Erken Dönem Kireçlenme Tedavisi Için Dogal Dokuya En Yakin Kikirdak-Kemik Ünite Üretilecek

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje kapsaminda erken dönem eklem kireçlenmesi tedavisinde kullanilmak üzere dogal dokuya en yakin kikirdak-kemik ünite üretilecek.

Erken Dönem Kireçlenme Tedavisi Için Dogal Dokuya En Yakin Kikirdak-Kemik Ünite Üretilecek
Makine ve Imalat Teknolojileri alaninda ihtisaslasan Hitit Üniversitesi bünyesinde gerçeklestirilecek proje ile erken dönem kireçlenme tedavisi için mekanik ve asinma özellikleri bakimindan dogal dokuya en yakin kikirdak-kemik ünite formunda biyomalzeme üretilmesi hedefleniyor.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Yusuf Kanca, halk arasinda kireçlenme olarak bilinen osteoartritin, eklem kikirdagi ve kikirdak alti kemik doku kaybiyla karakterize edilen eklem yaralanmalari oldugunu söyledi.



Dünya çapinda 300 milyondan fazla insani etkileyen kireçlenmenin nüfusun yaslanmasi ve artan obezite olgusu ile birlikte hizla arttigini belirten Kanca, bu durum bireylerin yasam kalitesini olumsuz etkiledigini ve ülkemizdeki saglik sistemine ekonomik yük getirdigini kaydetti.

Proje hakkinda açiklamalarda bulunan Kanca, sunlari söyledi: “Dogal kikirdagin hücre disinda kalan mikroyapisi ile benzerliklerinden dolayi hidrojel, yani suyu tutan polimer yapi formundaki biyomalzemeler bu alanda doku onarim malzemesi olarak potansiyel uygulama beklentilerine sahiptir. Projede, dogal kikirdak ve kikirdak alti kemigin karmasik hücre disinda kalan mikroyapisindan esinlenerek çift katmanli, mekanik dayanim ve biyolojik islevsellik için sentetik ve dogal polimerlerin birlikte kullanildigi, yüksek asinma direnci için nanoparçacik takviyeli ve muhtemel enfeksiyon riskine karsi antibiyotik etken madde yüklü biyouyumlu hidrojeller tasarlanacaktir” dedi.

Önerilen proje kapsaminda gelistirilecek olan biyomalzemelerin erken dönem eklem kireçlenmesinin tedavisinde kullanilmak üzere yeni bir alternatif biyomalzeme olabilecegini söyleyen Kanca, “Bu projeyle, dogal dokuya en yakin özelliklere sahip biyomalzemeler gelistirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandi.

Doç. Dr. Kanca, disiplinlerarasi niteligi olan projede lisans ve lisansüstü seviyelerdeki ögrencilerin bursiyer olarak görev alacagini ekleyerek bu alanda nitelikli arastirmacilarin yetistirilmesine de katki saglamayi amaçladiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA