Hisarcik'taki Üretici Canli Agirligi 150 Kilo Gelen Merinolandschaf Cinsi Koç Yetistirdi

Kütahya’nin Hisarcik ilçesine bagli Dereköy’de güvenlik görevlisi olan üretici Mustafa Sevinç, canli agirligi 150 kilo gelen Merinolandschaf cinsi koç yetistirdi.

Hisarcik'taki Üretici Canli Agirligi 150 Kilo Gelen Merinolandschaf Cinsi Koç Yetistirdi
Ilçeye bagli Dereköy’de ikamet eden Emet Bor Isletmesinde güvenlik görevlisi olarak çalisan Mustafa Sevinç, koyun yetistiriciligine 10 yil önce hobi olarak 2 yerli irk kuzu ile basladigini söyledi.

Mustafa Sevinç, “3 yil önce internet üzerinden arastirip inceledim ve sonuçta hem et hem de yün kalitesi yüksek, basta Almanya olmak üzere Avrupa’nin en iri ve gözde hayvan irki olan Merinolandschaf cinsi koyun yetistirmeye karar verdim. Bu koyunlarin dogum agirliklari ortalama 5,5 kilo, 10 kiloya kadar çikabiliyor, Ikizlik oranlari yüzde 50-60 oraninda. Ayrica her bölgeye uyan uzun ömürlü bir irk, 7-8 yil yararlanabiliyorsun. Su an Merinolandschaf cinsi koyun Avrupa’nin parlayan yildizi konumunda. 3 yil önce Tekirdag’dan bir çiftlikten 4 disi bir erkek Merinolandschaf cinsi koyun temin ettim. Barinmalari için köyde dogal ortamda oksijeni bol ahir insa ettim. Ahirin açik olmasi koyunlarin saglikli ve performansinin yüksek olmasini sagliyor. Bu nedenle koyunlarin bu zamana kadar ciddi bir saglik problemi olmadi. 7 ayda bir dogum aldigimiz ve mera performansinin diger irklara göre yüksek seviyede ve hastaliklara karsi daha dirençli. 3 yilda 13 anaç koyun ve 13 kuzuya ulastim. Yüksek ve hizli kilo alma gibi önemli özellikleri var. Disi koyunlar 100, koçlar ise 220 kiloya kadar ulasiyor. Su an elimdeki 3 yasindaki koçun canli agirligi 150 kilo. Hedefim elit ve saflastirilmis sürüye ulasip kaliteli hayvanlari çevreme ve diger illere ulastirmak” diye konustu.

Kaynak: İHA