Essiz Eser, Kurulacak Vakif Ile Yasatilacak

UNESCO tarafindan Türkiye’de koruma altina alinan ilk eser olan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, bünyesinde kurulacak vakif ile gelecek nesillere aktarilacak.

Essiz Eser, Kurulacak Vakif Ile Yasatilacak
Sivas’in Divrigi ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçuklular’a bagli Mengücekli Beyligi döneminde Mengücek sahi Süleyman Sah’in oglu Ahmet Sah ve esi Melike Turan Hanim tarafindan yaptirilan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, 2015 yilinda restorasyona alinmisti. 2024 yilinin Mayis ayinda tamamlanan restorasyon çalismalarinin ardindan ibadete ve ziyarete açilan essiz eserin çevre düzenlemesi yapildi. Sivas Vakiflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, eserin korunarak gelecek nesillere aktarilmasi için vakif kurulacagini söyledi.



Eserin çesitli ihtiyaçlarinin karsilanmasi için bir vakif kurulacagini belirten Cemal Karaca, “Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nda Genel Müdürlügümüzün 2015 yilinda baslatip 2024 yilinda 6 Mayis itibariyle sonuçlandi ve geçici kabulü yapildi. Bu noktadan Vakiflar Genel Müdürü’nden gelen Geçici Kabul Komisyonumuz ve Yapi Denetim Teskilati, eserin üzerinde hassasiyetle duran Bilim Kurulu Üyelerimiz; son incelemelerini yaparak uygunlugu noktasinda kanaatleri ve belirtmislerdir. Bundan sonraki islemleri de cami ve darüssifasinin fonksiyonu söz konusu. Genel müdürlügümüzden gelen güvenliklerle temin etmekteyiz. Burada en önemli seylerden biri hizmet verecek birimlerin rahatlamasi açisindan Genel Müdürümüzün talimatiyla burada bir vakif kurulmasi. Yani Ulu Camii ve Darüssifa Vakfi kuracagiz. Bu vakifta basta Kaymakam olmak üzere üst yöneticilerin de oldugu ve sehrin, ilçenin ileri gelen is insanlariyla görüsmeler yapildi. Onlarla da beraber kurulacak bir vakifla burada en azindan ileride ihtiyaçlari olacak. Bölge Müdürlügümüzün bir anda gidip müdahale etme sansi olmadigi için vakif araciligiyla geri hizmetleri buradan temin etmeyi planliyoruz. Su anda da bir TYP ile burayla ilgili de yine geçici eleman istihdam edilip bu hizmetleri götürmeyi planliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA