Geçen Yila Oranla Alim Fiyatlari Düsen Kayisida Üretici Fiyatlara Müdahale Istiyor

Dünyada kuru kayisi üretiminde basi çeken Malatya’da üreticiler bu yil fiyatlarin düsüklügünden sikayetçi. 200 TL’ye alinan kayisinin sezon baslamasi ile 120 TL’ye kadar düsmesine tepki gösteren üreticiler, findik ve incir de oldugu gibi kayisida da TMO’nun taban fiyat açiklamasini istiyor.

Geçen Yila Oranla Alim Fiyatlari Düsen Kayisida Üretici Fiyatlara Müdahale Istiyor
Avrupa Birligi Cografi Isaret belgeli ürün olan kayisi da bu yil fiyatlar üreticinin yüzünü güldürmüyor. Artan maliyetler karsisinda fiyatlarin tüccarlar tarafindan düsürülmesi karsisinda magdur olduklarini söyleyen kayisi üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisi’nin incir ve findikta oldugu gibi kayisida da taban fiyat açiklamasini talep ediyor.

Eski köy garajinda bulunan Malatya Ziraat Odalari Il Koordinasyon baskanligi önünde toplanan kayisi üreticileri bu yil mahsullerinin para etmemesi nedeniyle magdur olduklarini ifade etti.

Çiftçiler adina konusan Malatya Battalgazi Ziraat Odasi Baskani Bayram Alisik, kayisinin dünyanin en narin, en lezzetli ve en zahmetli bir meyve çesidi oldugunu belirterek, Malatya’nin dünya kuru kayisi üretiminde lider konumda oldugunu söyledi.

Yillik 500 milyon dolar ihracat girdisi saglayan kayisinin üretim sürecinin zor oldugunu belirte Alisik, “Kayisi çiçek öncesi ve çiçek döneminde soguga, asiri yagis ve asiri sicaga dayanamayan bir meyvedir. Bu yüzden herhangi bir zirai don olayi ya da asiri yagis sonucunda çiçeklerin yanmasi ve çürümesi sonucu çiftçinin bir yillik emegi alin teri ve umudu yok olabiliyor. Hele hele küresel mevsim degisikliginin yasandigi son dönemlerde bazen bir yil bazen de 2 yil kayisinin tutmadigi oluyor. Üretici bir yillik alin terini, emegini, masrafini çuvallara koyup pazarda birkaç tüccarin merhametine insafina ve vicdanina terk ediyor. Kayisinin gerçek sahibi olan çiftçi ve üretici bir yillik emeginin karsiligini alabilmek için o tüccarin merhametine siginmistir” ifadelerine yer verdi.

Kayisi tüccarlarina da seslenen Alisik, “Geçen sene hatta birkaç ay öncesine kadar kayisiyi 200 TL’ye aliyordunuz. Ne oldu da yeni ürün çikinca kayisiyi bir anda 120 TL’ye indirdiniz. Geçen yil iskarta kayisi 40 liraydi, kesmelik 70 liraydi, elek alti 100 ile 120 TL arasindaydi, iyi mal ise 150 liradan açilis yapti ve ihtiyaca göre 200 liraya kadar çiktigi da görüldü.

Siz ise bu yil fiyatlari iskarta 20, kesmelik 40, elek alti 70, iyi mali ise 120 TL’ye düsürdünüz” seklinde konustu.

Açiklamasinda kayisi tüccarlari ve siyasilere çiftçiler olarak çagrida bulunan Alisik, konusmasini söyle sürdürdü:

“Birinci çagrimiz kaysi tüccarlarina. Ticaretin de bir ahlaki olmali, bir vicdani olmali, bir merhameti ve bir kar sinirinin olmasi gerekir. Geçen yil kayisiyi 6-7 dolara kadar disariya sattiniz. Insan biraz da Allah’tan korkar. Bizler kayisi fiyatlarinin asiri derecede yükselmesini talep etmiyoruz. Elbette tüccarin dis piyasayi da kaybetmesini istemeyiz. Sonuçta kayisi ticarete giden bir meyvedir. Bizim istegimiz burada çiftçinin emegine saygi duyulmasi ve eger hala biraz merhametiniz kaldiysa biraz vicdaniniz varsa en azindan geçen yilki fiyatlara karsi çikarmanizdir. Yok, eger merhamet ve vicdanimiz kalmamissa da size diyecek bir tek kelime de bulamiyorum. Ikinci çagrimiz ise iktidariyla muhalefetiyle Malatya’yi temsil eden il baskanlarina, milletvekillerinedir. Neden iktidar ve muhalefet kelimesini kullandim çünkü tarimin siyaseti olmaz. Tarim saglik kadar herkese lazim olan bir alandir. Belki birileri diyebilir ki ‘kardesim kayisi bir temel ihtiyaç maddesi degildir’. Bir yönüyle dogru, ama herhalde bilmediginiz bir konu var. Belki bir temel ihtiyaç maddesi olmayabilir fakat temel ihtiyaç malzemelerini gidermek için de kayisinin gelirine ihtiyaci vardir. Çiftçi kaygisiz satacak parasini alacak ki temel ihtiyaçlarini karsilasin. Ona bakarsaniz findikla bir temel ihtiyaç maddesi degildir, incir de degildir. Ama her yil devlet tarafinda bir taban fiyati açiklaniyor. Bu isin kesin çözümü için biran önce Malatya’yi temsil eden siyasilerimizin zaman kaybetmeden bir araya gelerek Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyatlara alim müdahalesi için bir bütçe ayirmalarini istemeleridir. Her yil findik ve incirde oldugu gibi kayisida da girdi maliyeti ve enflasyon etkileri hesaplanarak bir taban fiyati açiklanmasini istiyoruz ki tek çözüm yolu da budur, buna inaniyoruz.”
Kaynak: İHA