Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Bahtiyar Mehti'den Ailelere Uyari

Hayat Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Bahtiyar Mehti, erkek çocuk ebeveynlerini sünnet konusunda uyarirken ailelerin sikça sordugu, çocuklarinin ne zaman ve hangi yasta sünnet ettirilmesi gerektigi, yenidogan döneminde sünnet yaptirilir mi, sünnetin genel anestezi ile mi lokal anestezi ile mi yaptirilmasi gibi sorularina açiklik getirdi.

Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Bahtiyar Mehti'den Ailelere Uyari
Sünnetin sosyolojik, psikolojik ve medikal yönlerinin bulundugunu belirten Op. Dr. BahtiyarMehti, “Genel kani çocuklar için 2 yasindan önce 6 yasindan sonra olmasi gerektigi seklindedir. Bunun baslica nedeni çocuklarin 2 yastan önce cinsel kimliginin gelismemesi, 6 yasindan sonra ise cinsel kimliginin olusmus olmasidir. Daha basit bir dille anlatirsak 2 yasindan önce çocuk, erkek oldugunun farkinda degildir, 6 yasindan sonra ise kendini erkek olarak bilmektedir. 2-6 yas araliginda aile istegi üzerine olan sünnet, çocuklarda ciddi travmalar olusturabilir, özellikle ilerleyen yaslarda sünnet travmasi, cinsel organa karsi küskünlük ve cinsiyet kimlik sorgulamasina kadar psikolojik travma olusturabilir” dedi.

Yenidogan döneminde sünnet ile ilgili de açiklama yapan ve “Yenidogan çocugun kilo kaybi, gaz sancisi, beslenme aliskanliklarinin olustugu 3-4’üncü aydan sonra yapilmasini dogru bulmaktadir. Ayrica sünnet derisinin yenidogan döneminde penis basini koruyucu salgilar üretmesi, onu enfeksiyon ve mekanik travmadan koruma sagladigi da bilinmektedir. Erken yapilan sünnetin bu bariyeri etkisiz hale getirecegi düsünülmektedir” seklinde konusan Hayat Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani sözlerini söyle sürdürdü:

“6 aydan küçük çocuklarda lokal sünnet iyi bir seçenek olabilir, ancak 6 aydan büyük çocuklarin aktiflikleri iyice artmakta ve lokal islem zamani isleri iyice zorlastirmaktadir. Ayrica 6 yastan büyük çocuklarda sünneti ona anlatarak, onun rizasini gözeterek, lokal islemde neler olacagini iyice anlatarak sünnet yaptirmanizda yarar vardir. Özellikle son yillarda gelisen anestezi bilimi ile birlikte artik 20 haftalik 500 gramlik bebeklere dahi gerektiginde basarili bir sekilde anestezi veriliyor, bu bebekler basarili bir sekilde ameliyat oluyor. Ayrica sünnet islemi zamani genelde sedasyon dedigimiz hafif anestezi islemi uygulanmaktadir. Bu islem zamani çocugun solunumu baskilanmamis olup, solunum cihazina baglanmamakta, entübe olmamaktadir. Çocuk bir nevi uyku halinde olmaktadir. Bu özellikle sünnet anksiyetesi (korkusu) olan çocuklar için ideal bir yaklasimdir.”
Kaynak: İHA