OKA Destegiyle Kargi'da Kurulan Serada Ilk Hasat Yapildi

Çorum’un Kargi ilçesinde Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi’nin (OKA) destegi ile kurulan serada ilk hasat yapildi. Serada kadinlar tarafindan toplanan domatesler, iç piyasada satisa sunuldu.

OKA Destegiyle Kargi'da Kurulan Serada Ilk Hasat Yapildi
Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda 2022 yili Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) çerçevesinde Kargi Kaymakamligi, Kargi Belediyesi, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü, Kargi Halk Egitim Merkezi, Kargi Ziraat Odasi Baskanligi ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü is birliginde uygulanan “Serada Üreten Genç Eller” projesi ile 7 adet bin 80 metrekarelik sera kuruldu. Seralarda ilk olarak deneme amaçli 48 bin marul fidesinin ekimi yapildi. Daha sonra domates fideleri toprakla bulusturuldu. Bugünkü degeri ile toplam 9.3 milyon TL bütçeye sahip olan projeye OKA tarafindan 6.5 milyon TL finansal destek saglandi.

Hedef 150 ton domates üretimi

Ilk hasatta elde edilen domatesler iç piyasada satisa sunulurken, bu yil 150 ton domates yetistirilmesi hedefleniyor. Serada Üreten Genç Eller Projesi ile Kargi ilçesinde seraya dayali tarimsal üretimin gelistirilip yayginlastirilmasi yoluyla model olacak bir tarim isletmesi kurulmasi, ayrica kadinlar ve gençler için istihdam imkanlarinin artirilmasi amaçlaniyor.

“Örtü alti yetistiriciligi yoluyla kadin istihdami saglaniyor”

Projeye iliskin açiklamada bulunan OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, örtü alti yetistiriciligi ile Kargi ilçesindeki kadinlarin ekonomik ve sosyal hayata katilmalarina vesile olduklarini vurguladi. “Uyguladigimiz bu proje ile sosyoekonomik gelismislik endeksinde 5. kademe gelismis ilçeler grubunda yer alan, kirsal nüfus yogunlugu yüksek olan, mikro klima özelligi ile birçok ürünün yetistirilmesine uygun verimli topraklara sahip Kargi ilçemizde örtü alti bitki yetistiriciliginin gelistirilmesine katki sagladik. Bu hasat döneminde domates fidelerinin dikimi, çapalanmasi, bakimi ve hasadinda 30 kadin istihdam edildi. Kargi içerisinde ve Kastamonu gibi civar illerde önemli miktarda domates satisi gerçeklesti. Örtü alti tarim egitimi almis issiz, dar gelirli kadin ve gençlerin serada istihdam edilerek aldiklari egitimleri uygulamali hale getirmeyi ve ilçede seracilik faaliyetlerinin gelistirilmesini hedefliyoruz” dedi.



“Farkli tarimsal projelerin hayata geçirilmesi için bir örnek teskil edecek”

Serayi ziyaret eden Kargi Belediye Baskani Hamit Dereli, seranin ilçedeki tarim sektörünün gelisimine önemli katkilar saglayacagini söyledi.

Gelecek yillarda da farkli tarimsal projelerin hayata geçirilmesi için bir örnek teskil edecegini ifade eden Dereli, “Bu projenin hem yerel ekonomiye katki saglamasi hem de ilçemizdeki seracilik faaliyetlerini tesvik etmesi beklenmektedir. Hedefledigimiz 150 ton domates üretimi ile vatandaslarimizin da kaliteli ve taze ürünlere daha kolay ulasabilmesini amaçliyoruz. Bunun yaninda seralarimizda kadinlarimiza istihdam sagliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA