutlu bir tedavi yapilir. Diger egzersizlerden farkli egzersizler içerir. Pirinç torbasi, ayna, direnç bandi, sopa gibi tedaviye özgü ekipmanlarla kisinin egriligine göre özel olarak birçok pozisyonda çalisilir. Yas, cinsiyet gibi gelisimsel özellikleri de tedavi programinda farklilik olusturur. Schroth yöntemi, egriligi 10-45 derece arasinda olan hastalarda uygulanabilir. Tedavinin etkili olmasi için belirleyici faktörler, egzersizlerin düzenli yapilmasi, varsa korsenin düzenli kullanimi ve mutlaka tedaviye konsantrasyon saglanmasidir.“

Öne egilme testi ile tani konulabilir

Skolyozun çocuklarda öne egilerek test edilebilecegini ifade eden Prof. Dr. Sendur, sunlari aktardi: “Bu test sirasinda kisi ayaklari bitisik olarak öne dogru egilir ve belini 90 derece büker. Gövdede asimetri veya herhangi bir anormal omurga egrilik varsa skolyoz olabilir. Dogru tani için fizik tedavi hekimlerine basvurulabilir. Egriligin derecesi, hastanin yasam tarzini nasil etkiledigi, egrinin konumu gibi degiskenler degerlendirildikten sonra gözlem, korseleme veya ameliyat gibi tedavide seçeneklerinden birine karar verilir. Skolyozlu birçok çocukta omurga egriligi tedavi gerektirmeyecek kadar hafiftir. Ancak doktor egriligin artabileceginden endiseleniyorsa ergenlik dönemi boyunca çocugu 4-6 ayda bir muayene etmek isteyebilir. Yetiskinlerde ise, semptomlar giderek kötülesmedigi sürece genellikle bes yilda bir röntgen çekilmesi önerilir.”
Kaynak: İHA