'Havuz Sulari El Ayak Agiz Hastaligini Bulastirabilir'

El ayak agiz hastaliginin ellerde, ayaklarda ve agiz içinde büllöz lezyonlarla kendini gösteren viral bir hastalik oldugunu belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Uzm. Dr. Sule Turan Akyol, “Özellikle 2-6 yas arasi çocuklarda sik görülür, ancak nadiren eriskinlerde de rastlanabilir. Yüksek bulasiciligi nedeniyle çocuk gruplarinda salginlara neden olabilir” dedi.

'Havuz Sulari El Ayak Agiz Hastaligini Bulastirabilir'
El ayak agiz hastaliginin, enfekte kisilerin nazofarengeal sekresyonlarindan, döküntülerin içindeki sivilardan ve diskilarindan bulasabilecegini söyleyen VM Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Sule Turan Akyol, “Enfekte kisilerin diskisinda virüs, 2-4 hafta süreyle bulunabilir ve bu süre 12 haftaya kadar uzayabilir. Ayrica, havuz sularinin yutulmasi, ortak kullanilan esya ve oyuncaklar, havlu ve sezlonglar da bulasmada önemli rol oynar” diye konustu.



“Ates, istahsizlik ve halsizlik gibi belirtilere dikkat”

Hastaligin baslangicinda ates, istahsizlik ve halsizlik gibi genel belirtiler görülebilecegine deginen Uzm. Dr. Akyol, "Daha sonra ciltte veziküler ve püstüler lezyonlar olusur. Agiz içinde de benzer lezyonlar görülür ve bu lezyonlar suçiçegi ve aftlarla karistirilabilir. Lezyonlar genellikle el içi, ayak tabani ve agiz içinde görülse de, daha az siklikla diz, dirsek ve popo kenarlarinda da olabilir” seklinde konustu.



Tedavi yöntemleri

El ayak agiz hastaliginin spesifik bir tedavisi olmadigini belirten Uzm. Dr. Akyol, “Çocugu rahatlatmak amaciyla semptomatik tedavi uygulanabilir. Ikincil bir enfeksiyon olmadigi sürece antibiyotik kullanilmasina gerek yoktur. Genellikle cilt lezyonlari iz birakmadan iyilesir" seklinde konustu.



"Hastaligin Tespiti için özel laboratuvar testleri gerekiyor"

Rutin kan tetkiklerinde virüs tespit edilemeyecegini söyleyen Uzm. Dr. Akyol, “Virüsün tespiti için özel laboratuvar testleri gereklidir ancak her vakada bu testlerin yapilmasina gerek yoktur. El ayak agiz hastaligi bagisiklik olusturmaz, bu nedenle tekrar geçirilebilir. Rutinde uygulanan bir asisi bulunmamaktadir” dedi.

Hastaligin en yaygin nedenlerinin Coxsackievirüs A16 ve enterovirüs 71 virüsleri oldugunun altini çizen Uzm. Dr. Akyol, “Özellikle 2-6 yas arasi çocuklarda sik görülür, ancak nadiren eriskinlerde de rastlanabilir. Yüksek bulasiciligi nedeniyle çocuk gruplarinda salginlara neden olabilir. Tropikal iklim, düsük hijyen ve kalabalik bölgelerde salgin riski artar" ifadelerini kullandi.

Korunma yollari

El ayak agiz hastaligindan korunmak için hasta bireylerden uzak durulmasi ve enfekte kisilerin özellikle 1 hafta boyunca kres, okul ve benzeri kalabalik ortamlardan uzak tutulmasinin gerektigini belirten Uzm. Dr. Akyol sunlari söyledi: "Çocuklarin oynadiklari ortak oyuncaklarin dezenfeksiyonuna özen gösterilmeli ve eller etkin bir sekilde yikanmalidir. Bebeklerin bez degisimi sonrasi ellerin yikanmasi, tabak, çatal, kasik, havlu gibi kisisel esyalarin ortak kullanilmamasi ve hasta bireylerle öpüsme, sarilma gibi yakin temastan kaçinilmasi gerekmektedir."
Kaynak: İHA