Ayiya Degil Fotokapana Yakalandilar

Sivas’in Hafik ilçesinde köy sakinlerinin geçtigi yerden bir süre sonra ayinin geçtigi anlar fotokapana yansidi. Görüntülerde fotokapani fark eden ve anlam veremeyen köylülerin diyalogu ise yüzleri güldürdü.

Ayiya Degil Fotokapana Yakalandilar
Sivas’ta yasayan ve çektigi doga fotograflariyla mest eden Doga ve Yaban Hayati Fotografçisi Mustafa Aslan, köyünde fotokapan çalismasi yapti. Köyündeki patika yola yerlestirdigi fotokapanla yaban hayatini gözlemleyen Aslan, beklenmedik bir manzarayla karsilasti. Dev ayinin kullandigi patika yoldan köy sakinlerinin de geçmesi dikkat çekti. Görüntülerde köylülerin geçtigi yoldan yaklasik 1 saat sonra büyük bir ayi geçti. Köy sakinlerinin fotokapani görüp ’Kilit mi’ sözleri ise ortaya yüzleri gülümseten görüntüler çikardi. Küçük bir çocuk ise, büyüklerin anlam veremedigi cihazin ne oldugunu yakinlarina anlatti.

“Küçük bir çocugun bunlari bilmesi beni biraz sasirtti”

Doga ve Yaban Hayati Fotografçisi Mustafa Aslan, fotokapani bilen çocugun kendisini hayrete düsürdügünü söyleyerek, “Ben yaban hayvanlarinin yakalanmasini beklerken fotokapana bizim köyden insanlar yansimis, önünden geçmisler. Birçogu bunu benim yaptigimi anlamis ve birçogu kameraya el sallamis. Bazilari da ailecek piknige giderken poz vermisler. Teyzelerden bazilari fotokapana anlam verememisler, peslerinden gelen bir tane küçük çocuk, muhtemelen torunlari, fotokapanin ne oldugunu, hangi amaçla oraya kurdugumu onlara açiklamis. Küçük bir çocugun bunlari bilmesi beni biraz sasirtti ve mutlu oldum açikçasi” dedi.



Hayvanlar da insanlar gibi kisa yolu tercih ediyor

Aslan, insanlarin ve hayvanlarin her zaman daha az çaba sarf ederek, daha az enerji harcayarak istedikleri yere ulasmaya çalistiklarina deginerek, “Fotokapanin çalismasi önem arz ediyor. Köyde zaten hangi hayvanlarin yasadigini biliyorum ama bunlarin sayilarini, türlerini ögrenmek benim için önemli. Fotokapanlar sayesinde hayvanlarin hangi saatler arasinda daha aktif o yolu kullandiklarini ögreniyorum hem de genel davranislarini gözlemleyebiliyorum. Insanlar da, hayvanlar da her zaman daha az çaba sarf ederek, daha az enerji harcayarak istedikleri yere ulasmaya çalisiyorlar. Bu yüzden de toprak patika yollari kullaniyorlar. Insanlar da genellikle oralardan ya kendi bahçelerine gidiyorlar ya da piknik yapmak için o yollari kullaniyorlar. Bunu yaparken de ister istemez ses çikariyorlar. Bazilari bilinçli olarak, bazilari ise bilinçsiz olarak bunu yapiyorlar. Bu sesler ayilarin kulagina gittigi zaman ayilar o yoldan çekiliyorlar. Ne kadar da büyük ve güçlü olurlarsa olsunlar yabani hayvanlar insanlarla karsi karsiya gelmek istemiyorlar, uzak durmaya çalisiyorlar” diye konustu.



"Ormanda dolasirken ara sira ses çikarin"

Ormanda dolasirken arada bir islik çalmanin, ses çikartmanin insanlar için önemli ve güzel bir korunma yöntemi oldugunu ifade eden Aslan, “Ayi ile ani bir karsilasma yasanmadigi sürece, yavrulu veya yarali bir ayi ile karsilasilmadigi sürece ayilarin saldirma ihtimali çok düsük. Köydeki insanlar da bunu biliyorlar ve daha dikkatli dolasiyorlar” seklinde konustu.

Kaynak: İHA