Insan Izlenimi Veren Yapay Zekâ Projesi Gelistirildi

Günümüzde birçogumuz bilgiye erismek için etkili çözüm yöntemlerinden biri olarak bilinen ve iletisim agi adiyla anilan internetten yardim aliyoruz. Ögr. Üyesi Dr. Bilge Turp Gölbasi, “Internette bilgiye erismek için birden çok yanit olmakla birlikte aradiklarimiza hem farkli web sitelerinden hem de metin biçiminde yanitlar ile ulasabiliyoruz” dedi.

Insan Izlenimi Veren Yapay Zekâ Projesi Gelistirildi
Istanbul Gelisim Üniversitesi (IGÜ) Uygulamali Bilimler Fakültesi (UBF) Yönetim Bilisim Sistemleri Bölümü Ögr. Üyesi Dr. Bilge Turp Gölbasi danismanliginda IGÜ ögrencileri; Burak Tekin, Oguzhan Bulut ve Merve Oner tarafindan yapay zekâ projesi gelistirildi. Bilge Turp Gölbasi, “Buldugumuz uygulama ya da sitelerin yanitlarini sitenin ya da uygulamanin destekledigi sürece seslendirilmesi mümkün olmakla beraber interaktif ve görsel canlandirma ile farkli türde çözümler bulunuyor. Bu amaca hizmet etmek için üniversitemiz ögrencileri ile görsellestirilmis bir ara yüze sahip interaktif bir yapay zekâ çözümü gelistirdik” ifadelerini kullandi.

“Simülasyonda sesli ve görsel olarak canli bir insan izlenimi veren konusmaci kullandik”

Proje gelistirme sürecinin nasil ilerledigini anlatan Dr. Ögr. Üyesi Bilge Turp Gölbasi, “Istanbul Gelisim Üniversitesi’nde ögrenci projesi olarak planlanan interaktif yapay zekâ (AI) simülasyonu, yazilim dili entegrasyonu ile kullanicilarin sormus oldugu sorulara en mantikli ve dogru cevaplari vermeyi amaçliyor. Simülasyona sesli komut algilama özelligi ekleyerek kullanicilara dogru cevaplari sesli olarak sunmasi sagladik. Ihtiyaçlari anlamak ve bu ihtiyaçlara en uygun çözümleri vermek için simülasyon insan sesiyle yanit veriyor. Sistem, yapay zeka algoritmalari sayesinde en uygun cevabi üretip bunu sesli ve görsel olarak canli bir insan izlenimi veren konusmaci araciligiyla kullaniciya iletiyor.”

“Sesli yanit özelligi kullaniciya zaman kazandiriyor”

Günlük hayatta kullanilan arama motorlarinin kullanicilar birden çok sayfa arasinda cevap aramak zorunda kaldigi için sürecin uzadigini belirten Bilge Turp Gölbasi, “Bu simülasyon aninda sesli soru ve sesli yanit özelligi ile kullaniciya zaman kazandiriyor. Bu sayede kullanici memnuniyetini artirirken, teknolojinin insan hayatini kolaylastirma potansiyeline katki sagliyor. Böylece kullanicilar sözlü olarak interaktif bir iletisim kurabiliyor” dedi.

Kaynak: İHA