Agaçlarin Kovuklarindan Çikarilan Balin Kilosunu 8 Bin Liradan Alici Buluyor

Batman’in Sason ilçesinde ormanlik alanda agaç kovuklarinda dogal ortamda üretilen balin kilosu 8 bin liradan alici buluyor.

Agaçlarin Kovuklarindan Çikarilan Balin Kilosunu 8 Bin Liradan Alici Buluyor
Ariciligin yaygin yapildigi Sason ilçesinde zaman zaman kovanlardan kaçan arilar, yerlesim yerlerine uzak bölgelerdeki ormanlarda agaçlarin kovuklarina yerleserek yuva yapiyor. Kimsenin girmedigi ormanlarda agaçlarin kovugunda yuvalarinda el degmemis dogal ortamda bin bir derede deva olarak bilinen katkisiz ürettikleri bal ise civarda yasayan köylülere ek geçim kaynagi olusturuyor. Agaç kovuklarindan çikarilan bal, hastalar tarafindan 8 bin liraya kadar alici buluyor.

Sason ilçesine bagli Dereiçi köyünde ailesi ile birlikte aricilik yaparak geçimini saglayan Ömer Agduk, ormanlik alanda buldugu arilari bir süre izledikten sonra bal sagim zamani geldiginde agaç kovuklarini açarak bali çikartip kilosunu 8 bin liradan satisa çikardigini söyledi.



Agaçlarin kovuklarinda bulunan arilari mart, nisan ve mayis aylarinda tespit ettiklerini belirten Agduk, "Yaklasik 3 ay izledikten sonra simdi kovuklari açip balin sagimini yapacagiz. Insallah kismetimize iyi bir bal çikar. Bu bal bin bir derde sifalidir. Kilogram fiyatini 8 bin liradan satiyoruz. Bu yil fazla bal olmadigi için her yerde bulunmaz. Diger ballara benzemiyor. Kovukta bulunan arilari da kendi kovanlarimiza koyarak beslemeye aliyoruz” dedi.

Kaynak: İHA