'Bilim Kusagi Atölyeleri' Ile 250 Bini Askin Çocuga Ulasildi

Türkiye Is Bankasi ve Petrol Ofisi Grubu is birligiyle 2023’te baslatilan ve simdiye kadar 250 bini askin çocuga ulasan proje, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlügü ile yapilan is birligiyle genisletildi. Protokol ile 3 yil içinde Türkiye’deki tüm Çocuk Evleri’nde 8-13 yas araligindaki çocuklarin da proje kapsamina alinmasi hedefleniyor.

'Bilim Kusagi Atölyeleri' Ile 250 Bini Askin Çocuga Ulasildi
Türkiye Is Bankasi ve Petrol Ofisi Grubu is birligiyle 2023 yilinda hayata geçirilen “Bilim Kusagi Atölyeleri" projesine simdiye kadar deprem bölgesi basta olmak üzere 250 bini askin çocuk katildi.

Çocuklarin erken yasta deneyler yaparak temel bilimsel kavramlarla tanismalarina, bilim ve teknolojiye yönelik ilgi ve merak duygularinin artirilmasina katkida bulunmayi amaçlayan “Bilim Kusagi Atölyeleri” projesi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlügü ile yapilan is birligiyle Çocuk Evleri’ne de tasinarak genisletildi. Bu vesileyle Malatya Çocuk Evi’nde gerçeklestirilen atölyede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardimcisi Leman Yenigün, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Aysegül Yildirim Kara ve Is Bankasi Genel Müdürü Hakan Aran çocuklarla bir araya geldi.

“Çocuklar, Atölyelerde ögrendikleriyle daha umutlu hayaller kuracaklar”

Is Bankasi Genel Müdürü Hakan Aran konuya iliskin açiklamasinda, Bilim Kusagi Atölyeleri projesinin ilk olarak 6 Subat depreminin ardindan, deprem bölgelerinde okullarin kapali oldugu dönemde çocuklarin keyifli vakit geçirmesi, bilimsel düsünceyle yakinlasmasi amaciyla hayata geçirildigini belirtti.

Petrol Ofisi Grubu ile birlikte deprem bölgelerinde 750 bin çocuga ulasma hedefiyle atölye çalismalarinin basladigini söyleyen Aran, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ile yaptigimiz protokol ile önümüzdeki 3 yil içinde Türkiye genelindeki Çocuk Evleri’nde 8-13 yas araliginda bulunan çocuklarimizi da bu çalismaya dahil edecegiz” dedi.

Türkiye Satranç Federasyonu ana sponsoru olarak, daha önce de Çocuk Evlerinde yasayan çocuklarin satrançla tanismasina vesile olduklarini ve bu tanisikligin özellikle egitim yasamlarini nasil olumlu etkiledigine tanik olduklarini söyleyen Aran, sözlerini söyle sürdürdü:

“Inaniyorum ki, Bilim Kusagi Atölyeleri’nde ögrendikleriyle, burada tanisacaklari rol model abla ve abilerinden aldiklari feyzle gelecekle ilgili daha da umutlu hayaller kuracaklar ve onlar gibi olmak için egitimlerini tamamlayacaklar. Is Bankasi, bundan 100 yil önce ülkemizin ekonomik bagimsizligini saglamak ve aslinda firsat esitsizliklerini gidermek için kurulmus bir banka. O yüzden bu tarz projeleri gerçeklestirmeyi hem sorumlulugumuz olarak görüyor hem bundan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Proje, 67 ilde 254 bin 822 çocuga ulasti

Projede deprem bölgesi öncelikli olmak üzere 67 farkli ilde 254 bin 822 çocuga ulasildi. 719 ögretmene, Rol Model Ögretmenler Programi ile egitimler verildi.

Ögretmenler araciligiyla 251 bin 363 çocuga ulasildi. YGA’nin bilim egitimcileri ve gönüllüleri ile 3 bin 459 çocukla 151 bilim kusagi atölyesi gerçeklestirildi.

558 okula Twin Bilim Setleri ulastirildi.

Hatay, Kahramanmaras, Adiyaman, Malatya, Diyarbakir, Sanliurfa, Osmaniye, Adana, Elazig, Gaziantep gibi illerde bilim egitimcisi ve bilim gönüllüleri gözetiminde “Bilim Kusagi Atölyeleri” gerçeklestirilirken, ayni zamanda çocuklara rahatlikla kullanabildikleri, kullanirken hayal dünyalarini ve bakis açilarini zenginlestiren bilim setleri gönderildi.

Özgüven, basarma, hayal kurma, merak duyma, cesaret, empati kurmaya olumlu etki ediyor

Ögrencilerin akademik ilgisini ve okula bagliligini artirdiginin gözlemlendigi Bilim Kusagi Atölyeleri projesinin etkisinin degerlendirmesi amaciyla YGA’nin FutureBright’a yaptirdigi arastirma sonuçlarinda öne çikan bazi sonuçlar sunlar:

"Proje, katilimci ögrencileri özgüven, basarma duygusu, hayal kurma, merak duyma ve cesaret gösterme, empati kurma gibi konularda olumlu etkiliyor. Kelebek etkisi olusturarak ögrencilerin kendilerinden küçük siniflara uygulama yaptirmalarina da imkan sagliyor.

Twin setleri ögrencilere bilgi ve beceri kazandirmanin yani sira umut, motivasyon ve gelecek planlamalarina katkida bulunuyor.

Ögrencilerin olusturacaklari ve problem çözme becerilerini gelistirdigi, yeni seyler üretme arzusunu tesvik ettigi belirtilen bilim setleri sayesinde ögrenciler, hayal güçlerini kullanarak gerçek dünyada uygulanabilir projeler düsünüyor ve bu projeleri gerçeklestirmek için gerekli adimlari atma konusunda motive oluyor.

Özelikle deprem bölgesinde yasayan ögrencilerin bilim setleri sayesinde kurduklari hayalleri arasinda dogal afetlere karsi hazirlikli olmak, önceden bilmeye yönelik fikirler de var.

Proje ögrencilerin empati kurma, paylasim ve is birligi yönlerini pekistiriyor; ortak bir hedefte bulusabilmek, birlikte çalisma ve etkili takim çalismasi yapma konusundaki motivasyonlarini artiriyor.

Hazirladiklari projelerle yarismaya katilan ögrenciler, hedef belirleme ve sunum yapma gibi alanlarda da beceri kazaniyor. Böylelikle çocuklar hem bireysel hem de takim çalismasi yeteneklerini ve sosyal becerilerini gelistiriyor.

Bilim Kusagi Atölyeleri gibi projelere katilim, ögretmenlerin kendi mesleki pratiklerine ve kariyerlerine olan bakis açilarini da yeniden sekillendiriyor.

Bu tür projeler sayesinde yenilikçi egitim materyalleri ve ögretim metodolojileri hakkinda bilgi edinerek egitim sektöründeki son gelismeleri daha iyi takip etme imkani bulan ögretmenler, hem bu bilgi birikimi ile ögrencilere daha genis bir perspektif sunuyor hem de ögrencilerle baglarini güçlendiriyor."
Kaynak: İHA