Yillarca Yöre Halki Tarafindan Çira Olarak Yakilan 'Kehribar' Islenerek Ülke Ekonomisine Katki Sagliyor

Bayburt’un Aydincik köyünde çikarilan kehribar tasinin degerlendirilmesi ve nitelikli insan gücünün yetistirilmesi amaciyla Halk Egitimi Merkezi bünyesinde hizmet veren kehribar atölyesinde kursiyerler hem üretiyor, hem de istihdam ediliyor. Fosillesmis agaç reçinesi olan kehribar, uzun yillarca köy halki tarafindan çira olarak yakilmis, yakit olarak kullanilmisti. Simdilerde ise altinla yarisan kehribar, usta ellerde islenerek, taki ve süs esyasina dönüstürülüyor.

Yillarca Yöre Halki Tarafindan Çira Olarak Yakilan 'Kehribar' Islenerek Ülke Ekonomisine Katki Sagliyor
2018 yilinda Bayburt’un Aydincik köyünde kesfedilen, 3’te 1 oraninda altinla esdeger olan Bayburt’a özgü kehribar, Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü ögretmeni Gökhan Polat öncülügünde kursiyerlerle atölyede islenerek tespih, yüzük, bileklik, kolye, küpe gibi aksesuar haline getiriliyor.

Il Milli Egitim Müdürlügü tarafindan Dogu Karadeniz Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligina (DOKAP) sunulan ’Yöresel Üretim Yerinde Istihdam’ projesi çerçevesinde Halk Egitimi Merkezi Müdürlügü bünyesinde kehribar isleme atölyesi kuruldu. Türkiye’de tek olma özelligi tasiyan kehribar tasinin hediyelik esya olarak degerlendirilmesi ve nitelikli insan gücünün yetistirilmesi amaciyla kurulan atölyede, uygulamali egitimler verilmeye baslandi. Bununla birlikte kursta, kehribar islemeciligi ögretilerek kehribar tasinin bir sektör olarak Bayburt’ta yer bulmasi ve yayginlasmasi hedefleniyor. Hediyelik esya olarak kullanilmasinin yaninda manevi ve tibbi alanlarda da kullanimi bulunan kehribar tasinin, bir yer alti zenginligi olarak Bayburt ekonomisine de katki saglamasi amaçlaniyor.

Çalismalarin araliksiz bir sekilde titizlikle sürdügünü söyleyen Kuyumculuk Teknolojisi Bölümü ögretmeni Gökhan Polat, "Aydincik köyünde çikan kehribar, yillarca yakit olarak kullanilmis. Biz bu ürünü kursiyerlerle birlikte çalisarak taki ve aksesuar haline getiriyoruz. Hem Bayburt yöresine katkida bulunmak, hem de ülke ekonomisine katki sunmak için çalisiyoruz" dedi.

“Hobisi isine dönüstü”

Uzun bir süre kehribar tasiyla hobi olarak ilgilenen Bayram Ipek isimli kursiyer, geldigi kursta kehribar isleme tekniklerini ögrenerek, bir hevesle basladigi kehribar isinde simdi profesyonel olarak devam ediyor. Bayburt kehribarini tüm dünyaya duyurmak amaciyla kehribar isleme isini severek yaptigini belirten Ipek, "Yaklasik 4 sene kadar Bayburt kehribariyla yakindan ilgilendim, 2 senedir de profesyonel olarak çalisiyorum. Halk Egitimi Merkezi bünyesinde açilan kehribar atölyesinde Bayburt kehribarindan kolye, bileklik, tespih gibi farkli ürünler üzerinde çalismalar yapiyoruz. Bizim buradaki yogun çalismalarimizin amaci, Bayburt kehribarini Türkiye’ye, tüm dünyaya duyurmak, kehribari görünür kilmak" ifadelerini kullandi.

"Ülke ekonomisine katki bulunup, Bayburt kehribarini dünyaya duyurmak istiyoruz"

Atölye çalismalari hakkinda bilgiler veren Halk Egitimi Merkezi Müdürü Selçuk Çakmak, atölyede üretilen ürünlerle ülke ekonomisine ciddi anlamda katki saglayacaklarini belirterek, "Kurumumuz bünyesinde istihdama yönelik mesleki beceri kazandirmaya yönelik, hobi kurslarimizin içerisinde kuyumculuk atölyemiz de mevcut. Bu atölyenin bizim için önemi büyük çünkü Bayburt’un bir degeri olan kehribar burada isleniyor. Sadece Bayburt’ta çikarilan bir tastan bahsediyoruz, Bayburt kehribarinin hem Türkiye’de hem de dünyada taninmasi açisindan atölyede yapilan çalismalari önemsiyoruz. Kehribar, Erzurum’un Oltu tasindan daha önemli bir tastir. Oltu tasi bildiginiz fosilin kendisidir. Kehribar ise amber dedigimiz, çamin kendi reçinesinden olusuyor ve sadece Bayburt’ta çikiyor bu yönüyle çok degerli bir parça. Kehribarin tanitilmasi lazim, onun içinde islenerek hediyelik esya haline getirilip insanlarin begenisine sunulmasi gerekiyor. Bu atölyeyi kurma amaçlarimizdan biri de budur. Atölyemiz, geçtigimiz yil DOKAP projesi destegiyle 350 milyon bütçe ile kuruldu. Atölyemizde, bu ise gönül vermis kursiyerlerimizi egiterek is kurmalarini hedefliyor, amaçliyoruz.

Bayburt kehribarinin da bu anlamda taninmasini arzu ediyoruz, bizim önceligimiz bu" seklinde konustu.

Kaynak: İHA