Estetikte 'Gerçekçi Olmayan Talepler' Doktorlari Bile Sasirtiyor

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Emre Kiymik, “Son zamanlarda ‘ben bu kisiye benzemek istiyorum, bu kisiye benzemek için ne yapabilirim’ seklinde talepler gelmektedir. Baska bir kisiye benzemek istemek bu bir psikiyatrik bozukluk isareti veya emaresi olabilir. Bu islem tibbi olarak tekniklerin müsaade ettigi kadariyla yapilabilir” dedi.

Estetikte 'Gerçekçi Olmayan Talepler' Doktorlari Bile Sasirtiyor
Son zamanlarda bazi insanlar baska bir kisiye benzemek veya sosyal medyadaki photoshoplu hallerine benzemek için estetik merkezilerinin kapisini çalisiyor. Bu durum hakkinda açiklamalarda bulunan Estetik Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Emre Kiymik, “Son zamanlarda ‘ben bu kisiye benzemek istiyorum, bu kisiye benzemek için ne yapabilirim’ adi altinda çok ciddi anlamda plastik cerrahlara talepler gelmektedir. Öncellikle tibbi olarak insani, var olan baska bir kisiye benzetmek son derece çetrefilli, problemli bir islemdir. Ayni zamanda bu bir psikiyatrik bozukluk isareti veya emaresi de olabilir. Bu hastalara öncelikli olarak psikiyatri degerlendirmesi yapilmalidir. Vücut dismorfik bozukluklari açisindan degerlendirmelidir. Bunlarin haricinden gerçekten akli basinda, bu isi yaptirmak için istekli olan kisiler oldugunda da yapilacak islemlerin benzetme açisinda kisitli oldugu ve yüzde 100 ayni benzer hale getirebilmenin imkansiz oldugu hastaya çok iyi aktarilmalidir. Tibbi olarak tekniklerin müsaade ettigi kadariyla yapilabilen bir islemler varsa hastalar bunlardan tatmin olurlar. Tibbi olarak mümkün olmayan bir islem istek ve beklentisi varsa istedikleri sonuçlari elde edemeyeceklerdir. Bu nedenle bu tip beklentileri ve istekleri olan hastalara çok dikkatli, detayci ve iyi inceleyerek, her seyi gözden kaçirmadan, iyi bir sekilde idareyle yönetmek gerekmektedir” diye konustu.



“Gerçekçi bir beklenti olup olmayacagi tespit edilmelidir"

Kisiler kendi photoshoplu halleriyle estetik merkezlerine basvurduklarini dikkat çeken Kiymik, "Burada önemli olan bunu tibbi olarak yapilip yapilmayacagidir. Bu noktada istenilen fotografi dikkatlice degerlendirme yapilarak bunun gerçekçi bir beklenti olup olmayacagi tespit edilmelidir. Hastanin istedigi gerçekten mantikli ve makul mudur? Bu üç sonuçta da mantikli iyi bir sonuç ortaya çikacaksa bu islemler yapilabilir ama bunlardan birinde bir eksiklik varsa genellikle bu islemleri yapmamak ve kaçinmak gerekiyor" seklinde konustu.

Kaynak: İHA