Köy Yanginlarinin Bitmedigi Kastamonu'da Önemli Proje Açiklamasi Köy Köy Gezip Vatandaslari Egitiyorlar

Kastamonu’da son yillarda artan köy yanginlarini önlemek ve hizli müdahaleyi saglamak amaciyla Kastamonu Valiligi tarafindan baslatilan proje çerçevesinde, köy köy gezen ekipler vatandaslari yanginlara karsi egitiyor.

Köy Yanginlarinin Bitmedigi Kastamonu'da Önemli Proje Açiklamasi Köy Köy Gezip Vatandaslari Egitiyorlar
Kastamonu Valiligi koordinesinde, AFAD Il Müdürlügü, Kastamonu Itfaiyesi, Il Jandarma Komutanligi, Il Özel Idaresi, Orman Bölge Müdürlügü ve Baskent EDAS’tan olusan komisyon olusturuldu. Son yillarda artan köy yanginlarinin önlenmesi amaciyla yürütülen proje çerçevesinde, ilk müdahalenin hizli sekilde yapilarak farkindalik olusturulmasi amaciyla köyleri ziyaret eden komisyon üyeleri, vatandaslara yangin egitimi veriyor. Egitimler çerçevesinde komisyon üyeleri, Kastamonu’nun merkeze bagli Bostan köyünü ziyaret etti. Komisyon üyeleri, ilk olarak vatandaslara teorik olarak yangin sirasinda nelerin yapilmasi gerektigi noktasinda egitim verdi. Teorik egitimin ardindan vatandaslara uygulamali olarak yangin vanasi ile yangin söndürme tankinin nasil kullanilacagi anlatildi. Vatandaslar yangin sirasinda, alinmasi gereken önlemlerle ilgili de bilgilendirildi.

Kastamonu Valisi Meftun Dalli da ekiplerin bulundugu köyü ziyaret ederek, egitimlere katildi.

Vatandaslar ile birlikte verilen bilgileri dinleyen Vali Dalli, yanginlarin büyük kisminin eskiyen elektrik kontaklarindan kaynaklandigini söyledi.



“Evlerin elektrik tesisatlarini muhakkak yenileyelim, ayrica bacalarinda temizliklerini yapalim”

Kastamonu’nun yüzde 72’sinin ormanlarla kapli oldugunu hatirlatan Vali Dalli, “3 bin 668 tane kirsalda yerlesim yerimiz var. Bunlarin bin 54’ü muhtarlik, geri kalani da bunlarin baglari. Bu köylerimizin bazilarinda tamami ahsap, bazilari da kismen olmak üzere ahsap evler. Bu evlerin elektrik tesisatlarinin büyük kismi çok eski. Bunlarin yenilenmesi lazim. Insanlar o elektrik tesisatina eskiden sadece bir lamba baglarken, daha sonraki yillarda mevcut tesisatin kaldirmayacagi yeni cihazlar bagliyor. Bu cihazlari kaldirmadigi için de elektrik sebekeleri yanginlara sikça sebebiyet veriyor. Ama bütün yanginlarin sebebi elektrik tesisati da degil. Baca temizligi yapilmiyor, 3-5 yil oturulmamis eve gelip sobayi ocagi yaktigi zaman bacalar tutusuyor. Geçenlerdeki yangin da bu yüzden oldu. Istanbul’dan gelen vatandas sobasini yakiyor, sonra komsusuna oturmaya gidiyor. Içeride ates sirayet ediyor, sonra da yangin çikiyor. Bu evler ahsap oldugu için tedbirli olmak lazim. Eger evlerin içinde oturmuyorlarsa, Istanbul’a ya da farkli bir yere giderken elektriklerini kapatsinlar. Gelmeyenlerden de ricamiz köy muhtarini veya köydeki bir tanidiklarini arayip elektriklerini kapatmalarini rica etsinler. Bu sayede kismen de olsa köylerimizde çikabilecek elektrik tesisati kaynakli yanginlari önlemis oluruz” dedi.



"61 köyümüzde bu çalismayi baslattik"

Kastamonu’da ilk etapta 61 köyde egitimler düzenleyeceklerini belirten Vali Dalli, “Bu yanginlarla ilgili ne yapabiliriz diye düsündük, ilgili kurumlarimizin personeli ile ekipler olusturduk. Bu yil itibariyla merkeze bagli 61 köyümüzde bu çalismayi baslattik. Bostan köyümüz de 12’ncisi. Tasköprü, Araç gibi uzak köyleri olan riskli ilçelerimizde kaymakamliklarimizin koordinesinde de böyle bir çalismayi planliyoruz. Arkadaslarimiz vatandaslarimizi bilgilendiriyorlar. Köydeki yanginla ilgili su deposudur, su tankeridir ne varsa orada gittiklerinde gözden geçiriyorlar. Kontrol ediyorlar varsa eksiklikleri tespit ediyorlar ve bunlari rapor haline getiriyorlar. Daha sonra ilgili kurumlarimiza da insallah ulastiriyoruz” diye konustu.



"Ilk müdahale son derece önemli"

Verilen egitimlerin önemine deginen Vali Dalli, “Köyde yasayan vatandaslarimiza ilk müdahalenin nasil yapilmasi gerektigi konusunda bilgi veriliyor. Vatandaslarimiz da can kulagi ile onlari dinliyorlar. Insallah bundan sonraki süreçlerde faydali olacagini umuyoruz. Çünkü ilk müdahale çok önemli. Ahsap evlerde, ilk müdahale yapamadiysaniz arazimiz de son derece zorlu bir cografya engebeli, yollarimiz malum. Itfaiyelerimiz veya orman teskilatimiz gidene kadar ahsap evler yanmis oluyorlar. Onlari kurtarmak çok kolay olmuyor. Dolayisiyla ilk müdahale son derece önemli bir hale geliyor. Yangin ilk çiktiginda vatandaslarimiz köydeki imkanlari kullanarak müdahale edebilirlerse her türlü mal ve Allah korusun can kayiplarinin önüne geçme noktasinda önemli bir faydasi olacagini düsünüyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA