Sakarya'da Geçtigimiz Yila Göre Orman Yanginlarinda 2 Buçuk Kat Artis Yasandi Açiklamasi Jandarma Uyardi

Sakarya’da geçen yilin ayni dönemine göre 2 buçuk kat artis yasanan orman yanginlarina karsi jandarma uyardi.

Sakarya'da Geçtigimiz Yila Göre Orman Yanginlarinda 2 Buçuk Kat Artis Yasandi Açiklamasi Jandarma Uyardi
Sakarya Il Jandarma Komutanligi sorumluluk bölgesinde 1 Mayis-15 Temmuz 2023 tarihleri arasinda toplam 68 yangin ihbari alinirken, 2024 yilinin ayni döneminde ise 173 yangin ihbari alindi. Sakarya Il Jandarma Komutanligi’ndan yapilan açiklamada, geçtigimiz yilin ayni dönemine göre orman yanginlarinda yaklasik 2 buçuk kat artis yasandigini belirtildi.

Jandarma tarafindan yapilan açiklamada, “Zengin kültürel mirasi, gök mavisi kiyilari ve yesilin her tonunu barindiran dogasiyla her yil milyonlarca yerli ve yabanci misafirin ugrak noktalarindan birisi olan Sakarya Ili arazisinin yüzde 43’lük (202.708,0 ha) bölümünün ormanlar ile kapli olmasi sebebi ile bölge orman ve örtü yanginlarina karsi büyük bir tehlike arz etmektedir. Il genelinde her yil ortalama 200-250 civarinda orman yangini meydana gelmektedir. Son olarak; Pamukova Ilçesi Mekece Mahallesinde meydana gelen orman yanginina 2 helikopter, 20 söndürme araci bunlarla birlikte teknik personel ve 2 adet dozer, (70) Jandarma personelinin üstün gayretiyle ile yanginin yayilmasina izin verilmeden müdahale edilmistir. Yapilan son teknik incelemeler neticesinde herhangi bir can kaybi bulunmadigi ancak 100 dönüm ormanlik alan ve zirai alan yanarak tahrip olmustur.

Sakarya Il Jandarma Komutanligi sorumluluk bölgesinde 01 Mayis-15 Temmuz 2023 tarihleri arasinda toplam 66 yangin ihbari alinirken, 2024 yilinin ayni döneminde ise 173 yangin ihbari alinmistir. Geçen yilin ayni dönemine göre yangin sayisinda 2 buçuk kat artis oldugu gözlemlenmektedir. Bu da yanan ormanlik alanlarin eski haline geri getirilmesi için çok uzun bir zaman, maliyet ve is gücü demektir. Bu orman yanginlarinin büyük bölümü küçük çapli örtü yangini olup yüzde 95’i insan kaynaklidir. Sakarya Il Jandarma Komutanligi olarak ‘Dogadaki en büyük erdem yasatmaktir’ sloganiyla vatandaslarimizdan; özellikle orman yanginlarina sebep olabilecek davranislardan kaçinmalarini, anizlari yakmamalarini, gelisigüzel yerlerde piknik atesi yakmamalarini, piknik ateslerini suyla söndürmelerini ve tamamen söndügünden emin oluncaya kadar alandan ayrilmamalarini, yangina sebebiyet verebilecek çöp ve siselerin araziye atilmamasini, seyahat esnasinda araçtan disariya izmarit atmamalarini istirham ediyoruz. Yanan orman degil gelecegimiz!” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA