Kotanli Açiklamasi 'Derdiniz Memur Degil, Cebiniz'

Demokrat Büro Çalisanlari Sendikasi (DEB-SEN) Genel Baskani Mehmet Zülfikar Kotanli; Anayasa Mahkemesinin, Toplu Sözlesme Ikramiyesi ve barajla ilgili son derece genis ve net kararina ragmen, tekrar yüzde 1 baraji geçirmeye çalismanin tiraji komik bir durum oldugunu belirtti. Kotanli, “Büyük yetkili ama etkisiz sendikalar memurlar yoksullasiyor birçok haklari ellerinden aliniyor vergi dilimleri artiyor ama sizin tek derdiniz para. Endiseniz, üyeler gitmesin, paramiz azalmasin” diye konustu.

Kotanli Açiklamasi 'Derdiniz Memur Degil, Cebiniz'
Memur ve emekli maaslarinda tek kelime etmeyen ve yüzbinlerce üyesi olan sendikalarin kendilerini garantiye almak için, önce 6. Dönem toplu sözlesmelerinde sözlesme ikramiyesinde yararlanmak için %1 barajini getirmeleri ve Danistay’in “toplam kamu görevlisi sayisinin en az %1’inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalar’’ seklinde kistas getirilmesi suretiyle sendikal tekellesmenin önünü açacagi gibi sendikalar arasinda ayrima yol açilmasi, açikça sendikal özgürlüge bir müdahale olusturarak sendikalarin kurulus amaçlarinin gerçeklestirilmesini önleyici sekilde üye kaybina sebebiyet vereceginden % 1 barajini iptal ettigini ifade eden Demokrat Büro Çalisanlari Sendikasi (DEB-SEN) Genel Baskani Mehmet Zülfikar Kotanli; açiklamasini söyle sürdürdü; “Danistay’in bu kararina ragmen hukuk tanimayan iki büyük sendika (Memur-Sen ve Kamu Sen) bu defa omuz omuza vererek komisyonda tartismalara aldiris etmeden %2 baraji komisyondan geçirerek TBMM Genel Kurulunda yasallastirdilar. Anayasa Mahkemesi bir kez daha Kanun, Tüzük Yönetmelik ve Genelgelere Aykirilik teskil eden baraj dayatmasini %2 baraji ile çalisanlarin sendikal tercihlerine müdahale edilmis, ilgili düzenleme 18 Ocak 2024 tarihinde Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nda görüsülerek iptal edilmisti yetmedi Kanun tanimazlar simdi yeniden ‘’ %1 barajini Temcit Pilavi gibi isitip Bagimsiz sendikalarin karsisina çikarmaktadirlar.”

DEB-SEN Genel Baskani Kotanli; Anayasa Mahkemesinin, Toplu Sözlesme Ikramiyesi ve barajla ilgili son derece genis ve net kararina ragmen, tekrar %1 baraji geçirmeye çalismanin tiraji komik bir durum oldugunu belirterek, “Bu teklifin altinda imzasi bulunan Yedi milletvekilinin, malum sendikalara yanlis yönlendirildigini düsünüyor Iktidar partilerine bu yanlisi yaptiran sendikalar, iptali kesin olan bu düzenleme ile kendi ayaklarina sikarak, yeni bir kaosa sebep olmaktan baska bir sey yapmiyorlar. Bu teklifin TBMM Genel Kurulu asamasinda düzelecegine inaniyoruz. AYM karari incelendiginde nasil bir yanlis yapildigi çok net olarak görülecektir. Daha önce %1 baraji getirenler, bunun Danistay tarafindan iptal edilmesinden sonra kanuni düzenlemeyi deneyerek, bu defa %2 barajini getirmislerdi. Bu yanlisa TBMM’de karsi çikilmis ve iptalin kesin oldugunu savunmustuk. Dedigimiz gibi de oldu ve AYM çok net bir kararla iptal etti. Bu baraji dayatan sendikalar üyelerinin aylarca zarar görmesine sebep oldular, ancak bu sonuçtan hiç ders almadiklari anlasiliyor ki, saçma sapan bir teklifin yeniden verilmesine sebep oldular. Türkiye Cumhuriyeti Devletini, ortada açik yargi kararlari dururken, bir muz cumhuriyetine çevirmeye çalisan bu sari, kirli sendikal zihniyeti kiniyor, Iktidari, sari sendikalarin tezgahina, tekrar tekrar düsmemeye, AYM kararina uygun davranmaya ve teklifi "tüm sendika üyelerine esit sekilde toplu sözlesme ikramiyesi ödenir" seklinde düzeltmeye davet ediyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA