Milletvekili Arikan Kayseri Kooperatif Magdurlarini TBMM Genel Kurulu'na Tasidi

Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arikan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda Kayseri’deki kooperatif magdurlarini gündeme getirdi. Arikan, “Tapulari var ama evlerini kaybetme tehlikesiyle karsi karsiyalar” dedi.

Milletvekili Arikan Kayseri Kooperatif Magdurlarini TBMM Genel Kurulu'na Tasidi
Saadet Partisi Kayseri Milletvekili Mahmut Arikan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Kayseri’deki Kooperatif Magdurlarini gündeme getirdi. Arikan Türkiye’deki magdur gruplara vurgu yaparak, konusmasinda su ifadelere yer verdi:

“Ülkemiz öyle bir hâle geldi ki hemen hemen her gün hem iktidar milletvekilleri hem de muhalefet milletvekilleri magdur gruplar tarafindan ziyaret ediliyor. Güzel sehrimiz, memleketim Kayseri de maalesef skandallarla gündeme gelmekte. Öncelikle bu durumdan duydugum üzüntüyü ifade etmek isterim. Geçen günlerde AK PARTI Genel Baskan Vekilinin kendisine karsi Kayseri’de bir protesto eylemi gerçeklesti. Bu olay medyada epey yer buldu. Peki, bu olayin asli nedir? Niçin hemsehrilerimiz bu eylemi yapmak zorunda kaldilar? Degerli arkadaslar, bu eylemin arkasinda hazin bir hikâye, hazin bir magduriyet, yine bir yönetim krizi var.”

Arikan konusmasinda, “Konu, kooperatif magdurlari. Onlarin bugün tapulari var ama evlerini kaybetme tehlikesiyle karsi karsiyalar. Ilgili Bakanligin 2004-2005 yillarinda ana sözlesmeyi degistirme onayina ve degisiklige binaen bu kooperatif magdurlari gitti, kesin maliyet bedellerini ödedi, tapularini aldilar. Iki yil önce Kooperatifler Kanunu’na geçici bir madde eklendi, ilgili geçici madde Anayasa Mahkemesi tarafindan iptal edildi ve madde yasadan tekrar çikarildi. Simdi, bu uygulamalardan sonra magduriyetin çözülmesi beklenir ama öyle olmadi. Hukuksuzca yapilan uygulamalar nedeniyle kooperatif magdurlari tekrar tekrar aidat ödemek zorunda, kira ödemek zorunda, ara ödeme yapmak zorunda kaldilar. Kesin maliyetleri ödeyen vatandaslarimizin evlerine, araçlarina, arabalarina hacizler konuldu, hatta bir kisminin evleri satisa çikarildi, aileler dagildi. Üyelerin içinde maalesef intihara kalkisanlar dahi oldu. Buradan sizlerle intihara kalkisan bir kooperatif magdurunun yazdigi mektubun son cümlelerini paylasmak istiyorum: “Kooperatif davasini kaybettim. Tüm birikimim bu kooperatife gitti. Külliyenin önünde kendimizi yakinca mi bizi duyacaksiniz ve magduriyetimizi anlayacaksiniz? Kararliyim, belki benim intiharim sesimizi duyuracak ve diger magdurlar kurtarilacak. Elveda.” dedi.

” Kiymetli milletvekilleri, bu cümleler çaresiz bir babanin feryadidir, bu magduriyeti de ancak yasayan bilir" dedi.

Görevlerinin kalici yasa çikararak magdurlarin problemlerini çözmek oldugunu söyleyen Arikan, "Simdi, bizim görevimiz saglikli bir çalismayla kalici bir yasa çikararak bu insanlarin problemlerini çözmek olmalidir; bu çözümün adresi de burasi, Meclistir, bunu yapacak olan iktidarin bürokrati degil Meclistir. 5 bine yakin aile kooperatif magduru olarak bugün mücadelelerini vermekteler. Degerli milletvekilleri, ayrica, Kayseri’de yasanan bu kriz hizli bir sekilde diger sehirlerde siçramaktadir; su anda Sivas’ta ve Kocaeli’de de bu magdur magdurlarin sayisi hizli bir sekilde artmakta. Iktidar partisini Anayasa Mahkemesinden dönen bu uygulamayi kaldirmaya ve magduriyetleri çözmeye davet ediyoruz. Kooperatif magdurlari hazir, Meclis hazir; sira sizde diyor, Genel Kurulu saygiyla selamliyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA