'Endoskopik Bel Fitigi Ameliyati Ile Ayni Gün Taburcu Olunabilir'

Lokal veya epidural anestezi ile uygulanabilen tam endoskopik bel fitigi ameliyatinin, hastanin sagligina daha çabuk kavusmasina destek oldugunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Opr. Dr. Ali Kemal Ulas, “Tam endoskopik bel fitigi ameliyati ile hasta ayni gün taburcu olabilir, kisa bir zaman içinde de is hayatina dönebilir” dedi.

'Endoskopik Bel Fitigi Ameliyati Ile Ayni Gün Taburcu Olunabilir'
Liv Hospital Samsun Beyin ve Sinir Cerrahisi Klinigi’nden Opr. Dr. Ali Kemal Ulas, bel fitigi hakkinda bilgilendirmede bulundu. Bel ve bacak agrilarinin, bel fitiginin en sik görülen belirtileri oldugunun altini çizen Opr. Dr. Ulas, ancak vücuttaki agrilarin nedeninin kesin olarak bel fitigi nedeniyle ortaya çikip çikmadiginin belirlenebilmesi için röntgen ya da emar (MR) gerekebilecegini vurguladi. Bazi kisilerde hastaligin tedavisi için ameliyat gerekebilecegine dikkat çeken Opr. Dr. Ulas, tam endoskopik bel fitigi ameliyati ile hastanin ayni gün taburcu olabildigini, kisa bir zaman içinde de is hayatina dönebildigini belirtti.



“Omurgadaki disklerin yerinden oynamasi sonucu fitik olusuyor”

Vücudu ayakta tutan omurgamizin çok sayida kemikten olustugunu ifade eden Opr. Dr. Ulas, “Omurganin esnek olmasini saglayan ise bu kemikler arasinda bulunan disklerdir. Daire seklindeki bu diskler omurlar arasinda yastiklama islevi görür. Disklerin güçlü, fibröz bir dis kismi ve jöle benzeri ‘nucleus pulposus’ adinda orta kismi vardir. Bel fitigi, yastiklama görevi gören ve omurgaya esnekligi veren bu disklerin yerinden oynamasi sonucu olusur. Yerinden oynayan disk, omurilik içinden geçen ve vücudun pek çok noktasina beyinden gelen mesajlari ileten sinirlere baski yapar. Bu baski sonucunda ise siddetli agrilar görülebilir. Disk kaymasi da denilen bel fitigi, genellikle omurganin alt kisminda görülmesine karsin omurgada bulunan herhangi bir disk yerinden oynayabilir” seklinde konustu.



“Bel fitigi belirtilerine dikkat”

Bel fitigi belirtileri arasinda bel, bacak agrilarinin en sik görülen belirtiler oldugunu dile getiren Opr. Dr. Ulas, “Ancak agrilarin nedeninin kesin olarak bel fitigi nedeniyle ortaya çikip çikmadiginin belirlenebilmesi için röntgen ya da MR gerekebilir. Çünkü bel agrisi bu bölgede bulunan kas ve baglardaki baska bir problem (kas zorlanmasi gibi) nedeniyle de yasanabilir. Agrilar: Bel fitiginin neden oldugu agrilar genellikle siddetlidir ve kisiyi agri kesici almaya zorlayabilir. Agrilar birden ortaya çikar ve öksürme, hapsirma gibi ani hareketlerde siddetlenir. Bu agrilar düz ve sert bir yüzeye uzanarak hafifletilebilir“ bilgisini verdi.

“Ayni gün taburcu olma imkâni var”

Almanya ve ABD gibi gelismis ülkelerde tam endoskopik bel fitigi ameliyatinin yillardir yapildigini isaret eden Opr. Dr. Ulas, uygulanan teknik hakkinda su bilgileri paylasti:

“Tam endoskopik bel fitigi ameliyati, bel bölgesine arkadan (interlaminar) veya yan taraftan (transforaminal) 0,5 cm’lik cilt kesesi ile lokal anestezi altinda 4 mm’lik bir endoskop borusu ile girilip, ekrandan cerrahi alan görülerek gerçeklestirilmektedir. Lokal veya epidural anestezi altinda yapilan bir islem oldugundan hasta ayni gün taburcu edilebilmektedir. Ayrica bel fitigi ameliyatlarinda oldugu gibi kas dokunun siyrilmasi ve kemik çikartilmasi gibi asamalar olmadigindan hastalarin iyilesme, yürüme ve ise dönmesi çok daha hizli olur. Ameliyattan kisa bir süre sonra hasta yürüyebilir, ayni gün evine gidebilir. Çok kisa bir zaman içinde de ise dönebilir. Tam endoskopik bel fitigi ameliyati, kemik veya kas yapida herhangi bir bozuklugu olmayan tüm bel fitigi hastalarina hastanemizde uygulanabilmektedir."
Kaynak: İHA