Içisleri Bakani Yerlikaya Açiklamasi 'Talep Cephesinde De Biz Sizlerden Yardim Ve Ihbar Istiyoruz'

Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, bir dizi program için geldigi Rize’de, “Talep cephesinde de biz sizlerden yardim ve ihbar istiyoruz. Yapilan tüm ihbarlarin her birini biz nakis gibi isliyoruz ve sonunda bunlari yakalamak, adalete teslim etmek noktasinda da biz kendimizi çok daha güçlü hissediyoruz” dedi.

Içisleri Bakani Yerlikaya Açiklamasi 'Talep Cephesinde De Biz Sizlerden Yardim Ve Ihbar Istiyoruz'
Içisleri Bakani Ali Yerlikaya, bir dizi ziyaret ve inceleme kapsaminda geldigi Rize’de cuma namazini Rize Merkez Sahil Camii’nde kildi. Yerlikaya, ardindan AK Parti Milletvekili Muhammed Avci’nin danismani Hakan Avci’nin amcasi Hizir Avci isimli vatandasin cenazesine katildi.

Daha sonra Türkiye Diyanet Vakfi Rize Subesi standindan asure dagitan Yerlikaya, programin ardindan Rize Valiligini, Rize Belediye Bakanligini ziyaret etti. Belediye binasindan sonra gerçeklesecek AK Parti Rize Il Baskanligi ziyaretine yürüyerek giden Yerlikaya, sokakta vatandaslarla bir araya geldi. Oturduklari bankta sohbet eden vatandaslarin yanina giden Yerlikaya, vatandaslarla bir süre sohbet ederek hatira fotografi çektirdi.

Ziyaretleri tamamlayan Içisleri Bakani Yerlikaya, Afet ve Acil Durum Müdürlügü (AFAD) Rize Il Binasi’nda gerçeklesen güvenlik toplantisina katildi.

Toplantinin ardindan konusan Bakan Yerlikaya, göreve geldikleri günden bugüne basta terör olmak üzere tüm huzuru bozan yapilarla mücadele ettikleri kaydederek, "Türkiye Yüzyili’nda huzurla ilgili görev olarak huzurun yüzyilini hep ifade ediyoruz. Bu noktada da basta terör örgütleriyle yani PKK, KCK, FETÖ, DHKP-C, MLKP gibi asiri sol terör örgütleri ve tüm terör örgütleriyle mücadele bizim olmazsa olmaz, birinci görevimiz. Cumhurbaskanimizin hükümetlerinde oldugu gibi yine kararlilikla, azimle güvenlik birimlerimizle ülke içerisinde, bizim görev alanimizda oldugu gibi ülke disinda da, yine hakeza sinirimizin hemen ötesinde de Savunma Bakanligimiz ve Milli Istihbaratimizla büyük bir uyum ve kararlilikla çalisiyoruz. Organize suç örgütleriyle yani sehir eskiyalariyla mücadele ediyoruz. Uyusturucu tacirleriyle bunlarla mücadele ediyoruz ve düzensiz göçle ve göçmen kaçakçiligi organizatörleriyle mücadele ediyoruz” dedi.

Rize’deki kisiye karsi islenen suçlarda 2024 yilinda 2023 yilina güre yüzde 25’lik bir azalma oldugunun altini çizen Yerlikaya, “Içisleri Bakanligi olarak suç islenmesini önlemek ve eger bir suç islendiyse bir an önce onu aydinlatip adalete teslim etmek bizim olmazsa olmaz temel vazifemiz. Bütün suç türleri için bu geçerli. Rize’de kisilere karsi islenen suçlarda olay sayisi 2023’ü ve 2024’ü birimine kiyasladigimiz zaman yüzde 25 civarinda olay sayisi azalmis. Uyusturucuyla mücadeleyle ilgili 112 araciligiyla bize gelen her türlü ihbarin özel bir yazilim programiyla kayda alindigini ve bunun da bir nakis gibi islendigini söylemek istiyorum. Istanbul’da pilot çalisma olarak baslayan Narkotik Vaka Analiz Sistemi (NARVAS) artik Türkiye’de emniyet ve jandarma bölgesinin tamaminda uygulaniyor. Biz sunu istiyoruz yavrularimizi, gençlerimizi, vatandaslarimizi hiç kimsenin zehirlemeye cesaret edemeyecek hale getirmekte kararliyiz. Bu noktada seferberlik ruhuyla hareket etmemiz lazim. Yani arz cephesinde evet Içisleri Bakanligi biziz, biz mücadele ediyoruz. Baronundan kullanicisina varincaya kadar kararliyiz. Bu noktada bu kabine döneminde tutuklanan sayisini daha önce verdim, tekrar verelim. 25 binin üzerinde tutuklama 15 bine yakin adli kontrol, yani toplam 50 bin verilen mahkeme kararlari var. Bunu hep birlikte basardik. 131 ton bununla ilgili yakalanan uyusturucu türleri var. Ama sunu söylemek istiyoruz. Talep cephesinde de biz bireylerin, ailelerin, toplumun bilinçlenmesi, bu noktada dirençlenmemiz, hep birlikte bir seferberlik ruhuyla bizi biz yapan irade, ‘bu iradenin devre disi kalmasi tam anlamiyla bir facia, Allah bundan muhafaza buyursun’ deyip efendim talep cephesinde de biz sizlerden yardim ve ihbar istiyoruz. Yapilan tüm ihbarlarin her birini biz nakis gibi isliyoruz ve sonunda bunlari yakalamak, adalete teslim etmek noktasinda da biz kendimizi çok daha güçlü hissediyoruz" dedi.



“Kim vatandasimizi rahatsiz ediyorsa bize söylesin biz geregini yapalim”

Hiçbir iradenin devlet iradesinden daha büyük olmadigina dikkat çeken Yerlikaya, “Rizeli hemsehrilerime seslenmek istiyorum. Su an için organize suçlarla ilgili, sehir eskiyalariyla ilgili bana verilen tablo burada. Bununla ilgili bir hamdolsun, sükürler olsun bir sikintinin olmadigi yönünde. Biz devletimizden milletimizden daha güçlü bir irade tanimiyoruz. Yerel, küçük, büyük, orta demeden kim vatandasimizi rahatsiz ediyorsa bize söylesin biz geregini yapalim. Su an için burasi gayet güzel. Ama yarin maalesef böyle bir durumla karsi karsiya kalirsak biz onlarin emrindeyiz. Bunlarin hakkindan geliriz. Her firsatta söylüyoruz. Göreve basladigimiz günden bu yana rakamlarimizi veriyoruz ama bugün itibariyle uluslararasi ulusal, bölgesel ve yerel çökertip adalete teslim etmis oldugumuz suç örgütü sayisi 619. Hiç kimse bizim milletimize, aziz milletimize sekil yapamaz. Buna müsaade edemeyiz. Bu noktada gerek medyamizdan gerek vatandaslarimizdan da her zaman için destek bekliyoruz” seklinde konustu.



“Devriye sayilarini en az bir misli artirdik”

Rize’de 3 bin 400 rakimin üzerinde ki yayla yollarinda da jandarma devriyesinin olacagini vurgulayan Bakan Yerlikaya, “Var olan devriye sayisi araçlarimizin sayilarini arttiriyoruz ve bu araçlarinin tamamini Eylül ayi içerisinde yenileriyle, tamamen sifirlarla degistiriyoruz. Biz bu çaga uygun emniyet ve jandarma teskilatimiza verecegimiz 151 araç için eylül ayi içerisinde tekrar bir araya gelecegiz. Rize’mizde 3 bin 400 rakimin üzerinde görev yapan, yayla yolu üzerinde de jandarma devriyesi olacak. Çünkü sayilari çok artirdik. Sadece sahil yoluna degil trafikle ilgili, emniyet müdürlügümüzün görev alanindaki önceden görülen devriye sayilari bütün ilçelerimize dahil olmak üzere bunlari da en az bir misli artirdik. Personel takviyesiyle de ilgili arkadaslarimiza gereken talimatlarimizi verdik. Rize’nin huzuru, Türkiye’nin huzuru için emniyet, jandarma, sahil güvenligimiz su ana kadar oldugu gibi bundan sonra da kiymetli Rizeli hem sehirlerimizin destekleriyle, dualariyla iki günü bir olmadan gece gündüz demeden azimle kararla çalismaya devam edecek” dedi.

Kaynak: İHA